Актьорският екип

Актьорският екипОРЛАНДО БЛУМ (Балиян) прави своя филмов дебют в голямото кино с ролята си на Леголас във филма на Питър Джаксън "ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПРЪСТЕНИТЕ: ЗАДРУГАТА НА ПРЪСТЕНА” – роля, която продължава да играе с голям успех и другите две части на филма ДВЕТЕ КУЛИ и ЗАВРЪЩАНЕТО НА КРАЛЯ.

НЕБЕСНО ЦАРСТВО е вторият съвместен филм на Орландо Блум и режисьора Ридли Скот след “БЛЕК ХОУК” (2001 година). Сред нашумелите заглавия, в които се е снимал напоследък е “КАРИБСКИ ПИРАТИ: ПРОКЛЯТИЕТО НА “ЧЕРНАТА ПЕРЛА” на режисьора Гор Вербински. Продължението на суперуспешния блокбастер, наречено “КАРИБСКИ ПИРАТИ: DEAD MAN’S CHEST” е в процес на заснемане.

Орландо Блум играе Парис в епичния филм на Волфганг Петерсън ТРОЯ; заедно с Хийт Леджър играе в NED KELLY на режисьора Грегър Джордан и току-що завърши работа по независимия филма на Франк Флауър - УБЕЖИЩЕ. Една от следващите роли на Орландо Блум е във филма на Камерън Кроу ELIZABETHTOWN, където негова партньорка е Кирстен Дънст.

Орландо Блум е роден на 13 януари 1977 г. в Кънтърбъри, Англия. Първия си опит като актьор получава на фестивала на изкуствата в Кент, където рецитира проза и стихове. Едва 16-годишен пристига в Лондон и два сезона играе в Националния младежки театър, след което постъпва в Британско-американската академия за драматично изкуство.

След успеха на първите му театрални изяви, получава покана да се снима във филма "Wilde" (1997). Продължава образованието си в знаменитата Гилдхолска школа за музика и драма (Guildhall School of Music and Drama), участва в няколко класически постановки.

ЕВА ГРИЙН прави своя филмов дебют с ролята на Изабела във филма на Бернардо Бертолучи МЕЧТАТЕЛИТЕ – продукция на Fox Searchlight Pictures.

Ева Грийн е родена в Париж и в продължение на три години се обучава в колежа Eva St. Paul преди да се присъедини към актьорската трупа на театралната школа на  Вебер Дъглас в Лондон. След завръщането си в Париж участва в две театрални продукции, а през 2003 година във филма на Жан-Пол Саломе АРСЕН ЛЮПЕН.

ДЖЕРЪМИ АЙРЪНС (Тиберий) е световноизвестен актьор, спечелил своята популярност с филмови роли и участия в театрални постановки. Започва своята театрална кариера на сцената на  бристолския театър "Олд Вик”, а дебютът му на Лондонска сцена е в ролята на Йоан Кръстител в добилия широка популярност мюзикъл "Godspell". Участва му в постановки на Уест Енд и Стратфорд-на-Ейвън, където най-доброто му изпълнение е в Ричард ІІ на лондонския театър "Тhe Royal Shakespeare Company". Дебютът му на Бродуейска сцена е в постановката на Том Стопард THE REAL THING, където негова партньорка е Глен Клоуз. За тази си роля Джеръми Айрънс получава награда Тони в категорията “Най-добър актьор” и  наградата на Театралната Лига.

Джеръми Айрънс печели популярност и с редица забележителни роли в телевизионни продукции. Ролята на Чарлс в “Завръщане в Брайсхед” - телевизионна адаптация на класическия роман на Ивлин Уо му печели световна слава и номинации за наградата “Еми”, Британската Академия и наградата “Златен глобус” за най-добра мъжка роля. През 1996 той режисира и участва заедно със своята съпруга Шинейд Кюсак в телевизионния филм MIRAD, A BOY FROM BOSNIA.

Филмовите роли на Джеръми Айрънс представляват внушителен списък – ИЗНЕВЯРА на Харолд Пинтър, ЕДНА ЛЮБОВ НА СУАН на Фолкер Шльондорф, МИСИЯТА, където негови партньори са Робърт Де Ниро и Лиъм Нийсън и е номиниран за "Златен Глобус" в категорията  "Най-добър актьор в драматичен филм"; ЖЕНАТА НА ФРЕНСКИЯ ЛЕЙТЕНАНТ, заедно с Мерил Стрийп – роля, която му носи наградата Варайъти Клуб и номинация за наградата на Британската Академия за филмово и театрално изкуство.

През 1991 година участва заедно с Глен Клоуз в драмата на Барбет Шрьодер за процеса срещу Клаус фон Сюдов ОБРАТИ НА СЪДБАТА, за която роля е удостоен с номинация за Оскар в категорията “Най-добър актьор” и награда "Златен Глобус" в категорията  "Най-добър актьор”. Други известни роли на Джеръми Айрънс са в КАФКА на Стивън Содърбърг, МАДАМ БЪТЪРФЛАЙ на Дейвид Кроненбърг, КЪЩАТА НА ДУХОВЕТЕ на Били Аугуст, където му партнират Мерил Стрийп и Глен Клоуз. През 1994 година Джеръми Айрънс дублира гласа на Скар в анимацията на Дисни ЦАР ЛЪВ. Следващата му роля е на капитан Грубер – врага на Брус Уилис в третата част УМИРАЙ ТРУДНО, заради която роля се сдобива с немски акцент. В ОТКРАДНАТА КРАСОТА на Бернардо Бертолучи му партнира изгряващата звезда Лив Тейлър.

Следващите роли на Джеръми Айрънс са в КИТАЙСКА КУТИЯ, МЪЖЪТ С ЖЕЛЯЗНАТА МАСКА, където негови партньори са Жерар Депардийо, Джон Малкович, Гейбриъл Бърн и Леонардо ди Каприо. През 1997 година се превъплъщава в противоречивия образ на Хумберт Хумберт в ЛОЛИТА на режисьора Ейдриън Лайн. 2001 година е особено продуктивна за Джеръми Айрънс - участва в цели четири филма – европейските продукции “А СЕГА, ДАМИ И ГОСПОДА” на Клод Льолуш, “КАЛАС ЗАВИНАГИ” на Франко Дзефирели, както и в LAST CALL, заедно с Нийв Кембъл и в ролята на полковник Претис в Mathilde.

Джеръми  Айрънс не спира да ни изненадва - през 2003 година дебютиар на сцената на Ню Йоркската Сити Опера в ролята на Фредерик в продукцията на Стивън Зондхайм МАЛКА НОЩНА МУЗИКА с режисьор Скот Елис. Една от последните му роли е в номинирания за Оскар ДА БЪДЕШ ДЖУЛИЯ, където играе заедно с Анет Бенинг. Филмът е адаптация на романа на Съмърсет Моъм – “Театър”. Заедно с Ал Пачино, Джеръми Айрънс се връща към класиката в ролята на Антонио във филмовата версия на Шекспировия ТЪРГОВЕЦЪТ ОТ ВЕНЕЦИЯ.

Съвсем скоро ще го видим и в последното му превъплъщение в ролята на кардинал Пуци в новия филм на талантливия режисьор Ласле Халстрьом – КАЗАНОВА.

Дейвид Тюлис (Рицаря от ордена на Хоспиталиерите) е един от актьорите на Острова, спечелили популярност с многообразните си превъплъщения. Една от първите роли, с които спечелва симпатиите на публиката и филмовите критици  и става известен е силното му изпълнение в NAKED на Майк Лий.

Една от последните му роли е на професор Люпин в ХАРИ ПОТЪР И ЗАТВОРНИКА ОТ АЗКАБАН на режисьора Алфонсо Гуарон. Известни заглавия, където неговото участие не остава незабелязано са  ГОЛЕМИЯ ЛЕБОВСКИ на братята Коен, ОСТРОВЪТ НА Д-Р МОРО, на Джон Франкенхаймер, СЕДЕМ ГОДИНИ В ТИБЕТ на Жан-Жак Ано. Освен с роли в киното, Джон Тюлис печели известност и с участия в театрални постановки и телевизионни продукции.

Роденият в Дъблин Брендън Глийсън е още един от представителите на талантливата Британска актьорска школа. Въпреки неуспешното начало на актьорската кариера на Глийсън, започнала с провал на прослушването за известния Аби Тиътър, когато той е на 18 години. Обезкуражен от неуспеха, Глийсън изоставя актьорската кариера и започва работа като учител и чак след цели 10 години се връща към своята мечта. Започва с малки роли в МАЙКЪЛ КОЛИНС, ДАЛЕЧЕ ДАЛЕЧЕ и други. Първата му голяма роля, с която привлича вниманието на публиката е на Хамиш - тромавия приятел на Уилям Уолъс (Мел Гибсън) в СМЕЛО СЪРЦЕ.

Брендън Глийсън участва в СТУЕДНАТА ПЛАНИНА на Антъни Мингеля, БАНДИТЕ НА НЮ ЙОРК, на Мартин Скорсезе, ШИВАЧЪТ ОТ ПАНАМА, на Джон Буурмън, A.I. ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ на Стивън Спилбърг, МИСИЯТА НЕВЪЗМОЖНА II; на Джон Ву. Някои от последните роли на Глийсън са Менелай в ТРОЯ на Волфганг Петерсън, в трилъра на М. Найт Шамалиян СЕЛОТО и ХАРИ ПОТЪР И ОГНЕНИЯ БОКАЛ.

Лиъм Нийсън (Годфри от Ибелин) има две номинации за наградата Тони – първата за своя дебют на Бродуейска сцена през 1993 в драмата на Юджийн О`Нийл АНА КРИСТИ и през 2002 за ролята на Джон Проктър в пиесата на Артър Милър – THE CRUCIBLE.

За прекрасното си изпълнение  във филма на Стивън Спилбърг – СПИСЪКЪТ НА ШИНДЛЕР Лиъм Нийсън спечели наградата на Академията и номинации за Златен глобус и  наградата на Британската Академия за филмови и театрални награди. Едно от последните участия на Нийсън е в НАИСТИНА ЛЮБОВ, заедно с цяла плеяда известни английски актьори; номинирания за Оскар КИНСИ, на режисьора Бил Кондън; БАНДИТИ НА НЮ ЙОРК на Мартин Скорсезе, заедно с Харисън Форд в К-19 и други. Лиъм Нийсън изпълнява ролята на учителя джедай на Ки-Хон Джин в  МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ –ЕПИЗОД I – НЕВИДИМА ЗАПЛАХА.

Известно негово превъплъщение е в ролята на Жан Валжан в класиката на Виктор Юго КЛЕТНИЦИТЕ. През 1996 година участва в ролята на Майкъл Колинс в едноименния филм на режисьора Нийл Джордан и печели наградата за най-добър актьор на фестивала във Венеция, номинация за Златен Глобус и престижната награда на Ивнийнг Стандарт.

Театралната кариера на ирландския актьор започва през 1976 година на сцената на престижния Lyric Players Theatre в Белфаст. През 1978 се премества в Дъблин и се присъединява към трупата на Abbey Theatre. През 1980 той участва в ролята на Лени в ЗА МИШКИТЕ И ХОРАТА на Джон Стайнбек, където е забелязан от режисьора Джон Бурман, който го кани за участие в епичната сага за крал Артур и рицарите на кръглата маса ЕСКАЛИБУР. Така той е открит за света на голямото кино и до момента е изиграл повече от 30 роли и е работил с режисьори като Ролан Жофе, Мартин Скорсезе.

Сър Ридли Скот  е режисьор и продуцент на НЕБЕСНО ЦАРСТВО. През 2001 година създава филма БЛЕК ХОУК, за който получава своята трета номинация за наградата на Академията и з автори път е номиниран за наградата на гилдията на режисьорите. Предишната година режисирания от него ГЛАДИАТОР му спечелва втората заслужена награда Оскар. Филмът е номиниран в цели 12 категории и печели 5 от тях. Филмът печели признанието на публиката по цял свят и още много престижни номинации и награди. Един от последните му филми е КИБРИТЛИИ с участието на Никълъс Кейдж.

Роден е в южна Англия и отрасва в Лондон. Учи графичен дизайн и рисуване в Кралската акаедмия на изкуствата, където създава и първия си филм. Завършва с отличие и е награден със стипендия за обучение в САЩ, където има изключителната възможност да се учи лично от известните документалисти Ричард Лийкок и Д.А. Пенибейкър. След завръщането си започва работа в BBC като сценограф и след година започва да режисира популярни телевизионни програми.

Три години по-късно основава своя собствена компания - RSA, която скоро става една от най-успешните продуцентски компании в Европа и в последствие открива офиси в Ню Йорк и Лос Анжелис.

Ридли Скот е известен и като режисьор на рекламни клипове – повече от 3000 да момента. Неговите творби печелят награди от фестивалите в Кан и Венеция. RSA има стабилни позиции на световния филмов пазар с продукции, в които участват знаменити режисьори и актьори.

Кариерата  на  Ридли Скот в игралното кино започва през 1978, когато създава  първия си игрален филм THE DUELLISTS военна сага за Наполеоновите войни, втория му филм – фантастичния трилър ПРИШЪЛЕЦЪТ печели Оскар за специални ефекти. Следващият му филм  – БЛЕЙД РАНЪР, с участието на Харисън Форд е смятан за един от най-забележителните фантастични филми и е сочен като основоположен за съвременното кино.

Ридли Скот е режисьор на фантастичния филм ЛЕГЕНДА с Том Круз, урбанистичния трилър НЯКОЙ ДА МЕ ПАЗИ с Том Беринжър и гангстерския ЧЕРЕН ДЪЖД  с участието на Майкъл Дъглас и Анди Гарсия. През 1987 основава Пърси Мейн Пръдакшънс – компания за филмово производство. Още с първия си филм ТЕЛМА И ЛУИЗ, с участието на Сюзън Сараднън и Джиина Дейвис печели първата си награда Оскар за режисура и сценарий. Филмът отново е причислен към култовите заглавия в киното и печели номинации за най-добър филм и режисьор на Британската Академия за филмови и театрални награди.

През 1995 година Ридли Скот заедно със своя брат Тони – също изявен филмов режисьор, основават Скот Фрий Пръдакшънс, под чийто лейбъл са БЯЛА БУРЯ, РЕДНИК ДЖЕЙН и блокбастера ХАНИБАЛ – всички режисирани от Ридли Скот.

Ридли Скот е съпрецедател на Мил Филмс – една от най-големите продуцентски къщи за дигитални продукции и пост-продукции.  Мил Филмс е основана през 1987 година и участва в създаването на хитови филмови заглавия като ВЛЮБЕНИЯТ ШЕКСПИР, БЕЙБ, КУЧЕТА И КОТКИ, ХАРИ ПОТЪР И ФИЛОСОФСКИЯ КАМЪК, ЛАРА КРОФТ: ТОМБ РЕЙДЪР – ЛЮЛКАТА НА ЖИВОТА  и много други.

Ридли Скот е в управителния съвет и на филмово студио Пайнууд-Шепъртън Холдинг, което разполага с 42 сцени, павилиони и апаратни за пост-продукции.

Почетната титла Сър е присъдена на Ридли Скот през 2003 година за цялостен принос в съвременното филмово изкуство.
Copyright © 2024 Dir.bg.