"Небесно царство" - за филма

Майсторът на съвременния епос Ридли Скот създава НЕБЕСНО ЦАРСТВО – красива филмова история, която представя легендата за кръстоносците видяна през очите на един човек изправен в битка за защита на своя идеал. Използвайки историческите събития като фон на една човешка драма, носителят на наградата Оскар за ГЛАДИАТОР възкресява древната история за странстващия рицар и ни прави свидетели на титаничния сблъсък между християни и мюсюлмани за свещените земи – битка, започнала преди едно хилядолетие и отекваща в наши дни.

От съвместните усилия на Ридли Скот и сценариста Уилям Монан се ражда филмовия разказ за времето на Третия кръстоносен поход. По това време Свещените земи са във владенията на рицарите кръстоносци, напуснали родините си земи гонени от религиозен плам, за да търсят обещаните земи и богатства в далечни екзотични страни.

В НЕБЕСНО ЦАРСТВО участва звездата от ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПРЪСТЕНИТЕ – Орландо Блум в ролята на Балиян, който се впуска в една одисея в името на справедлива кауза. Лиъм Нийсън в ролята на бащата – СърГодфри от Ибелин, който завещава на своя син своето баронство и законите на рицарската чест. Останалата част от този звезден екип включва носителя на наградата Оскар Джеръми Айрънс в ролята на Тиберий – съветник на крал Балдуин по военните въпроси, Дейвид Тюлис в ролята на рицаря от ордена на Хоспиталиерите е духовен наставник и военен съветник на Годфри и Брендан Глийсън (познат ни от ТРОЯ) в ролята на жадния за кръв и размирици Рейнълд от Шатилон.

В Йерусалим Балиян се влюбва в сестрата на крал Балдуин - принцеса Сибила – в ролята Ева Грийн. Тя играе съпругата на властдлюбивия барон Ги де Лусинан, в чиято роля се превъплъщава познатия ни от ПРЕВЪЗХОДСТВОТО НА БОРН Мартон Шокаш. В ролята на великия сарацински пълководец Саладин ще видим известния сирийски актьор и режисьор Хасан Масуд.

Изпълнителните продуценти на филма са не по-малко известните Бранко Листиг – двукратен носител на наградата Оскар (за ГЛАДИАТОР И СПИСЪКА НА ШИНДЛЕР), Лиза Елзи (IN HER SHOES), Тери Нийдъм – помощник режисьор в предишни филми на Скот (ГЛАДИАТОР и БЛЕК ХОУК). Останалите участници в проекта също са дългогодишни сътрудници на режисьора – оператор е Джон Матисън - номиниран за Оскар за работата му в ГЛАДИАТОР, художник е Артър Макс – носител на Оскар за ГЛАДИАТОР, художник на костюмите Янти Йейтс (отново ГЛАДИАТОР), Доди Дорн – редактор и композитор – Хари Грегсън, известен с работата си в МЪЖ ПОД ПРИЦЕЛ.

Режисьорският талант на Ридли Скот се отличава с майсторска визия, сложни и многопластови герои и изключително внимание към детайла. Независимо от световете и епохите, в които се развива действието – фантастичното бъдеще в ПРИШЪЛЦИТЕ или древен Рим в ГЛАДИАТОР, Скот винаги успява да създаде запомняща се атмосфера.

“Винаги съм искал да направя филм за рицари и Средновековието и най-вече за кръстоносните походи” - разказва режисьорът. Образът на неговия герой е обикновен мъж (или жена), надарен с воля и изключителни способности и  поставен в центъра на необикновени събития. Той преминава през редица изпитания се превръща в истински герой – човек, който отстоява своята правда с цената на собствения си живот (например Максимус - Римският генерал, превърнал се в гладиатор и бунтовник, Декарт – движещ се по острието на бръснача или героинята на Рипли в Пришълец).

“В исторически план рицарят – подобно на каубоя или полицая е представител една водеща прослойка от обществото, разсъждава Скот – и като такъв всеки от тях ни дават чудесната възможност да разкажем една история, където те са надарени с чертите на герои  - със своите разбирания за честност, вярност  и рицарска правда.”

Действието да се развива в кралството на Йерусалим и негов защитник да бъде младия рицар Балиян е идея на сценариста Монан, който обяснява своя избор така – “Рицарите са верни на своите идеали и ги защитават, а историческата епоха, в която това се случва е времето на кръстоносните походи.”

С възгласа “Такава е Божията воля” през 1095 Папа Урбан II повежда християнския свят на яростен поход за освобождаването на свещения град Йерусалим. Хиляди откликват на призива – от знатни благородници до обикновени селяни. През следващите 200 години няколко последователни вълни от кръстоносци се отправят на Изток, като обсаждат и превземат древните градове по пътя си, основават кралства и разпръсват семената на религиозни конфликти, който рефлектират върху бъдещите поколения.

Йерусалим е освободен от рицарите на Първия кръстоносен поход (първия от осем) и е във владение на християните в продължение на няколко поколения. Филмът проследява събитията от 1186 година, когато ни запознава с историята на Балиян, а кралството е раздирано от противоречия и нарастващата сила на Саладин заплашва неговото съществуване. Единственото спасение за тази крепост на християнството е попълнение на военните сили с нови рицари от Европа. Това е мисията на верния васал на краля – сър Годфри, който се заема със задачата да попълни числеността на войните на свещената земя. Разбира се, това е неговата официална мисия – за истинската ще разберем от филма.

Младият ковач Балиян, който играе главна роля в тази история и неговите умения далеч надхвърлят обичайните сръчност  на ковачите - да извайва форми от желязото. Ето как описва своя герой Орладо Блум, чиито последни роли във ВЛАСТЕЛИНА, КАРИБСКИ ПИРАТИ И ТРОЯ му отредиха заслужено място сред най-големите имена в киното: “Балиян не е обикновен ковач - той има инженерна мисъл и е способен само като погледне една крепост да разбере как най-добре да организира нейната защита.

Това в последствие се оказва безценно качество за неговия нов живот на рицар. Когато за пръв път срещаме Балиян, той е във властта на най-черно отчаяние – загубил и жената и детето си и буквално изживява своя ад.” Точно тогава в неговия живот се появяват рицарите, начело с Годфри от Ибелин, чиято смелост и преданост към крал Балдуин са безгранични и го спасяват.

Лиъм Нийсън разказва за кръстоносците и за своя герой: ”Когато кръстоносците завладяват Йерусалим те се сдобиват с богатство и власт – те стават владетели на своите малки кралства. Моят герой Годфри е войник и пълководец. Връща се във Франция да търси своя син, роден от незаконна връзка с жената на ковача. Когато го намира, той му предлага да го вземе със себе си в Йерусалим. Не му обещава земя или пари. Предлага му семейство – възможността да бъдат заедно  - баща и син и да защитават рамо до рамо свещената земя.”

Първоначално Балиян се противопоставя на Годфри, но скоро обстоятелствата го принуждават да се присъедини към пътуването на своя баща. “Балиян е изгубил най-скъпите си, чувства изгубен и се лута в търсене на цел на своя живот. Търсейки разбиране и опрощение, той се присъединява към пътуването на своя баща и свитата на неговите рицари. Един от тях е рицарят хоспиталиер, героят на  Дейвид Тюлис: “Орденът на Хоспиталиерите е основан през 11 век от странстващи рицари монаси, чиято цел е борбата  за мир.

“Дълбоко в себе си той таи много мъка и в края на живота си намира утеха в лицето на своя син Балиян. Когато намира своя син, той преоткрива любов и топлина в себе си, защото сега знае че усилията му не са били напразни и  сина му ще го наследи. Годфри е смъртоносно ранен в битка и като последен знак на изкупление, решава да посвети сина си в рицарство, като му завещава и своята мисия – да запази мира в Йерусалим.

“Опитвам се да го убедя да отиде в Йерусалим, където е нашето бъдеще – мирно бъдеще  на  всички: мюсюлмани и християни. След много, много години в които става свидетел на безсмислени войни и смърт, Годфри разбира че изхода е един- разбирателство и мирно съжителство.”

След смъртта на сър Годфри, съветник и наставник на Балиян става рицаря т от Ордена на Хоспиталиерите. Режисьорът го описва така: “ Рицарят поставя Балиян пред изпитания и го оставя сам да намери правилното решение. За него това е от особена важност – да постъпваш правилно, независимо от последствията. Не е нужно някой да ти казва какво да правиш и не трябва да коленичиш пред никого. Просто постъпвай правилно. Това иска Бог от насл”

В Йерусалим Балиян среща сестрата на краля – красивата принцеса Сибила (в ролята Ева Грийн), която е женена за  Ги дьо Лизинан (Мартън Чокаш). “Моята героиня е доста екзотична” – разказва младата дебютантка Ева Грийн, позната ни от МЕЧТАТЕЛИТЕ на Бердардо Бертолучи. ”Цял живот е живяла в Йерусалим и е отгледана и израснала заедно с християни, евреи и мюсюлмани. Но цял живот някой друг е диктувал съдбата и – майка и я жени насила противно на нейното желание.

Сибила мрази съпруга си и не почита неговите ценности и стремежа му за власт. Сибила и Балиян со неумолимо привлечени един към друг, напук на съдбата и въпреки всички политически усложнения. “Балиян не търси любов, разказва Блум, но се влюбва безпаметно в Сибила, която за него е омайно и загадъчно същество от друг свят. Това е една много емоционална връзка. Той е привлечен неудържимо към Сибила и няма сили да се противопостави . Срещата с тази жена му вдъхва сила за живот и му дава надежда.”

Според Грийн връзката между Сибила и Балиян е свещено убежище и за двамата. “В началото виждаме Балиян, който скърби за загубата на своето семейство и изпитва съмнения за смисъла на живота си и за своята вяра. А Сибила е сигурна в стремежа си към добродетелност и хармония  - смисъла на нейния живот. И когато се срещат привличането е неудържимо. В Балиян има такова благородство и чистота – той е идеалният мъж за нея.” Сибила се страхува за живота на своя брат – Балдуин и не може да се примири с мисълта, че смъртта му неизбежна.”Той е единственият човек, на когото тя може да вярва”

Крал Балдуин IV, подобно на своя съименник е добър и справедлив крал, който обаче е обречен да умре млад от коварната болест - проказа. Болестта се е развила толкова бързо, че той е принуден да носи сребърна маска, за да крие пораженията, които му е нанесла болестта. Ридли Скот описва този толкова важен персонаж така: ”Крал Балдуин е истински герой – притежава дух и сила на боец, но болестта го обезсилва и смъртта му е неизбежна.”

Когато Балиян се среща с Балдуин, кралят го приема като новия владетел на Ибелин, от когото се очаква да продължи благородната мисия. Балиян приема завета на баща си – да защитава пътя към Йерусалим, така че свещения град да бъде достъпен за поклонници от всички религии. ”Всеки трябва да може да влезе в града, не защото от това има някаква полза, а защото така е правилно.” – казва Орландо Блум.

Другият важен човек в живота на Йерусалим, с когото съдбата среща Балиян е Тиберий – мъдрият и непреклонен военен съветник на краля, чиято роля е поверена на Джеръми Айрънс – “Той е пълководец на армията на Йерусалим, тъй като краля не е в състояние да ръководи кралството и разчита изцяло на Тиберий.” От него Балиян разбира колко крехък е мира в Йерусалим, защото две са основните заплахи за града – заговорите, ширещи се сред придворните и двеста хилядната войска на Саладин пред вратите на царството. Тиберий уважава мюсюлманите и тяхната религия не по-малко от тази на християните и се опитва да усмири войнстващите  рицари на Йерусалим. Ето как вижда своя герой Джеръми Айрънс “Тиберий е един човек в края на своята военна кариера – уморен от битки на бойното поле и от глупавите заговори на царедворците.”

Тези безконечни заговори заплашват крехкия мир, установен с общите усилия на крал Балдуин и Саладин. В Йерусалим  назряват политически интриги, потушавани контролирани досега от краля и от Тиберий.

В ролята на харизматичния предводител на сарацините е известният сирийски актьор Гасан Масуд, който описва своя герой по следния начин: “Саладин преди всичко е велик държавник и човек на войната, спечелил безброй битки. В същото време той се опитва да постигне съгласие със своя противник, нещо което го отличава от останалите пълководци. Той е харизматичен водач, но преди всичко е човек .”

Ридли Скот добавя: “Саладин е представен като велик пълководец на мюсюлманите, политик, джентълмен и мъдър стратег. И е уважаван не само сарацините, но и от своите противници.” Масуд добавя “Балиян и Саладин изпитват голямо уважение един към друг.”

Ги дьо Лизинан, съпругът на Сибила е член на Ордена на Тамплиерите – военен и религиозен орден, който се стреми към всичко друго, но не и към мир с мюсюлманите - войната е тяхната цел.

Ги е военачалник в армията на Йерусалим и не изпитва никакво уважение към краля за политиката на мир, защото Ги е човек на войната. Той обича битките и обича да се сражава заради самата битка, но и за спечелване на надмощие. Той се стреми към власт и слава и в много отношения е точна противоположност на Балиян. Другата слабост на този мъж е Сибила – той я обича, въпреки че знае че тя го ненавижда. “Той търпи поражение на два фронта – и в политиката и в личния си живот. Липсва му подкрепа, за да спечели властта, а у дома му липсва това, към което се стреми всеки човек, независимо от времето в което живее и религията, която изповядва, а именно любов и разбирателство.”

Съучастник в интригите, които плете Ги е Рейнълд де Шатило – владетеля на крепостта Керак, чиито руини все още съществуват на днешната територия на Йордания – на около 50 мили югозападно от Йерусалим. Интригите на Ги дьо Лизинан и Рейнълд де Шатило поставят началото на събития, които въвличат Йерусалим във война със сарацините. Тъй като управлението на Балдуин е към своя край, Рейнълд охотно се присъединява към заговора на Ги за завземане на властта. Превратната точка е когато Ги хладнокръвно съсича пратеника на сарацините и така слага край на мира, за който Саладин и Балдуин са положили много усилия да запазят ведно с толерантността и плурализма. Но Ги дьо Лизинан разрушава това крехко равновесие и последствията не закъсняват.

Верен на своята рицарска клетва Балия поема защитата на града и използвайки уменията си на пълководец и своята инженерна мисъл го превръща в крепост. Но това е загубена кауза, защото армията на Саладин многократно превъзхожда войската на Йерусалим. Голямата победа на Балиян е обединението, което той успява да постигне между защитниците на крепостта.

“Ако зависеше от тях, Балиян и Саладин щяха да живеят в мир и разбирателство – обяснява поведението на своя герой Орландо Блум – ако не се бяха намесили фанатици като Ги и Рейналд, които се стремят към власт и са жадни за кръвопролития. Без тях  Йерусалим щеше да бъде свещено място за поклонение, където мира е на почит и властва разбирателство и толерантност към религията и вярата на другия.

Сценаристът описва Балиян така: “Той носи рицарското звание с особен респект. За човек се съди по неговите дела, не по думите и не по това, за какъв се представяш, а по това какво правиш. Филмът е построен върху принципите на рицарския кодекс тук ще цитирам Ридли Скот – филма разказва как да се ръководим от ума си и да следваме това, което ни диктува сърцето.”

“Небесното царство не е това, което сте си представяли – споделя Орландо  Блум – то не в далечното бъдеще. Това е място, където можеш да бъдеш самия себе си, да постъпваш както съвестта ти диктува. Тук царува единство и надежда. Това е един мечтан свят, към който всички трябва да се стремим, защото в него царува мир.”
Copyright © 2024 Dir.bg.