За създателите на филма

За създателите на филмаСлед завършването на филмовото си образование Брек Айснър (режисьор) започва да прави реклами. Забелязан е от Стивън Спилбърг, който му поверява режисурата на продуцирания от него през 2002 г. сериал “Похитени”. Айснър е режисирал пилотни сезони на телевизионни поредици като  “The Invisible Man” през 2000 г. и “Thoughtcrimes” през  2003 г.

Томас Дийн Донъли и Джошуа Опенхаймър (сценарий) се запознават още във филмовото училище, където единият изучава режисура, а другият – продуцентска дейност.

По време на съвместната си работа, двамата създават проекти за компании като Fox, Miramax, Warner Brothers, Paramount, Columbia, и Universal. Те са сценаристи и изпълнителни продуценти на “Thoughtcrimes” и на предстоящия да излезе на екран “A Sound of Thunder”, който ще бъде разпространяван от Warner Bros. В момента завършват работата си върху “Cowboys and Aliens” и са се кандидатирали за написването на сценария на “Airborn”, който ще бъде режисиран от Стивън Сомърс.

Джон С. Ричардс (сценарий) е награден за най-добър сценарий на Фестивала в Кан през 2000 г. за “Сестра Бети”. Негова е и адаптацията на романа  “Tishomingo Blues”, в която ще видим отново Матю Макконахи под режисурата на Дон Чийдъл. През следващата година Ричардс ще дебютира като режисьор с филма “The Round”.

В актива си Джеймс В. Харт (сценарий) има внушителен списък от филми, чиито сценарии е създал. Сред тях са “Безсмъртните Тък”, “Джак и бобеното зърно: истинската история”, “Контакт”, “Дракула”, “Лара Крофт: Tomb Raider люлката на живота”. Той е продуцент на “Джак и бобеното зърно: истинската история”, “Дракула”, “Франкенщайн”, “Откуп”, “Summer Run”.

През февруари 2004 г. Хауърд Болдуин (продуцент) създава заедно с Керън Болдуин Baldwin Entertainment Group.

Болдуин е бил президент на Crusader Entertainment до 2004 г. През този период той продуцира внушителен списък от заглавия, като “Рей” на режисьора Тейлър Хакфърд, с участието на Джейми Фокс, който се превъплъщава в образа на легендарната музикална икона Рей Чарлс,  “Swimming Upstream” с участието на Джефри Ръш и Джуди Дейвис, “Danny Deckchair” с Миранда Ото, “Sound of Thunder” с Бен Кингсли, “The Game of Their Lives” с участието на Уес Бентли и Джерард Бътлър.

От 1984 г. до 2000 г. Болдуин е партньор с Ричард Коен в Baldwin/Cohen Productions. Компанията им продуцира филми като “Внезапна смърт”, “Гореща Аляска” с Ръсъел Кроу, “Resurrection” и др.

Преди да започне да се занимава с кино, Болдуин участва активно в спортния живот в Америка, най-вече в областта на хокея. Той спомага за създаването на  Prism New England Sports Channel. В началото на 90-те години на миналия век, той става председател на Борда и собственик на двукратните носители на купата Стенли Pittsburgh Penguins.

Болдуин е първият американски спортен предприемач, който минава отвъд желязната завеса и придобива 50 % от акциите на прочутия хокеен отбор ЦСКА Москва, като другите 50 % от акциите са собственост на руското правителство.
Продуцентът е познат и с активното си участие в различни благотворителни програми, някои от които самият той създава. Наскоро той стана член на Гилдията на продуцентите в Америка.

Керън Болдуин (продуцент) е вицепрезидент на Baldwin Entertainment Group. Тя е участвала в различни сфери на развлекателния бизнес през годините. Това я превръща в завършен и опитен специалист в тази област. По образование тя е психолог.

Керън започва кариерата си в областта на професионалния спорт през 1986 г., когато е асистент координатор на мача на звездите, чийто домакин са Hartford Whalers. В последствие тя започва да води собствено спортно шоу с наименованието “Ahead of the Game”.

След като се премества в Лос Анжелес със съпруга си Хауърд, пред нея се открива възможността да започне да се занимава с онова, което е нейна ученическа мечта – правенето на филми. Като актриса тя участва в “Blue Grass”, “Spellbinder”, “Внезапна смърт”, “Eyewitness to a Murder” и др.

Спечелила признанието на публиката и критиката като изпълнител, Керън се обръща към друг аспект на създаването на кино, а именно писането на сценарии. Сред филмите, на които е написала сценария, са “Redline”, “Hot”, “Eyewitness to a Murder”, “Seeing Red”, “Внезапна смърт”.

Керън и съпругът й Хауърд създават Baldwin/Cohen Entertainment, заедно с Ричард Коен, където тя започва активно да се занимава с продуцентска дейност.  След смъртта на Коен, двамата съпрузи създават заедно с Филип Аншуц Crusader Entertainment, където Керън Болдуин е изпълнителен вицепрезидент. За три години тя активно участва в създаването на общо 8 филма, сред които са “Рей”, “Joshua”, “Children on Their Birthdays”, “A Sound of Thunder”, “Game of Their Lives,” “Danny Deckchair”, “Swimming Upstream.”

През 2004 г. семейството създава своя собствена независима продуцентска компания - Baldwin Entertainment Group. Наскоро тя също стана член на Гилдията на продуцентите в Америка.

Филмите, върху които е работил Мейс Нюфелд (продуцент), са натрупали над 1 милиард долара обща печалба по света. Името му се споменава в списъка на най-успешните холивудски продуценти. Способността му да открива нови таланти и да превръща различни литературни творби в успешни филмови хитове предопределя кариерите на Кевин Костнър, Алек Болдуин и режисьорите Ричард Донър, Роджър Доналдсън, Филип Нойс и Джон Мактиърнан.

Предстоящите му проекти са “Powers”, по едноименния комедиен роман, който ще бъде режисиран от Франк Оз, “Mazar E Sharif”, разказващ истинската история на превземането на афганистански град от американски войски, римейк на класиката на Джон Франкенхаймер “Seconds” с режисьор Джонатан Мостоу, фантастичния трилър “Космонавт”, по бестселъра на Питър Маккалистър, както и “Pathfinder” за Paramount Pictures.

Сред продуцираните от Нюфелд заглавия са “Всички страхове”, по романа на Том Кланси, “На лов за “Червения октомври”, “Патриотични игри”, “Реална опасност”, “Дъщерята на генерала”, “Светецът”, “Изгубени в космоса”, “Без изход”, “Полетът на нашественика”, “Ченгето от Бевърли Хилс 3”.

За телевизията той е работил върху няколко поредици, като “East of Eden”, както и върху множество филми, сред които са “Gettysburg”, “Blind Faith” и “Cagney and Lacey”.

През дългогодишната си кариера Нюфелд се изявява като откривател и мениджър на млади таланти, оператор и композитор.

Продуцентът е родом от Ню Йорк, където прекарва детството си. Възпитаник е на Йейл. Притежава внушителна колекция от примитивни произведения на изкуството и има лиценз да пилотира самолет. Член е на борда на Американския филмов институт.

Повече от 10 години Нюфелд участва в благотворителната програма “В помощ на бездомните”. Той е активен член и на организацията “Да спрем рака”, на която посвещава голяма част от времето и енергията си. В момента живее в Бевърли Хилс, като е горд баща на 3 деца и дядо на 9 внуци.

Продуцентката Стефани Остин  е част от екипа на касовите хитове “Терминатор 2: Страшният съд” и “Истински лъжи”, и двата на Джеймс Камерън, както и на екшън трилъра “Дълга целувка за лека нощ” на Рени Харлин и “В тила ва врага” с участието на Джийн Хекман и Оуен Уилсън. Сред последните й проекти е “Шанхайски рицари” с Джеки Чан.

Остин започва кариерата си в New Line Cinema. След като се занимава с различни дейности в областта на киното, тя се присъединява към Robert Papazian Productions, Inc., където не след дълго заема поста вицепрезидент. Тя е асоцииран продуцент на над 30 телевизионни филма и поредици, включително на “The Day After” и “North and South Book II”.

Остин основава независимата продуцентска компания Stevie Productions. Първият филм за киното, който продуцира, е “Heartbreak Hotel” на режисьора Крис Кълъмбъс. След това тя се премества в Carolco Pictures, където работи с Джеймс Камерън върху “Т 2”. През1989 г. заедно със съпруга си Скот Талер създава Treehouse Entertainment Group, която се занимава предимно с продуцирането на телевизионни реклами и музикални видеоклипове. Остин също е член на Гилдията на продуцентите в Америка.

Бизнес партньорът на Матю Макконахи в “j. k.  livin” (съкратено от “just keep living”) Гас Гъстауес (изпълнителен продуцент) се запознава с актьора, докато двамата учат в Тексаския университет. Гъстауес е роден в Хюстън и прекарва детството си в Остин. Първоначалната му идея е да се посвети на бизнеса, но след пробива, който прави с “Време да убиваш”, Макконахи го кани да се присъедини към него в Холивуд. В момента компанията на двамата работи върху няколко филмови проекта.

Професионалното развитие на Уилям Дж. Имерман (изпълнителен продуцент) във филмовата индустрия започва в American International Pictures. По-късно той се присъединява към 20th Century Fox. Работи съвместно и с Warner Bros, след което създава Cinema Group, на която е президент и председател на съвета на директорите.

Имерман е бил адвокат по дела, свързани с шоубизнеса.

Вики Дий Рок (изпълнителен продуцент) е част от екипа на “На всяка цена”, с участието на Джеймс Франко и Шейн Уест. Тя е била вицепрезидент на Bristol Bay/Walden Media. В този период тя участва в създаването на “Рей”, който получи 6 номинации за Оскар, както и “The Game of Their Lives” на Дейвид Анспоу, посветен на европейския футбол.

Преди това тя работи за USA Films, като името й е свързано с множество продукции, сред които са “Трафик”, “Госфорд Парк”, “Царството на спомените”.

В продължение на 3 години Рок заема ръководен пост във Phoenix Pictures. В този период тя оглавява работата по “Градски легенди”, “Дик” на Андрю Флеминг, “Тънка червена линия”, “Шестият ден” на Роджър Спотисууд и др.
Пред това продуцентката е част от екипа на 20th Century Fox, където участва в създаването на “Истински лъжи”, “Титаник”, “Ромео и Жулиета” на Баз Лурман, “Анастасия” и “Пришълецът: завръщането”. Името й е свързано и с филми като “Мълчанието на агнетата” и “Скорост”.

Сиймъс Макгарви (оператор) впечатли зрителите и критиката с работата си върху “Часовете”, белязан с участието на едни от най-известните холивудски актриси – Никол Кидман, Мерил Стрийп и Джулиан Мур.

Макгарви е роден в Северна Ирландия. Той започва професионалния си път като фотограф. Сред заснетите от него филми са “Butterfly Kiss”, “The Winter Guest”, “The War Zone”, “I Could Read the Sky”, “The Actors”, “A Map of the World,” “Момичета от класа”,  “Eнигма”.

След успешната си кариера в телевизията, Алън Камерън (дизайнер на продукция) дебютира в киното с “Почетният консул”, по романа на Греъм Грийн. Той бързо си създава име в Холивуд, работейки върху разнообразни продукции, като “1984” с участието на Ричард Бъртън и Джон Хърт, “Шотландски боец” с Кристоф Ламбер и Шон Конъри, “Четвъртият протокол” с Майкъл Кейн и Пиърс Броснан и “Уилоу” на режисьора Джордж Лукас.

Никое предизвикателство не е достатъчно сериозно за талантливия Камерън и неговия екип от професионалисти. Той познава най-отдалечените кътчета на Тайланд (“Еър Америка”), Индия (“Книга за джунглата”), западния бряг на Ирландия (“Далече, далече”) и Мароко (двете части на “Мумията”, “Четирите пера” и “Сахара”).

Камерън ще ви покаже най-добрите места за снимки и в Чехия (“Шанхайски рицари”, “Ван Хелсинг”). Дизайнерът е работил още върху “Винаги ще има утре” от поредицата за Джеймс Бонд и “Звездни рейнджъри” на Пол Верховен.  

Първият филм на Андрю Макричи (монтаж) е “Новите приключения на Пинокио” през 1999 г., последван от “Не умирай днес” и “Агент Коди Банкс 2”. Той участва и в работата върху “Лара Крофт: Tomb Raider Люлката на живота”. Като асистент работи върху “Кой натопи заека Роджър”, “Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход”, “Хамлет”, “Патриотични игри”, “Елизабет” и “Мумията”. Макричи е част от екипа по специалните ефекти във “Винаги ще има утре”, “Само един свят не стига” и “Мумията се завръща”.

През 70-те и 80-те години на миналия век, Анна Шепърд (дизайнер на костюмите) е утвърдено име в родната си Полша. В последствие се премества в Англия, като печели международна известност с работата си върху “Списъкът на Шиндлер” на Стивън Спилбърг. Шепърд работи върху същата тема и в “Пианистът” на Роман Полански.

Нейното име се свързва с дизайна на облеклата в “Мъдростта на крокодилите”, “Вътрешен човек” на Майкъл Ман, с участието на Ръсел Кроу, “Шанхайски рицари” и “Около света за 80 дни”, като в последните два филма можем да видим азиатската звезда Джеки Чан.

Клинт Менсъл (музика) се утвърди като един от новаторите в областта на филмовата музика. Той създава уникален музикален стил, надхвърлящ границите на конвенционалното. Негови са мелодиите в “Реквием за една мечта”, “Убийство по учебник” и др.

Като вокалист и китарист на британската група Pop Will Eat Itself, Менсъл бързо си спечелва името на музикален ренегат. Смесвайки поп, рок и рап, бандата поставя началото на революция в музиката и привлича вниманието на Трент Резнър (Nine Inch Nails), който издава създаденото от бандата под своя лейбъл през 1994 г. След разпадането на групата, Менсъл се мести в Ню Йорк, където започва нов етап от кариерата си.

Тогава музикантът среща Дарън Ароновски, който е част от филмовите кръгове и това поставя началото на  едно плодотворно сътрудничество.

Мара Браян (отговорник по специалните ефекти) започва професионалното си развитие в Лондон, във време, когато светът на дигиталните образи едва е започнал да се развива. В този период тя продуцира реклами за различни европейски телевизии.

След като прохожда в света на киното със “Съдия Дред”, тя става част от голямото семейство на Джеймс Бонд, работейки върху “Винаги ще има утре”, “Само един свят не стига” и “Не умирай днес”.
Copyright © 2024 Dir.bg.