За продукцията

За продукцията“Дърк Пит е последният ренесансов човек”, казва Матю Макконахи, който се превъплъщава в образа на екшън героя в новото вълнуващо приключение “Сахара”. “Той е от онези хора, които са в състояние да влязат в схватка с алигатор в събота сутринта, а същата вечер да отидат издокарани със смокинг на бал. Той е син на сенатор, учен, човек с аристократично потекло, който в същото време носи душата на пират, търсещ съкровища, негодник, пияница и скандалджия. Въпреки всичко това той си остава джентълмен.”

Смел мъж, използващ забележителния си ум толкова интензивно, колкото и мускулите си, Пит вероятно е единственият, който може да стигне по-далече от своя най-добър другар, Ал Джордано, чиято роля се изпълнява от Стийв Зан. Двамата започват приключение, което започва със загадката, свързана с изчезналия боен кораб от Гражданската война и завършва в най-голямата пустиня на Земята.

“Мистерията продължава повече от 150 години и Дърк е твърдо решен да разплете историята с кораба докрай”, разказва режисьорът Брек Айснър, който дебютира на големия екран със “Сахара”. “Историята започва тук, но краят й е на хиляди километри, в средата на пустинята”.

Авантюристите скоро откриват, че историята с кораба вълнува и друг човек – д-р Ева Рохас, в образа на която се превъплъщава Пенелопе Круз. “Тя не се стъписва лесно в трудни ситуации”, казва актрисата. “Ева дори спасява неведнъж Дърк. Тя е жена, която силно би го заинтригувала, дори и при други обстоятелства. Между тях има страхотна химия.”

“Филмът е приключенски екшън, в духа на филми и телевизионни сериали, каквито е имало и преди”, обяснява Айснър. “Бях пленен от авантюристичния дух, тайнствеността и хумора на историята и за всеки участник в проекта беше от първостепенно значение всичко това да бъде показано и на екрана.”

“Нищо тук не трябва да бъде приемано прекалено сериозно”, отбелязва Макконахи. “Всичко е просто измислица. Вземаме малко филмова магия и я превръщаме в реалност. Добре е, когато тази магия заработи и се получи онова, което търсим.”

Продуцентът Хауърд Болдуин определя отношенията между Дърк и Ал като много важни за историята. “Мисля, че тези два образа дават силата и енергията на това фантастично приключение”, казва Болдуин.

“Те са двама много близки приятели, познават се открай време”, споделя Айснър. “Много често във филмите с двама партньори-мъже, виждаме един, който е разумен и хладнокръвен и друг, който е малко луд, като двамата са принудени да бъдат заедно от обстоятелствата, а накрая на филма са дори приятели, които държат един на друг. Тази идея работи, но е преексплоатирана в киното. Това, което ми харесва в Ал и Дърк е, че двамата се познават от деца.”

“Просто казано, Дърк няма да оцелее без Ал”, казва Зан. “Разбира се, Дърк изглежда чудесно, той е човек с обноски и е добър оратор. Ал обаче е този, който е наясно с нещата от живота, ако разбирате какво искам да кажа. Те имат различни способности и това ги превръща в неудържим дует. Когато попаднат в опасна ситуация, Дърк е този, който пръв се хвърля с главата напред, но Ал е винаги зад гърба му, а това невинаги е най-безопасното място.”

Когато двамата герои срещат Ева, тя бързо се превръща в неотменима част от компанията. “Ева е единствената, която вярва, че мистериозната загадка има истинско решение, така както Дърк е по следите на кораба, в чието съществуване никой друг не вярва. Нормално е да си паснат”, обяснява режисьорът.

“Ние наистина станахме трио”, казва Круз. “Обикновено конфигурацията е “мъж и жена, които са двойка и приятел” или “две момчета, две момичета”. Тук всички сме равни и съществува равновесие.”

Брек Айснър е човекът, който събира в едно приключенията, комедийните елементи и романтиката. Преди това той работи върху наградения с Еми сериал “Похитени”, чийто продуцент е Стивън Спилбърг. “Може да ви се стори прекалено смело това, че гласувахме доверие на режисьор, който не е работил досега в киното, за такъв мащабен проект като “Сахара”, но Брек се справи чудесно”, отбелязва Болдуин. “Инстинктите ни подсказаха, че ще свърши страхотна работа и наистина стана така. Той има усет към екшъна, както и към условията, в които се снима филмът. Не мога да опиша колко сме впечатлени от него.”

Айснър е привлечен най-вече от възможността да пресъздаде на екрана една интригуваща история и силната връзка между героите в нея. “Бях поразен от тези два образа – Дърк и Ал”, споделя Айснър. “Впечатли ме и сложността на историята.”

“Казах на Брек: “Не всеки може да бъде режисьор на този филм”, разказва Круз. “Неговата енергия е забележителна. Всяка сутрин той беше пръв на снимачната площадка и си тръгваше последен към 10, 00 часа вечерта. Правеше това в продължение на месеци. Филмът се нуждаеше от енергията му.”

“Целият проект е пропит именно с тази сила”, продължава актрисата. “Разказът ще развълнува всеки. Няма човек, който да не мечтае за такова приключение.”

Към екипа се присъединяват продуцентите Мейс Нюфелд и Стефани Остин, които са ветерани в жанра. “За нас работата с Мейс и Стефани беше много вълнуваща”, казва Кари Гренат, президент на Anschutz Film Group и Bristol Bay Productions.

“Биографиите им приличат на списък от най-добрите екшън филми, които са правени някога. Всички участници в “Сахара” знаеха, че те притежават необходимия опит и способности да пресъздадат историята на големия екран.”
Copyright © 2024 Dir.bg.