Екипът на "Небесно царство"

19.04.2001 г.
Екипът на “Имах късмета да изживея мечтата на всяко момче – разказва Орландо Блум – историята накратко е следната – рицарят спечелва дамата на сърцето и получава всичко за което е мечтал – кръстоносен поход и слава.

Това не е първият съвместен проект на Ридли Скот и Орландо Блум – те вече с работили заедно в БЛЕК ХОУК и режисьорът не пести похвалите си: “Орландо е много искрен и открит човек. Такава е неговата същност. Освен това е в добра физическа  - в една сцена от БЛЕК ХОУК поисках от него да скочи от хеликоптера и той го направи. Той се справя с всички изисквания на сценария, но това което е ценно за автентичното изграждане на образа на Балиян е неговата честност и сериозността, с която подхожда към изграждане на образа.”

“Чувствах се щастлив и привилегирован да работя заедно с такива имена от света на киното и то под режисурата на Ридли – не крие възхищението си Блум – да го наблюдаваш как работи и да създаваш нещо заедно с него. Той притежава тази невероятна способност да смесва историята с представите на днешното общество. Той обрисува едновременно истината и политиката, а когато има истина, това те кара да виждаш нещата такива каквито са. Неговите филми са пиршество за очите, но в същото време ти задават въпроси, на които се опитваш да намериш отговора дълго време след края на филма. Всичко това е наистина невероятно и аз се чувствам истински късметлия.”

Ева Грийн е избрана за ролята на Сибила, тъй като филма има нужда от изключително силно женско присъствие на екрана, което да изпъкне на фона на едно определено доминиращо мъжко присъствие. Ето коментара на Ридли Скот “Ева е едва на двадесет години, но тя носи древна душа и това на екрана и придава зрялост. Освен това притежава изключителна интуиция и точна преценка.”

“Ридли е толкова скромен човек – разказва Ева Грийн – в една толкова голяма и мащабна продукция той успява да направи нещата лесни  и прости. Той е наясно колко уязвими се чувстват актьорите и затова успява да създаде атмосфера на спокойствие и сигурност. Неговото спокойствие и енергията, която излъчва ти придават сила. Никога не показа чувство на напрежение или тревога”

Много от звездния екип на филма са изкушени да приемат роля във филма заради брилянтния  сценарий и възможността да работят с Ридли Скот. Джеръми Айрънс се снимал в реклама, режисирана от Скот преди цели 20 години и когато прочита сценария на Монън търси възможност да се снима във филма – “Тук има всички необходими съставки за създаване на шедьовър и аз посках да стана част от него. Ако искаш да направиш истински голям филм – режисьор трябва да бъде Ридли. Мисля че този му филм не може да бъде сравнен с нищо, което е правил досега.”

“Заради невероятно въздействащата визия филмите на Ридли, хората забравят неговата забележителна способност да режисира актьорите – припомня ни Монън – Това се вижда още в ПРИШЪЛЦИТЕ, което е шедьовър на  режисурата на екип от актьори.”

Скот настоява всички роли на мюсюлмани да бъдат изпълнявани от актьори мюсюлмани. Гасан Масуд и Калед Ел Набауи, които изпълняват ролитена Саладин и на фанатичния Мулла, са големи звезди в арабския свят. “За мен беше много специално преживяване да работя с Ридли Скот, разказва Масуд – и така е сигурно за всеки актьор от Изтока, комуто се отдаде подобна възможност. Начина, по който разказва историята на филма и героите – всичко е много впечатляващо.”

За изпълнителя на ролята на злодея във филма Скот търси актьор, който правдиво да предаде жестокостта, породена от отхвърлената любов. Впечатляващите със своята жестокост постъпки на Ги дьо Лизинан са придружени от уязвимост – комбинация, която поражда известно състрадание у зрителя. Според новозеландския актьор Мартон Чокаш, това което придава епичност на историята е разкриването на вътрешните преживявания на героите. “От там трябва да се започне – личната съдба на героя. В противен случай щеше да бъде само шоу. Но Ридли знае, че е далеч по-интересно да изследва живота на героите си.”

Всеки един от актьорите е предприел свое собствено проучване на епохата, в която се развива действието, за своите персонажи, за обичаите и културата, характерни за времето. Масуд активно изучава живота на Саладин, като използва източници на информация от Изтока и Запада и изчита огромно количество литература – “Много хора ще отидат да гледат този филм заради героя на Саладин, а той е национален герой на целия Арабски свят и на ислямската култура, но за него има информация и в културата на Запада, във Великобритания, Франция и Америка. Когато хората видят филма, те ще си зададат въпроса кой е този човек?”

Масуд признава заслугата на сценариста и режисьора за правдивото изграждане на образа на Саладин. В много случаи те искат неговото мнение и правят промени заради факти от историята или заради мюсюлманските обичаи. “От разговорите с режисьора се убедих, че англичаните изпитват голямо уважение към образа на Саладин като достоен противник на крал Ричард Лъвското сърце.”

От самото начало на проекта изборът на режисьора за изпълнителя на ролята на  Годфри от Ибелин - бащата на Балиян е Лиъм Нийсън. И тя му приляга отлично. “Когато работиш с толкова много актьори едновременно, те бързо се сближават, разказва Ридли Скот – а Лиъм беше нещо като лидер на тази разнородна група и въпреки че не е по-възрастен от тях, много от изпитваха респект към него.”

За да пресъздаде правдиво обстановката на средновековния свят, Скот акцентира върху отделните детайли. В една от сцените в двореца на Балдуин това е просяк, в друга рицарите хоспиталиери, армия от рицарите, защитници на Йерусалим, стражи, царедворци, монаси, музиканти, войни сарацини, слуги и прислужници.
Copyright © 2024 Dir.bg.