За създателите на филма

За създателите на филмаЛий Тамахори (режисьор) е ръководител на екипа, създал “Не умирай днес”, който е 20-ят филм от поредицата, разказваща приключенията на Джеймс Бонд. Роденият в Уелингтън, Нова Зеландия, творец попада в този бизнес първоначално като озвучител и помощник-режисьор.

Той става един от най-именитите режисьори на реклами и създава някои от епизодите на “Театърът на Рей Бредбъри”, преди да направи забележителния си кино дебют с “Once Were Warriors” през 1993 г. Съвременният разказ за маорското население на Нова Зеландия му спечелва множество международни награди. Следват филмови заглавия като “Водопадите Мълхоланд”, “Острието” и др.

Саймън Кинберг (сценарист) е автор на сценария на “X-Men 3”, както и на трилъра “Мистър и Мисис Смит”, с участието на Брад Пит и Анджелина Джоли. Той е роден в Лондон и преди да се захване с писане на сценарии за киното, завършва университета Браун, след което и Колумбийския университет.  

Нийл Мориц (продуцент) е собственик на продуцентската компания Original Film. Той е икономист по образование. Мориц е продуцент на филми, сред които са “Сватбен сезон” с Рийз Уидърспуун, “Бързи и яростни 2”, “S.W.A.T.: Специален отряд” с участието на Самюел Джексън и Колин Фарел, както и на първата част на “Трите Хикса” с Вин Дизел и Джексън.

“Трите хикса” е четвъртият съвместен проект на продуцента с режисьора Роб Коен. Другите са “Бързи и яростни”, “Братството” и “The Rat Pack” на НВО, с участието на Рей Лиота и  Дон Чийдъл, който е удостоен общо с 11 номинации за Еми. Двамата работят заедно върху предстоящия да излезе екшън трилър “Стелт”, в който ще видим Джош Лукас, Джесика Бийл и Джейми Фокс, както и върху епичното приключение “The 8th Voyage” с Киану Рийвс.

Сред другите заглавия, част от продуцентския екип на които е Мориц, са “Out of Time” с Дензъл Уошингтън и “Ускорение” на Джоузеф Кан, “Знам какво направи миналото лято”, продължението “Още знам какво направи миналото лято”, “Градски легенди” и “Градски легенди: развръзката”. Младежката драма “Секс игри” е първият проект, който компанията Original Film финансира сама.

Мориц е продуцент и на “Един не-тъп американски филм” – пародия на жанра на тийнейджърските филми, на който самият той е помогнал да се развие, “Вулкан”, “Ченгето в мен” с Мартин Лоурънс, “Saving Silverman” и “Стъклената къща”.

Арни Шмит (продуцент) е изпълнителен продуцент на наскоро излезлия на екран и възторжено приет от критиците и публиката филм “Голяма риба”, с участието на Юън Макгрегър, Албърт Фини и Джесика Ланг. Фантастичната комедия на режисьора Тим Бъртън е заснета в Алабама и Франция. Други проекти, на които Шмит е изпълнителен продуцент, са “Бяхме войници” и първата част на “Трите хикса”.

Шмит е роден в Кливланд и след като завършва университета, е приет в стажантската програма на Режисьорската гилдия на Америка. Това му дава възможност да работи с именити режисьори като Джон Шлезингър, Ричард Атънбъроу, Франсис Форд Копола, Вим Вендерс и Джон Хюз.

От 1986 г. насам, когато продуцира “Робокоп” на режисьора Пол Верховен, Шмит е работил върху “Хвърли мама от влака” на Дани Де Вито, “Невероятна ваканция”, “Пратката”, “Верижна реакция”, “Извънредни директиви”.  

Тод Гарнър (изпълнителен продуцент) става съдружник в Revolution Studios през май 2000 г. оттогава той ръководи работата по всички кинозаглавия на компанията. Гарнър е изпълнителен продуцент на “Трите хикса”, “Радио”, “Събудих се на 30”, “Психаротерапия”, “Забравените” и продуцент на “Мъжът в къщата”.

През първите години на съществуването си, компанията издава множество филмови хитове, като например “Любимците на Америка”, “Блек Хоук”, “Трите хикса”, “Психаротерапия”, “Таткова градина”.

Преди това Гарнър е част от екипа на Buena Vista Motion Picture Group. В този период той наблюдава създаването на “Пърл Харбър”, “Да изчезнеш за 60 секунди”, “Помни титаните” и “Момче за всичко”.

Роб Коен (изпълнителен продуцент) заема уникално място в историята на филмовата индустрия, след близо 30-годишна кариера в киното. Това лято Columbia Pictures ще издаде неговия “Стелт”, в който експлозивният екшън ще бъде съчетан със зашеметяващи специални ефекти.

Да летиш със скорост над 3500 км/ч., като същевременно разказваш една наистина възхитителна история, е точно по вкуса на режисьора. Двата предишни хита, които създава, “Бързи и яростни” и “Трите хикса”, доказват, че Коен винаги е в крак с новите културни тенденции и технологични новости. Филмите, на които е режисьор или продуцент, са с разнообразна тематика, като разкриват желанието му непрестанно да разширява собствените си хоризонти. Последните два споменати филма са натрупали обща печалба над 1 милиард долара.

Последният хит на режисьора е “Трите хикса”, с участието на Вин Дизел, Самюел Джексън и Азиа Ардженто, който събра приходи от над 275 милиона долара по целия свят и счупи рекордите по продажби и отдаване под наем в DVD формат. Филмът е заснет в Прага, австрийските Алпи, Бора Бора и Лос Анжелос, като възкреси жанра на филмите за тайни агенти и плени младото поколение с вдигащите адреналина каскади и страхотното чувство за хумор.

“Бързи и яростни” излиза на екран през лятото на 2001 г. Проектът дава поле за изява на млади таланти като Вин Дизел и Пол Уокър и събира приходи над 145 милиона долара само в САЩ.

През 2000 г. провокативния трилър “Братството” разкрива пред зрителите тайните заговори и машинациите на секретните общества в учебните заведения на Ivy League. Във филма участват Джошуа Джексън, Пол Уокър и Лесли Биб. “The Rat Pack” на НВО, където Рей Лиота играе ролята на Франк Синатра, Джо Мантеня – на Дийн Мартин, а Дон Чийдъл – на Сами Дейвис Джуниър, разкрива една цяла ера, разказвайки за живота на най- известните певци в зенита на тяхната слава. Филмът е удостоен с 11 номинации за Еми, от които печели 3.

Предходните проекти на Роб Коен показват разностранните му интереси. Дебютният му филм, “Тесен кръг от приятели”, с участието на покойния Брад Дейвис и Керън Алън, противопоставя романтичната връзка между героите на политическите междуособици, вихрещи се в Харвард през 60-те години на 20-ти век.

Високо оцененият от публика и критици “Драконът: Историята на Брус Лий” разказва на младото поколение историята на легендарния актьор, като превръща в звезди Джейсън Скот Лий и Лорън Холи. “Дневна светлина” с участието на Силвестър Сталоун, е екшън трилър с множество специални ефекти, чието действие се развива в тунела под река Хъдзън в Ню Йорк. Филмът получава номинация за Оскар за най-добър звуков монтаж.

Ефектите в киното правят голяма крачка напред в “Сърцето на дракона”, разказващ за необичайния съюз между един рицар (Денис Куейд) и един благороден дракон (озвучен от Шон Конъри). Там за първи път главен герой във филм на големия екран е изцяло дигитално създаден. Филмът получава номинация за Оскар за най-добри визуални ефекти.

Коен е роден в Ню Йорк. Завършва с отличие антропология в Харвард. Филмовата си кариера започва още като студент, когато асистира на режисьора Дениъл Петри при работата му върху “Silent Night, Lonely Night” за NBC. След това се премества в Лос Анжелос, където започва работа в International Famous Agency.

След като постъпва в  20th Century Fox Television, бързо се издига до поста Директор на телевизионните филми. Желаейки да се развива в областта на киното, Коен се присъединява към екипа на  Motown, където става изпълнителен вицепрезидент, още преди да навърши 30 години.

В Motown той продуцира някои от образците на киното през 70-те години, като “The Bingo Long Traveling All-Stars & Motor Kings”, с участието на Били Дий Уилямс, Джеймс Ърл Джоунс и Ричард Прайър. Телевизионният “Scott Joplin” разказва историята на легендарния рагтайм пианист и композитор, чиято музика става популярна в саундтрака към филма “Ужилването”. “Mahogany” и “The Wiz” са с участието на Даяна Рос, като първият е романтична драма за света ва висшата мода, а вторият – филмова адаптация на едноименния Бродуейски мюзикъл.

В същата компания Коен продуцира и “Слава богу, че е петък” - един от култовите диско филми на десетилетието. В него вземат участие суперзвездата Дона Самър, както и млади тогава таланти, като Джеф Голдблум, Дебра Уингър и Тери Нан.

През 1978 г. творецът основава своя продуцентска кампания, посредством която участва в работата над хитови заглавия с участието на мега звезди, включително “Ironweed” с Джек Никълсън и Мерил Стрийп, “Light of Day”, номинираният за Оскар “Вещиците от Истуиик” с Джек Никълсън, Мишел Пфайфър, Сюзан Сарандън и Шер, “Бягащият човек” с Арнолд Шварценегер, “Трудният начин” с Майкъл Джей Факс и Джеймс Уудс, “Птица върху жица” с Мел Гибсън и Голди Хоун.

За телевизията Коен е режисирал един от епизодите на “Маями Вайс”, както и серии от “Hooperman”, “A Year in the Life” и “Private Eye”.  Той написва сценария и продуцира “Vanishing Son”, отличаващ се като един от малкото сериали, разказващи за живота на китайците и в който всички роли се изпълняват от азиатски актьори.

Коен е известен колекционер на книги – първо издание. Той притежава къщи във  Венеция, Калифорния, Хавай и Бали, Индонезия.  

Дерек Дочи (изпълнителен продуцент) е част от творческия екип на Revolution Studios, работил върху първата част на “Трите хикса”, “Психаротерапия”, “Таткова градина”, “Радио”, “Животното”, “Darkness Falls”, “Мъжът в къщата”. Преди това сътрудничи на Бари Левинсън и Пола Уайнщайн в  тяхната компания Baltimore/Spring Creek Pictures, като през този период участва в създаването на касови хитове, сред които са “Перфектната буря” и “Анализирай това”. В момента той работи по римейка на “Мъглата” на Джон Карпентър.

Дейвид Татърсал (оператор) наскоро завърши участието си в създаването на “Междузведни войни: Епизод III” и черната комедия “Матадор” с участието на Пиърс Броснан.

В началото на кариерата си той е оператор на “Хрониките на младия Индиана Джоунс” за телевизията.

Професионалният му почерк е допринесъл за успеха на проекти като “Радиоубийства”, “Мол Фландърс”, “Въздушен конвой”, “Епизод I” и “Епизод II” на “Междузвездни войни”, “Зелената миля”, “Вертикална граница”, “Маджестик”, “Не умирай днес”, “Лара Крофт: Tomb Raider – люлката на живота”.  

Гевин Бокет (дизайнер на продукция), който работи и върху “Трите хикса”, е възпитаник на политехническото училище в Нюкасъл и на Кралския колеж по изкуствата, където получава магистърска степен по дизайн през 1979 г. Професионалното му развитие в киното започва като чертожник в продукциите “Човекът слон” и “Завръщането на джедаите”. Четири години по-късно става помощник художествен директор на “Завръщане в Оз” и “Младият Шерлок Холмс”. До момента, в който започва да работи върху “Империя на слънцето” на Стивън Спилбърг, той вече е утвърдено име в арт средите. Сред филмите, чийто дизайн е създаден от него, са “Опасни връзки”, “Ерик викингът” и “Cry Freedom”.

Бокет започва кариерата си в британската телевизия. По-късно, в САЩ, за телевизионния сериал на Джордж Лукас “Хрониките на младия Индиана Джоунс”, е удостоен с награда Еми и две номинации. След това той се впуска в света на киното, като първият му проект е “Кафка” на Стивън Содърбърг, последван от “Радиоубийства” на Джордж Лукас. В последствие режисьорът го кани да участва в работата върху “Епизод I”, “Епизод II” и “Епизод III” на “Междузвездни войни”.

Преди “Трите хикса 2”, Марк Голдблат (монтаж) е в екипите на филмите на Джери Брукхаймер “Опасна комбина”, “Лоши момчета 2”, “Пърл Харбър” и “Армагедон”. Той работи и по “Човекът без сянка”, “Звездни рейнджъри” и “Showgirls”.

  Голдблат е номиниран за Оскар за “Терминатор 2: Страшният съд” на Джеймс Камерън. Със същия режисьор той работи и върху “Истински лъжи” и първата серия на “Терминатор”. Други екшън хитове, стигнали до публиката благодарение и на неговото участие, са “Командо”, “Хищникът 2”, “Последният бойскаут”, “Рамбо: първа кръв”, “Скалата”.

Първото му участие в монтажа на филм е като помощник при създаването на “Пираня” на Джо Данте. Следват “The Howling”, “Halloween II” и др.

Стивън Розенблум (монтаж) е номиниран два пъти за Оскар – за “Смело сърце” на Мел Гибсън и за “Величие” на Едуард Зуик. Розенблум си сътрудничи дълги години със Зуик, като сред съвместните им проекти са “Последният самурай”, “Блокада”, “Кураж под огъня” и “Легенди за страстта”. Други заглавия, които можем да свържем с името му, са “Четирите пера”, “Пърл Харбър”, “X-Men”.  

Саня Милкович Хейс (дизайнер на костюмите) е автор на страхотните облекла в “Бързи и яростни” и “Трите хикса”. Родената в Югославия дизайнерка е работила още върху “Такси”, “Деца на килограм” и “Бързи и яростни 2”, създала е гардероба на “Голям тлъст лъжец”, “Мисия до Марс”, “Блейд”, “Погребани живи” и асистира в работата по “Старгейт”и “Денят на независимостта”.

Марко Белтрами (музика) е роден в Ню Йорк, но започва да развива музикалния си талант във Венеция при Луиджи Ноно, преди да попадне в музикалното училище в Йейл. Композиторът споменава сред хората, които са пример за него, Енио Мориконе и Джери Голдсмит.

През 1992 г. Белтрами се премества в Ню Йорк, за да започне съвместна работа с Джери Голдсмит. Докато изучава тънкостите в създаването на филмова музика, той пише концертни композиции за известни оркестри, камерни ансамбли и танцови трупи.  
Започнал с късометражния “Велосипедистът” през 1994 г., Белтрами продължава работата си в областта на филмовата музика, създавайки мелодиите за “Полетът на Феникса”, “Аз, роботът”, “Терминатор 3: бунтът на машините”, “Хелбой”, трите части на “Писък”, “Блейд 2”, “Дракула 2000”. Носител е на множество награди, както и на номинация за Еми.

Р. А. Рондел (координатор на каскадите) ръководи работата на каскадьорските екипи във “Ван Хелсинг”, “Матрицата: Презареждане” и “Матрицата: Революции”. Той е второ поколение специалист в тази сфера – негов баща е известният каскадьор Рони Рондел Джуниър. Кариерата му започва през 1976 г. с “Bound for Glory”. Неговото име е свързано със “Стар Трек 3”, “Стар Трек 4”, “Воден свят”, “Върхът на Данте”, “Годзила”, “Патриотът”, “Открити рани” и много други.

Джон Фрейзър (отговорник по специалните ефекти) има номинации за Оскар за двете части на “Спайдърмен”, “Перфектната буря”, “Пърл Харбър”, “Армагедон”, “Туистър” и “Скорост”. Той е ръководил или координирал работата по специалните ефекти в “Първичен инстинкт”, “Войната на семейство Роуз”, “Непростимо”, “Смотаняци 2”, “Мокри пари”, “Природни сили”, “Звездни каубои”, “Почти известни”, “Корабокрушенецът”, “Плачът на слънцето”, “Лоши момчета 2”, “Свърталище на духове”.
Copyright © 2024 Dir.bg.