Роботите отблизо

Роботите отблизоКак изглеждат роботите? Всички сме виждали безброй механични създания в безчет научнофантастични филми, шоу програми, та дори и театрални постановки. Някои от тях са доста страшни, други изглеждат глупаво. Именно поради тази причина, когато пристъпва към изграждането на образа на роботите с помощта на компютърната анимация, Крис Уедж иска да създаде нещо ново и невиждано досега. Това се оказва нелека задача, защото трябва да устои на изкушението да им придаде човешки облик и в същото време тези механични “нечовешки”същества трябва да имат способност да изразяват емоции.

Заслуга за това има Уилям Джойс, който успява да предаде на героите вид на мечтатели и търсачи на приключения. А това съчетано с компютърните средства на Blue Sky, които придават реализъм на картината, както и отличното изпълнение на дублиращи актьори и на аниматори постига търсената от Уедж визия.

Всъщност първообраза на Родни Уедж открива в лицето на ... мотора от лодката на дядо си. Използван, за да подкара малката рибарска лодка, моторът има уникален дизайн, който вдъхновява Уедж – “Никога досега не бях изграждал образ на герой на основата на мотор, но това старо парче желязо с всичките му джаджи и оглушително бръмчене беше наистина извор на идеи.”

Историята в РОБОТИ се върти около Родни Копърботъм, когото създателите на филма “изпращат” в големия град, за да осъществи мечтата си да стане велик изобретател. “Родни e мечтателят, който живее е във всеки от нас и всеки може да го открие в себе си” – казва Крис Уедж.

В търсене на гласа на Родни (озвучен на български от Руши Видинлиев) Уедж иска някой, който да звучи искрено и забавно и да допринесе още нещо към образа. “Юън Макгрегър е всичко това и още нещо, казва Уедж – той добави един акцент в Родни, с което обогати характера му. Мелодичния му, изразителен глас идеално пасва на образа.”

“Родни притежава типичната провинциална наивност и страст и ми беше забавно да го играя.” разказва Макгрегър, който намира някои общи черти с героя си – “Пътуването на Родни ми напомни за моето първо пътуване до Лондон”- разказва актьора,  който е роден и живял в Шотландия.

Наред с всички нови неща които Родни открива в Робот Сити, тук той среща любовта в лицето и...излетите метални форми на умната и действена Капи (озвучена на български от Белослава). Въпреки впечатляваща си външност Капи, също като Родни има доста прозаичен произход – баща й е прахосмукачка, а майка й приставка към нея -  Родни незабавно се влюбва в това красиво творение, и Капи на свой ред се поддава на неговия неустоим блясък.

Създаването на образа на Капи е трудна задача, удачно обобщена от отговорния аниматор Майкъл Търмайър “Как да направиш един робот красив?”

Хари Бери озвучава Капи и това много й харесва “Тя е много почтена – изправя се срещу злодеите, за да помогне и защити по-слабите. А Родни и помага да осъзнае, че е нещо повече от механичен сбор от подобрени елементи.”

“Хали е невероятна актриса, разказва Уедж – талантът просто струи от нея и това се усеща най-добре в гласа и.”

Освен голямата любов, в Робот Сити Родни се опитва да осъществи своята мечта да стане велик изобретател и търси своя идол – гениалния учен Бигуелд (озвучен на български от Тодор Колев). Уедж и екипа аниматори създават едричкия изобретател според първоначалните скици на Уилям Джойс.  “Бигуелд е идол за Родни, но също и обикновен човек, пардон робот и ни трябваше някой наистина емблематичен комик, който да озвучи образа – Мел Брукс беше нашия робот, пардон човек.”

Брукс харесва ЛЕДЕНА ЕПОХА и с готовност се отзовава на поканата да озвучи Бигуелд– “Историята на филма е чудесна – толкова необикновена и наситена с емоции. Знаех че съм в добри ръце с режисьор като Крис Уедж. Освен това бях сигурен,  че моята 6 годишна внучка ще хареса филма.”

“С Бигуелд  имаме обща философия – и двамата смятаме, че няма невъзможни неща. Трябва да вярваш, да отстояваш позициите си, да бъдеш почтен и да следваш мечтите си.”

Но пътя на Родни  се оказва препречен от тирана злодей, президента на фирмата на Бигуелд– Рачит, който смята роботите като Родни за отживелица и има план да отърве Робот Сити от “ръждивците” и да го насели само са блестящи нови машинарии.

Екипът на филма се забавлява много докато създава образа на Рачит (озвучен на български от Любомир Младенов), разказва Джеймс Брезнан “От самото начало дадохме воля на въображението си и извадихме на показ цялата си лошотия.”

Според Уедж, Грег Киниър допринася значително за изграждането на образа на Рачит – “Той извади на показ неговата вътрешна несигурност и невротичността му на мамино синче. Така става ясно какво го кара да бъде такъв – нищо, от това което е постигнал не е било достатъчно добро за майка му. Грег направи от него сложен и многопластов образ.”

“Според мен Рачит е неразбран – разказва Киниър за своя герой с голяма доза ирония и чувство за хумор – Дали e зъл и лош? Не! Може и да иска да се отърве от старите, излезли от мода модели, но като го опознаеш, виждаш че той е едно добро момче, което просто иска да угоди на майка си – която по една случайност е Джим Бродбент. Да, правилно чухте - той играе майка ми – невероятно, нали?”

“Страшно забавно е да играеш Рачит – поради липсата на каквито и да е ограничения в пресъздаването на образа, тъй като не съществува прототип на моя герой – робот който управлява корпорация – или поне аз не съм чувал за такъв.”

Злодеят, който стои в основата на всичко е мадам Гаскет (озвучена на български от Веселин Калавонски) – властната и пресметлива майка на Рачит, която иска всички роботи да бъдат нови и блестящи и с подобрения, а самата тя е направена от стари и ръждясали джунджурии.

Гласът на тази властна и демонична натура е носителят на наградата Оскар за поддържаща роля в АЙРИС– Джим Бродбент. “Харесахме неговото изпълнение в МУЛЕН РУЖ, разказва съпродуцента Джери Дейвис – имахме нужда от подобна енергична натура за образа на мадам Гаскет, така че избора на Джим беше перфектен.”

“Използвах горния регистър – разказва Джим Бродбент - вдигнах гласа си с няколко октави, добавих Американски акцент и гласът на мадам Гаскет беше готов.”

Ръждивците, начело с Фендър (озвучен на български от Стоян Алескиев) са още една много интересна част от роботите, населяващи Робот Сити – те непрекъснато имат нужда от поправка и смяна на резервните части и най-вече Фендър, който най-често от всички губи ръка или крак, а понякога дори и главата си.
Според Уедж единствено Робин Уилямс е в състояние да вдъхне живот на този уникален образ – “Робин е гениален комик, неизчерпаем извор на идеи. Винаги е забавен и оригинален и на него се крепи комедийния сюжет на филма.”

Уилямс е въодушевен от завръщането си към анимацията - “Забавното в този филм е че има по нещо за всеки – деца, тийнейджъри и възрастни.”

Героят на Фендър пасва идеално на комичния талант на Уилямс. “Фендър буквално е сбор от своите съставни части, повечето от които непрекъснато губи – разказва Уилямс – той е дребен мошеник и непрекъснато се нуждае от нови части, защото губи своите. Непрекъснато се опитва да си направи подобрения като  вкара в употреба намерените и откраднати части. Всъщност не ми харесва думата откраднати, предпочитам да мисля, че ги е взел на заем.”

Робин Уилямс има диплома от Джулиард скуул и сега получава възможност да покаже своя музикален талант в изпълнение на “Аз пея в масло” – доста свободна вариация на “Пеейки в дъжда”.

Друг важен член от бандата на Ръждивковците е сестрата на Фендър – Пайпър (озвучена на български от Здрава Каменова). Тя се тревожи, че останалите не я приемат на сериозно и има нужда постоянно се доказва. Нейния външен вид също създава доста затруднения на дизайнерите, но красотата и  добива стилен завършек  с помощта на два особено ефектни накрайници за душ.

Една от най-обещаващите млади звезди – Аманда Байнс озвучава Пайпър. Тя харесва своята героиня и я намира достойна за подражание – “Пайпър е силна. Може да е малко мъжкарана, но е симпатична. Нейното послание е много важно-трябва да си такъв, какъвто си, а не каквото другите очакват от теб.”

Според Уедж,  Байнс е чудесна в ролята на Пайпър – “Аманда влага много от себе си в този образ и може би затова Пайпър е толкова харесвана – особено от децата.”

Останалите образи са Кранк Кейси (озвучен с гласа на Дрю Кери, а на български от Део) – песимиста, гонен от параноя, за когото чашата винаги е празна. Лъг (озвучен от Харланд Уилямс, а на български от Христо Узунов) – нежния великан с голямо сърце; мълчаливия Дизел, който често си губи гласовата кутия и затова често посещава магазина на Джак Хамър (озвучен на български от Христо Мутафчиев). Всички те живеят в живописното работническо предградие и често посещават уютния дом на леля Бути (озвучена на български от Стефани Рачева), която е огромната по размери и заради това доста тромава, но пък безкрайно щедра и гостоприемна.

Дженифър Куулидж прави своя дебют в анимацията с гласа на тази героиня, за която е трудно да се намери достатъчно простор. “Направо е невероятно защо чак сега се ориентирам към анимацията – чуди се звездата от ПРОФЕСИЯ БЛОНДИНКА - ами че това ми приляга чудесно”

“Дженифър ни грабна от първия миг – разказва Уедж – тя направо се превърна в своята героиня и  това много улесни аниматорите.”

Несъмнено актьорите дублиращи героите имат огромно значение за изграждането на образите,  но екипа от аниматори, начело с Джеймс Бреснан и Майк Търмие са не по-малко важни. Тяхната работа включва месеци тестване на мимиките и движенията, особено тези на Родни. Те гледат стари филми на Джими Стюърт в търсене на подходящата походка и движения. В употреба влизат приоми от пантомимата и кукления театър.

Работата на аниматорите е често обсъждана от форума на студиото Blue Sky – дискутира се всяка заснета сцена, понякога дори само идеята за нея и това се оказва много полезно и конструктивно. РОБОТИТЕ  наследява по-голяма част от екипа на ЛЕДЕНА ЕПОХА и всички до един признават, че това е по-трудния филм – тук анимацията е много по-сложна – например ако не направиш очите и устата както трябва,  може да излезе, че робота няма никакви емоции.

Екипът на Blue Sky отговаря и за “облеклото”- външния вид на роботите. Това е постигнато чрез добавяне на акценти като например петно ръжда или машинно масло или драскотина на боята. Тези знания аниматорите получават чрез изучаване на снимков материал за стареенето на металите или чисто практично – с ровене в автомобилните гробища. “Това ни научи, че тези малки детайли са от огромно значение за придаване на акцент и завършен вид на нашите герои” – разказва Робърт Кавалери – отговорен за ефектите в екипа на аниматорите.
Copyright © 2024 Dir.bg.