Мира Сорвино и Гейбриъл Бърн в обсада

01.02.2005 г.
Мира Сорвино и Гейбриъл Бърн в обсадаВ Санкт Петербург започнаха снимките на нов филм на име "Ленинград", чието действие се развива през Втората световна война, с участието на холивудски звезди – родената в САЩ Мира Сорвино и роденият в Ирландия Гейбриъл Бърн.

Филмът ще бъде един от най-амбициозните опити да се преразкаже военната история на Санкт Петербург, тогава Ленинград, градът който остава забиколен от немски и финландски войски 900 дни, при което загиват 700 000 граждани – в повечето случаи от глад. Филмът е продуциран от руско-американски екип и подкрепен от Руската държавна
телевизия, но бюджетът му не е обявен официално.

"Ленинград" ще излезе на екран най-рано през 2006 в две версии: като двучасов филм за киноразпространение (на руски и на английски); и версия 8-часов сериал за Първи канал на руската телевизия.

От руска страна ще участват актьорите попуярните актьори Александър Абдулов, Евгений Сидикин, Валентина Тализина и Валентин Гафт.

Сорвино е в ролята на британска журналистка, решила да остане в града по време на обсадата.

Тя се сприятелява с жена-милиционер (Олга Сутулова) с две деца и заедно се борят за оцеляването си.

"Ще се опитаме да покажем реалностите на войната и обсадата през очите на две обикновени млади жени, представящи съветската и британската гледни точки", каза Александър Буравски, режисьор и сценарист на филма.

"Написах сценария под влиянието на две книги - `Книга за блокадата` на Алес Адамович и Данил Гранин и '900 дни: Обсадата на Ленинград' на Харисън Солсбъри", разказа Буравски.

Според Буравски филмът може и да не стане хит в Русия, където хората са „уморени от смърт, глад, и други мъчителни събития от близката история", но ще бъде като откровение за зрителите в западните страни, които не са добре запознати с историята на блокадата”.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.