За героите

За героитеМатю Макконахи се изпълва с ентусиазъм, когато описва Дърк Пит, образ, съчетаващ в себе си авантюрист, изтънчен Дон Жуан и човек, имащ точно определена цел, към която се стреми. “Понякога той е учен, друг път – изобретател или пътешественик”, казва актьорът. “Винаги има план, но този план непрестанно се променя; винаги е готов за неочакваното и се адаптира невероятно лесно. Бил е тюлен от военноморските сили, но носи душата на пират. Определено е по-скоро любовник, отколкото побойник, но ако се налага да използва юмруците си, се справя отлично.”

Макконахи смята, че тази смесица от черти формира идеалният екшън герой на нашето време. “Независимо от това, че Дърк произхожда от аристократично семейство – баща му е сенатор – той има собствени идеи за това как трябва да протече живота му, а това означава в търсене на съкровища. Той преследва непознатото и смята, че можем да разгадаем загадките, които са около нас. Можете да го наречете мечтател, и той наистина е такъв, но той разполага с историческите и научни факти, които подкрепят неговата теза, както и с необходимата подготовка да направи онова, което е планирал.”

Във филма това означава да търсиш военен кораб от Гражданската война в САЩ в средата на Африканската пустиня.

“Дърк е екшън герой, но по начин, различен от този в повечето филми”, подчертава Брек Айснър. “Той е обикновен човек. Има подготовка, разбира се, но когато е в трудна ситуация, обича да импровизира. Той винаги разсъждава с няколко крачки напред и често забравя какво се случва в момента. Случвало му се е какво ли не, но винаги е оцелявал, благодарение на способността си да импровизира.”

Най-добрият приятел на Дърк е остроумният Ал Джордино, който винаги е до него. Познавайки се от деца, двамата имат специфични начини да общуват по между си, които само те знаят и които са се формирали през годините.

“Според мен Ал е гласът на разума”, отбелязва Макконахи. “Дърк измисля разни невероятни планове и Ал е този, който го сваля на земята, но Ал знае кога интуицията на Дърк не лъже. Тези отношения са много важна част от историята.”

“Моят герой е много по-циничен от Дърк”, казва Стийв Зан, който изпълнява ролята на Ал. “Дърк има свои теории, но Ал не е много сигурен, че вярва във всяка от тях. Когато обаче Дърк се опитва да се справи, приятелят му винаги е до него. Смятам, че Ал уважава и се доверява на Дърк, както и обратното.”

Зан е избран за ролята, когато, както отбелязва Макконахи, екипът на филма забелязва, че неговият подход към образа напълно отговаря на представата им за героя. “Стана ясно, че той усеща, че героят му няма единствено да остроумничи и да пуска солени шегички”, добавя Макконахи. “Той е забавен герой, който обаче реагира адекватно на ситуациите, в които го поставя Дърк. Образът му е напълно обоснован.”

“Стийв Зан схвана мигновено идеята и я изпълни чудесно”, продължава Айснър. “Оказа се, че е подходящ за ролята не само заради актьорските си заложби, но и заради интересите, които има в областта на историята и по-специално на войната. Той има забележителни познания, свързани с Гражданската война.”

Зан и Макконахи са твъдро решени да пресъздадат отношенията между героите си по възможно най-правдивия начин на екрана. “Не ме интересува колко динамичен е екшънът, колко бързи са хеликоптерите или колко зрелищни са експлозиите”, споделя Зан. “Ако зрителите не са убедени, че тези двамата наистина са приятели, цялата история отива по дяволите.”

“Когато видиш хора, които са се познават толкова отдавна, оценяваш близостта им повече по малките жестове и усмивки, отколкото по казаното от тях”, отбелязва Макконахи. “Знаехме, че връзката между нас трябва да бъде точно такава. Двамата със Стийв излизахме заедно, говорихме, съчинявахме си истории за Дърк и Ал, измисляхме си прякори. Това придаде една естествена лекота на отношенията по между ни.”

Не всичко свързано с правенето на филма е толкова забавно. “Тренирахме по програмата на тюлените от военноморските сили в продължение на месец”, продължава Макконахи.

“Може да звучи изтъркано, но се сближаваш с някого, когато си работил с него рамо до рамо в продължение на 12 часа всеки ден при невероятна горещина. Опознаваш такъв човек именно в ситуации, в които не може да има преструвки”, казва Зан.

Актьорът споделя, че има още една причина, поради която тази тренировъчна програма е толкова важна. “Историята е малко щура”, признава, той, “така че се наложи да я приземим малко с тези тренировки. Единствено когато и двамата сме наясно какво правим, публиката ще повярва, че можем да се измъкнем от всичките трудни ситуации, в които попадаме.”  

Докато са по следите на изчезналия кораб, Дърк и Ал помагат на една лекарка в Африка, която се е натъкнала на доста по-сериозен проблем. Пенелопе Круз изпълнява ролята на д-р Ева Рохас от Световната Здравна организация, която е открила мистериозна болест.

Круз е привлечена от силата на героинята си. “Чела съм твърде много сценарии, в които мъжките образи са значително по-интересни от женските”, разказва тя. “Тук случаят не е такъв. Ева е многопластова, сложна жена. Тя е незаменима част от историята. Това, което казва, е важно и онова, което открива, е от съществено значение.”

“Натурата й много ми допада”, продължава актрисата. “Готова е на всякакви приключения, както и момчетата. Невероятно е забавна и е различна от всичките ми героини досега.”

Круз осъзнава, че нещата наистина изглеждат реалистично. “Оказа се, че съм на идеалната възраст, необходима за ролята”, казва тя. “Лекарите, които ходят на най-опасните кътчета на света, обикновено са най-младите.”

Пенелопе се появява на снимачната площадка точно в момента, когато Ева се появява в разказа, отбелязва Айнсър. “Бяхме снимали близо седмица, когато тя се появи в Мароко. Бяхме малка, сплотена група, Матю, Стийв и аз, когато към нас се присъедини външен човек. Самата Ева преживява същото: двамата мъже са приятели от деца, а тя идва и трябва да се справи с това.”

Героичното трио е подкрепено от забележителни актьори, изпълняващи второстепенните роли. Сред тях са Уилям Х. Мейси като адмирал Сендекър, Рейн Уилсън като Руди Гън, Лени Джеймс в ролята на генерал Казим, Ламбърт Уилсън – на Масарде и Делрой Линдо като Карл.

“Харесва ми силата на адмирала. Навлизам в такава възраст, в която единственото, което ми е останало, е студеният, стоманен поглед”, шегува се номинираният за Оскар за изпълнението си във “Фарго” Уилям Мейси.

“Той е човек с власт, интелектуалец, някой, който е преживял много и сега има силата да ръководи другите. След като в продължение на 45 години играх ролите на неопитни младоци, това беше благотворна промяна за мен.”

“Сендекър е във флотата в продължение на години и я напуска при съмнителни обстоятелства. Събрал е много горчивина в себе си и се е зарекъл повече никога да не работи за Правителството”, казва още актьорът.

Сега адмиралът е начело на Националната подводна и корабна агенция – частна организация, занимаваща се с изваждането на потънали морски съдове, която е събрала най-големите професионалисти в областта.

“Човек определено изпитва усещането, че Сендекър има доста интересно минало”, отбелязва Макконахи.

“Харесва ми възможността да вляза в ролята на кукловод”, казва Мейси. “Героят ми е достатъчно умен, че да печели от противопоставянето на двете страни, знае кога да действа и кога да изчака. Той е страхотен образ.”

“От самото начало се спряхме на Бил за ролята”, признава Айснър. “Той е много взискателен и държи на детайлите. Зададе множество въпроси за ролята, преди да приеме. Искаше да е сигурен, че тя е нещо, което ще може да почувства напълно като актьор.”

“Не само е страхотен професионалист, но е и страшно забавен”, казва още режисьорът за него. “Той импровизираше, когато казваше репликите си. Същото се отнася и за реакциите му в епизода “Панама”. Просто включихме камерата и той направи много забавни и наистина страхотни неща.”
Copyright © 2024 Dir.bg.