Няма къде да се скриеш от "Криеница"

20.03.2005 г.
Няма къде да се скриеш от Нова година в Ню Йорк. Емили си играе в парка с родителите си. Всичко изглежда наред, но майката на Емили явно страда от депресия и скоро се самоубива. Тогава бащата Дейвид решава да отведе малкото момиченце на село, за да й помогне да забрави.

Двамата се опитват да започнат на чисто, но уви, Емили не се приспособява към живота в провинцията, нито към отсъствието на майка си. Тя си има въображаем приятел на име Чарли, с когото измислят не съвсем невинни шеги...

Движейки се по самия ръб между фантастиката и психологията, "Криеница" е интересен и на моменти дори завладяващ филм. Началото създава атмосфера, чиито краски постепенно се сгъстяват... Стъпка по стъпка нишките се заплитат в традицията на "Сиянието" (по Стивън Кинг).

Също както във филма на Станли Кубрик тънката бариера между свръхестественото и шизофренното се оказва пометена от отварянето на една "магическа" врата (може би си спомняте Джак Никълсън, затворен в килера на хотела), а двойката, която фабулата противопоставя, отново е дете-възрастен.

Конфликтът е подсигурен с респектиращото актьорско присъствие на Робърт де Ниро и с таланта на младата Дакота Фанинг ("Мъж под прицел"), чието двусмислено присъствие поддържа съспенса. Двамата са в компанията на чаровните дами Фамке Янсен и Елизабет Шу.

Австралийският актьор Джон Полсън застава зад камерата на един психотрилър с елементи на хорър. "Криеница" функционира като филмите на М. Найт Шиамалан, разчитайки на неочаквани обрати, съчетавайки драмата с жанрови елементи от киното на ужасите и възползвайки се от най-зрелищните страни на психиатрията и психопатологията. Освен това, публиката я очаква изненада - филмът има два финала.

Също както "Ефектът на пеперудата", "Криеница" се прожектира в два варианта и зрителите няма да знаят предварително кой от двата края ще гледат. Така дори някой "услужлив" приятел да ви издаде развръзката, пак има шанс да се окажете неподготвен за финалния епизод от тази зловеща игра на криеница.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.