За актьорския състав

За актьорския съставБен Тибър – ДЕЙВИД

12-годишния Бен Тибър е най-известен с ролята на Малкия Тим в “A Christmas Carol”.

След другите филмови заглавия с негово участие са “The Cicerones”, гласът на Пач в “102 далматинци” и “Домашно насилие”.

За телевизията Бен е озвучавал Отис в “Georgie Goat” и Едуард в “Little Ghosts”, като е участвал в два епизода на сериала “Holby City” и “Within Living Memory” за ВВС.

Бен се е изявявал и в радиото – в “Дългото сбогуване” и в “A Child of Our Time”, за монолога си в който е отличен с Бронзовата награда на Наградите на Sony през 2001 г.,“Fumer” и “Son of Ruth”, “Nightwaves”.

Бен е бил капитан на училищния футболен отбор, както и на отбора по крикет. Той има и лилав колан по карате.

Джоан Плоурайт – СОФИ

Джоан Плоурайт, госпожа Оливие, е омъжена за Лоурънс Оливие от 1961 г., когато той се развежда с Вивиан Лий, до смъртта му през 1989 г. Приемана в продължение на дълги години като една от най-добрите театрални изпълнителки във Великобритания, Плоурайт започва да се снима в киното едва през 1980 г.

Дебютът й на театралната сцена е през 1951 г., като се изявява в световноизвестни постановки, сред които са “The Entertainer” на Джон Озбърн и “Носорог” на Йонеско. Тя получава признанието на критиката и публиката за превъплъщенията си в “Major Barbara” и “Saint Joan”, като е удостоена с награда Тони за изпълнението си в “A Taste of Honey” на Бродуей.

Джоан Плоурайт участва за първи път във филм през 1956 г. – “Моби Дик”, но е известна повече с ролята си във филмовата адаптация на “The Entertainer” където се превъплъщава в ролята на дъщерята на Лоурънс Оливие, за когото по-късно се омъжва в живота.

Докато отглежда децата си – актрисите Джули Кейт и Тамсин и режисьора Ричард, тя работи спорадично, като се изявява във филмите “Три сестри” и “Equus”. Участията й се увеличават през 80-те години на 20-ти век, като тогава тя се снима в “Brimstone and Treacle”, “Britannia Hospital”, “Wagner”, “Revolution”. Следват главни роли в “Drowning by Numbers” и “The Dressmaker”.

Джоан Плоурайт демонстрира многостранния си талант и в американски продукции като “Обичам те до смърт” в ролята на майката на Трейси Улман, която е югославянка и “Авалон”, където пък е еврейка и е майка на героя на Ейдън Куин. За изпълнението си на викторианска вдовица във “Вълшебният април” е удостоена с номинация за Оскар, като се снима още в телевизионната поредица “Сталин” и в адаптацията на Джон Хюз на “Денис Белята”.

Тя има специално участие и в “Последният екшън герой” през 1993 г., където е учителка, опитваща се да привлече вниманието на учениците си към произведенията на Шекспир, като им показва филма “Хамлет” от 1948 г., с участието на Лоурънс Оливие.

Сред изявите й от последните години са роли в “Джейн Еър”, “Да устоиш на Пикасо”, “101 далматинци”, превъплъщението й в англичанка от висшето общество в “Чай с Мусолини” на Франко Дзефирели, “Калас завинаги” и “Нагоре с краката” със Стив Мартин и Куин Латифа.

Джим Кавийзъл – ЙОХАНЕС

Джим Кавийзъл е роден и отраснал в селския регион Маунт Върнън, Вашингтон, без да мечтае или да подозира, че ще стане актьор. Сега, 10 години по-късно и след участията си във филми като “Тънка червена линия”, той приема актьорството не само като професия, но и като призвание.

Да имитира гласовете на филмови звезди и да повтаря перфектно жестовете им сякаш идва отвътре на малкия Джим, който е едно от петте деца в къщи. Всичко това изглежда като природна дарба, която никой не приема на сериозно. След това обаче, в резултат на усилията му за развитие в тази посока, зрънцето е посято.

Джим прекарва голяма част от детството и юношеството си като спортист. Той постъпва в колежа Белвю, като планира да се прехвърли във Вашингтонския университет и да се включи в неговата баскетболна програма. Множеството травми обаче променят тези негови планове, като позволяват на драматичния му талант да разцъфти и да излезе на преден план.

Дали е щастлива случайност или намеса на съдбата можем само да гадаем, но Джим решава да отиде на прослушване за ролята на италианец в “Мой личен Айдахо” в Сиатъл. След като двама американци от италиански произход са отхвърлени, ирландецът Кавийзъл успява да убеди кастинг екипа, че е италиански емигрант и с това започва кариерата му. Верен на упорития си характер, Джим се премества в Калифорния, за да продължи професионалното си развитие. Скоро след това той изпълнява ролята на боксьор в “Diggstown”.

През 1993 г. актьорът е приет в прочутото училище по изкуствата Джилиард. По това време му предлагат участие в “Уайът Ърп”, където се превъплъщава в най-малкия брат на Кевин Костнър. Тъй като не е възможно да се снима във филма и едновременно да посещава училището, той трябва да направи избор. Този негов избор го отвежда по пътя към успешните му изяви пред камерата.

След “Уайът Ърп” Кавийзъл се изявява в сериала “Children of the Dust” заедно със Сидни Поатие и в “Редник Джейн”. Пробивът му в голямото кино е свързан с ролята му в “Тънка червена линия”, като филмът на Терънс Малик е номиниран за Оскар в няколко категории.

Актьорът се превъплъщава в предводител на група разбойници  по време на Гражданската война в “Ride with the Devil” на Анг Лий. Бандата му включва още Тоби Магуайър, Скийт Улрих и Саймън Бейкър Дени. В трилъра “Пряко включване” с Денис Куейд се разказва за баща и син, които пътуват във времето с помощта на радио, работещо на къси вълни, опитвайки се да осуетят действията на сериен убиец.

Джим участва и в “Предай нататък” с Хелън Хънт и Кевин Спейси. Той изпълнява ролята на бездомен наркоман, който научава урока на живота си от Хали Джоел Осмънт. В “Ангелски очи” той си партнира с Дженифър Лопес, а в римейка на класиката “Граф Монте Кристо” се изявява в главната роля.

Следващото участие на актьора е в “Highwayman” на Робърт Хармън, където той ще бъде корав, секси мъж, планирал сурово отмъщение.

Непосредствено след завършването на снимките на “Аз съм Дейвид” Джим Кавийзъл е избран да изпълни главната роля в “Страстите Христови” – амбициозният проект на Мел Гибсън, разказващ за последните 12 часа от живота на Иисус Христос.
Copyright © 2024 Dir.bg.