Син Сити: Запознай се с местните

Син Сити: Запознай се с местнитеЖителите на града са предимно хора, които са принудени от обстоятелствата или сами са избрали да съществуват в мрачно битие, като немалко от тях са изцяло потънали в корупция, разврат и мерзост. Други все още се опитват да спасят душите си.

Процесът на подбор на актьори се развива с необичайна бързина. “Още от самото начало казах на Франк, че ще имаме страхотен екип от актьори, защото знаех, че когато научат какво точно смятаме да направим, на драго сърце ще се съгласят да участват”, отбелязва Родригес. “Когато подготвяш толкова интересен и вълнуващ проект, не е трудно да привлечеш звезди. Единият ден се видяхме с Мики Рурк, после с Брус Уилис, и така продължи до края.

Най-хубавото беше, че разполагах с началните сцени, които заснехме, за да убедим Франк да участва в проекта, като можех да ги показвам и на актьорите, които смятахме да привлечем. Не беше нужно да казваме нищо повече.”

Сред онези, които ще срещнем в Син Сити, са:

МАРВ:

“Марв просто е роден в грешното столетие. Той принадлежи на онези древни времена, в които щеше да размахва брадва на бойното поле. Но той е тук и сега. И който и да е убиецът на жената на мечтите му, ще си плати прескъпо. С кръв.” - Франк Милър

В основата на първия разказ е именно тромавият хулиган Марв. Щастието му се усмихва една нощ в лицето на красива жена, която проявява нежност към него. До изгрев слънце тя е мъртва, а той е твърдо решен да открие убиеца, независимо какво ще му струва това.

В образа на Марв се превъплъщава Мики Рурк, който преди това работи заедно с Родригес в “Имало едно време в Мексико”. “Казах на Франк, че познавам точния човек за ролята на Марв, но че трябва да се срещне с него, защото едва ли е гледал филмите му. Когато споменах името на Мики Рурк, Франк попита: “Онзи от “9 седмици и половина” ли?”.

Аз му отговорих: “Определено трябва да се запознаеш с Мики”.

“Когато се срещнах с Мики, той влетя в стаята почти заедно с вратата и аз си записах: “Запознах се с Мики Рурк. Той е Марв”. Той напълно се потопи в образа. Като добавим и невероятната работа на Грег Никотеро, той изглеждаше точно като в комикса. Бях изумен от това как нарисуваното от мен оживяваше пред очите ми. Така свикнах да го гледам като Марв, чийто образ той толкова истинно представяше, че накрая на продукцията, когато го видях без протезите и грима, направо ми се струваше, че нещо не е наред с него”.

Рурк е пленен от Син Сити: “След разговора си с Франк, излязох и си купих  неговите комикси. За първи път влизах в магазин за комикси и до този момент въобще не бях чел такива. Когато прочетох историята на Марв, разбрах, че всичко ще бъде много различно и интересно.”

Рурк приема задачата си не толкова като необходимост от пресъздаване на психологическите аспекти на образа, колкото като нужда да се придържа към използваната от Милър образност. “Хубавото при филмирането на комиксите е това, че си в царството на фантазиите. Не исках допълнително да усложнявам нещата. Ключът към успеха беше в това следваш създаденото от Франк Милър.”

Сътрудничеството между Милър и Родригес на снимачната площадка силно впечатлява актьора: “И двамата спечелиха уважението ми. Те са невероятен отбор. Целият филм е пропит с енергията на Робърт, а когато Франк предложи нещо, си сигурен, че не го прави просто така, защото в крайна сметка героите са негово творение. Двамата успяха да ни накарат да покажем най-доброто, на което сме способни.”

ГОЛДИ

“По дяволите, Голди! Коя си ти и кой желаеше смъртта ти? Марв

Ролята на любимата на Марв за една нощ, Голди, се изпълнява от Джейми Кинг (“Брониран монах”, “Бели мадами”). Кинг обяснява какви опасни дами можете да срещнете в Син Сити: “Повечето от жените в частта от Сини Сити, наречена Стария град, са проститутки. Те имат огромна власт, но в същото време са и много уязвими. В началото на разказа Голди разбира, че животът й е в опасност и затова трябва да намери някой, който да я защитава. Тогава тя среща Марв. Както се оказва по-късно, той не може да я предпази, но може да отмъсти за смъртта й.”  

Самата Кинг приема Син Сити като приключение, което развива мисленето. “Не бях виждала такъв комикс и такава продукция до този момент. Да направиш такъв филм се иска сериозно съсредоточаване, но в същото време всичко приличаше на игра. Беше много забавно.”

КЕВИН

“Той е една многострадална душа, измъчвана от чувство за вина”. - Кардинал Рурк за Кевин

Докато Марв се опитва да отмъсти за смъртта на Голди, той попада на смразяващо спокойния канибал Кевин.

В пълен контраст с образа си на Фродо Бегинс от “Властелинът на пръстените”, Илайджа Ууд се нагърбва с ролята на най-лошия сред престъпниците.

“Беше страхотна да направя нещо ново и необичайно. Най-вълнуващите роли са винаги тези, които не са характерни за амлпоато ти като актьор, а тази беше точно такава за мен. Тя беше огромно предизвикателство.”


Независимо от бруталността на образа, Илайджа смята, че Кевин има душа, но от по-особен род. “Той е много интригуващ персонаж. Има нещо невероятно спокойно в него. Франк постоянно ми казваше да бъда по-спокоен. Кевин определено е убиец-психопат, но той намира успокоение в това да преследва и убива хора, след което да ги изяжда. Той търси любов по свой собствен начин.”

За Ууд най-ценното е шансът да влезе в един фантастичен свят, какъвто дотогава не е виждал, независимо че вече е бил в Мордор. “Смятам, че публиката много ще хареса пътешествието из Син Сити. Това е свят, в който мъжете са мъже, жените са жени, а доброто и злото са в непрестанна война. Чудесно място, което да посетиш, но едва ли ще искаш да останеш там за по-дълго.”

ДУАЙТ

“Трябва да докажеш на приятелите си, че си човек на място. Понякога това означава да умреш. Друг път – да убиеш доста хора.” Дуайт

Дуайт е главен герой на една от историите в Син Сити. Той е бивш фотожурналист и единственият човек в града, на който момичетата от улицата могат да вярват. Той се опитва да промени живота си, но когато момичетата са в опасност и едно ченге загива, той се връща, за да ги защити.

Родригес и Милър избират носителя на Златен глобус Клайв Оуен за ролята на Дуайт. “Изобщо не знаех къде ще намерим подходящ актьор за ролята на Дуайт, докато не се сетих за рекламите на BMW, които бях видял преди време в Интернет”, споделя Родригес. “У него има мистерия и твърдост, каквато идеално кореспондира на създаденото от Франк. Това беше единственият образ, който сериозно ни безпокоеше при кастинга, но Клайв се оказа перфектен за него.”

“Клайв Оуен е страхотен актьор”, добавя Милър. “Той внесе точно онази нотка във филма, която ни беше толкова нужна. Дуайт е един объркан мъж, на който непрестанно се случват неприятности, но въпреки това той се опитва да върви с гордо вдигната глава и да защитава онези, на които държи. Неговият живот е разказ за приятелстово и оцеляването. Клайв внесе много лекота в образа.”  

Оуен е неудържимо привлечен от сюрреалистичната атмосфера на Син Сити: “Образите на Франк Милър са изключително силни и открояващи се и това ме заплени. Книгите му са изпълнени с енергия, остроумни са и са изпълнени с необичайно много хумор. Да, изпълнени са и с насилие, но не по онзи отблъскващ начин. Насилието се превръща в определяща част от стила на историята, както и във фантастичен фон на случващото се”.

Актьорът е очарован и от своя герой – Дуайт: “Той, както и много други мъже, си падат по женската част. Това обаче го прави склонен към сериозни грешки.”  
Оуен, който първоначално не е наясно как трябва да се играе роля на комиксов герой, открива, че това е доста по-вълнуващо, отколкото е очаквал. “Като актьор намирам за много освобождаващо да следваш идея, която преди това е била разработена на хартия. За мен това беше нещо ново, а това винаги е интересно”, споделя Оуен.

ГЕЙЛ

“Тя командва парада. Красива. Безпощадна. Всяко едно момиче от Стария град е готово да умре или да убие за нея. Повечето от тях го правят.” Франк Милър

Събитията в живота на Дуайт го принуждават да се съюзи с невероятно красивата, но жестока Гейл, предводителка на проститутките от Стария град, която преди време е спасила живота му и му е помогнала да получи нова самоличност. Росарио Доусън (“Александър”) се превъплъщава в образа на съблазнителната красавица, въоръжена с Узи.

“Гейл е много сложен образ, защото тя трябва да бъде толкова много неща”, смята Милър. “Безспорно тя трябва да е много секси. Същевременно обаче тя трябва да бъде и гневна, жестока, а и забавна. Росарио олицетворява Гейл във всеки един аспект.”

“Когато започнах да чета книгите му, просто бях зашеметена. След това, когато отидох на снимачната площадка и видях как всичко се случва, как всеки дава най-доброто от себе си и как актьорите се променят в гримьорните, не можех да повярвам колко страхотно беше всичко. Най-хубавото беше, че Франк познава града като петте си пръста, а Робърт знае как да го пресъздаде на екрана. Страхотното сътрудничество между тях двамата позволи историята да се разгърне в пълната си цялост.”

Доусън също е пленена от своята героиня, така, както е създадена от Милър: “Тя е неповторим образ. Тя е нещо като “законът” в Стария град и се разхожда като шериф наоколо. Тя е много силна, много страстна и се чувства добре в този налудничав свят. Гейл определено живее на ръба и онова, което прави романтичната й връзка с Дуайт любопитна, е, че той с удоволствие би се махнал от Син Сити, докато тя го приема града такъв, какъвто е.”

Актрисата изпитва особено вълнение, когато влиза в кожата на героинята си: “Всеки път, когато трябваше да сложа нейните дрехи, да ми направят прическата и грима, аз се чувствах като тази дива, луда и необуздана жена. В същото време аз обичам Гейл, защото е готова да стигне до крайност във всеки един момент, а и доста се забавлява. Няма как да не се впечатлиш от това.”

ШЕЛИ

Един от любимите герои на Франк Милър в Син Сити е сервитьорката Шели, която участва и в трите истории, разказани във филма, но е ключова фигура в разказа за Дуайт. Когато вниманието й е привлечено от Дуайт, това поражда гнева на бившия й приятел Джаки, в резултат на което се случва истинска катастрофа. Двамата режисьори се спират на актрисата Британи Мърфи за ролята на Шели. “Винаги съм искал да работя с нея. Когато видях Шели, бях сигурен, че само едно момиче може да влезе в нейната кожа. Така че я поканих на среща с Франк”, разказва Родригес.

Милър смята, че Мърфи е мистериозно свързана с неговата представа за героинята. “Още докато рисувах комиксите, обикнах Шели, нахаканото й поведение, начинът, по който говори. Когато пишех репликите, винаги си представях, че гласът й  е дрезгав, което няма как да бъде показано на хартия. Само няколко години след това се появява тази дама, която започва да чете репликите, написани от мен, с дрезгавия си глас. Какво мога да кажа? Бях поразен.”

Мърфи също е възхитена от образа на Шели: “Беше страхотно да изпълня ролята на единствения герой, който участва и в трите истории. Трябваше да снимам само два дни, но тази роля остави неизлечим спомен в паметта ми. Тя не е една от онези агресивни мацки от Стария град, независимо че добре се е адаптирала към заобикалящата я среда. Шели сякаш е дошла от 30-те или 40-те години, а това много ми допада.”

ДЖАКИ БОЙ:

“Аз може и да съм мъртъв, но ти си прецаканият!” Джаки Бой

Ролята на Джаки, пропадналото, корумпирано ченге, което се забърква в доста неприятности, се изпълнява от носителя на Оскар Бенисио Дел Торо. За Франк Милър сцените, в които Дел Торо се превръща в звяр след смъртта на героя си, докато пътува заедно с Дуайт с  глава с набучено в нея дуло на оръжие, е един от ключовите моменти във филма.

“Приносът на Бенисио към проекта е неоценим. Той не се появи с нагласата да променя нещо, а по-скоро с желанието да изпълни задачата си, както му е поставена. Въпреки това го правеше по най-неочаквани начини. Той е с невероятно добра физика и се възполза от внушителното си присъствие. Много пъти съм го наблюдавал как се движи и осъзнах, че съм нарисувал Джаки Бой точно като него.”

Дел Торо е заинтригуван от предизвикателството да трансформира нарисуваното на хартия в образ от плът и кръв. “Книгата е основополагаща, но е нещо статично. Като актьори нашата цел беше да постигнем динамика при пресъздаването на историята. Това изисква да използваш въображението си, което е страхотно. Смятам, че “Син Сити” е “noir” филм от ново поколение. Светът в него е мрачен, но и привлекателен. Там винаги някой от лошите чака зад ъгъла.”

За да навлезе още по-дълбоко в сюжета, Дел Торо разговаря с Франк Милър за предисторията на Джаки. “Преди той е бил герой, но е изгубил собственото си “аз” някъде по пътя. Превърнал се е в човек, който смята, че винаги може да се измъкне. Той е луд егоист с разрешително да убива. Той е идеалният престъпник.”

Дел Торо работи в тясно кътрудничество с Грег Никотеро, за да е сигурен, че визията му отговаря напълно на идеята на Милър за образа на Джаки.

Актьорът споделя: “Хареса ми да работя с тези наистина гениални хора, които тормозех с въпроси от рода на: “Може ли да направим така, че от гърлото ми да излиза дим?” и разни такива. Те бяха страхотни. Всички ние сме големи почитатели на старите класически филми за чудовища. Креативността беше обединителния елемент в работата ни върху “Син Сити”.  

МИХО

Друг любим герой на Франк Милър е Михо, тихото, но и най-смъртоносно момиче от Стария град, чиято роля се изпълнява от Девън Аоки (“Бързи и яростни 2”). Тя е нещо като градски самурай, който разсича сцените със същите мечове, които Ума Търман използва в двете части на “Убий Бил”.

Аоки обожава чистотата на емоциите на своята героиня. “Тя е великолепен образ. Франк Милър също е луд по нея, което е прекрасно. Той много ми помогна да разбера откъде идва тя и как да я представя възможно най-добре на екрана. Ролята не е лесна, защото Михо не говори, така че действията й трябва да говорят вместо нея. Хареса ми да съм част от Стария град, защото там командват жените. Въобще в Син Сити има много женска власт.”

Актрисата тренира с трима различни инструктори по карате, за да усвои бойните умения на Михо, както и способностите й да борави с меча. “Опитах се мислено да се доближа максимално до тази сурова убийца, което беше свързано и със сериозна физическа подготовка. За мен беше много вълнуващо да се обучавам да боравя с целия й арсенал – мечове, лъкове и стрели, тояги. Смятам, че публиката много ще се забавлява с моята героиня.”  

Франк Милър вижда нещата по същия начин: “Тя стана моя любимка от първия момент, в който започнах да я рисувам. Тя сякаш идва от различно измерение в сравнение с другите жители на града. В нея има магия и загадъчност, каквато няма да срещнете у другите. В Син Сити всички говорят много, но тя не отронва и дума. Тя е мълчалива, но в същото време е абсолютно смъртоносна. Мислех, че ще бъде невъзможно да открием подходяща актриса за ролята, но Девън с тези нейни очи и с невероятния начин, по който се движи, беше забележителна. За мен беше огромно удоволствие да работя с нея.”  

МАНЮТ

“Никой не знае откъде е дошъл и едва ли някой някога ще разбере. Безжалостно изпълнява дадените му заповеди. Ефективно. Брутално. Моли се никога да не го срещаш. А ако го срещнеш, вероятно това ще е последният ти миг. " Франк Милър  

Манют е също енигматичен образ на човек, чиято невероятна сила го прави безкрайно опасен. Ролята се изпълнява от Майкъл Кларк Дънкан, който беше номиниран за Оскар за участието си в “Зеленият път”, като преди “Син Сити” е участвал и в друго заглавие, създадено по комикс на Милър – “Дявол на доброто”.  

“Когато разбрах, че смятат да направят всичко във филма, точно както изглежда в комикса, си помислих, че са полудели. Сега си вземам думите назад. Всичко е толкова различно от нещата, правени досега, че публиката ще бъде смаяна.”

Дънкан смята, че героят му е нещо като съвременен мит. “Манют е тоталният бодигард, човек, който би изпълнил всяка една заповед. Режат го на парчета, стрелят по него, но той се връща отново и отново. Той е като някакво приказно създание, което никой не може да разгадае напълно. Той винаги възкръсва от пепелта; не можеш да го победиш.”

ХАРТИГАН:  

“Един рицар в изцапана броня. Ченгето Джон Хартиган ще пожертва всичко – брака си, работата си, честта, свободата и гордостта си заради това слабичко 11-годишно момиченце.” Франк Милър

Ако в града има герой в истинския смисъл на думата, това е Джон Хартиган. Последното честно ченге в Син Сити е на път да излезе в пенсия. Последната му мисия е да спаси 11-годишната Нанси Калахан от лапите на пропадналия сенаторски син Рурк Младши. От самото начало Робърт Родригес мисли за Брус Уилис като най-подходящ изпълнител на тази роля.

“Веднага си помислих, че Брус Уилис трябва да бъде Хартиган. Показах му началните сцени и още преди да ги е изгледал докрай, той каза: “Участвам”, разказва Родригес.    

Франк Милър е изненадан от всеотдайността на актьора: “Мислех, че тъй като за първи път съм режисьор на филм, Брус едва ли не ще избърше пода с мен. Той обаче подходи с голямо внимание и любов към проекта. С него се работи много приятно и лесно. Той схвана бързо, че героят му много прилича на героите на Реймънд Чандлър, които са нещо като съвременни рицари. Изпълнението му беше забележително. Ако Мики Рурк е Дионисий за филма, Брус е неговият Аполон.”

Уилис, който е почитател на мрачния град на Милър отпреди това, е спечелен за каузата, след като вижда първите сцени, заснети от Родригес. “Това бяха най-впечатляващите кадри, които съм виждал. Беше нещо изключително. Аз съм почитател на Син Сити от много време насам – винаги съм харесвал мрачните, поетични истории – но не смятах, че някой може да заснеме такова нещо, докато не видях създаденото от Робърт.”

Уилис е фен и на Хартиган. “В началото той е просто човек, който бърза да се прибере при жена си и да се скрие от непоносимата престъпност, която върлува в града. Полицаят обаче трябва да направи още нещо, за което не се е погрижил. Той е като бяла врана в Син Сити, защото за него моралът все още значи нещо. Хартиган разменя живота си за живота на това малко момиченце, а това е много силен момент. Той става жертва на войната между доброто и злото.”  

НАНСИ

“Представете си, че сте попаднали в най-долнопробния бар в света. Там има сцена. Светлините се насочват към нея и вие очаквате най-лошото. Тогава на сцената се появява ангел. Съвършен. Грациозен. Красив. Една сбъдната мечта. Нанси. Нанси Калахан. Тя смайва.”Франк Милър

Франк Милър обяснява: “Нанси е истински символ на Син Сити. Тя е ангел, появяващ се на най-неочаквани места. Ролята й се изпълнява по прелестен начин от Макензи Вега (като малко момиче) и от Джесика Алба.”

Джесика Алба (“Хъни”) е трогната от историята на Нанси и силно впечатлена от поведението й. “На рисунките е с очи като на кошута и е толкова мила и уязвима. Исках да направя тази роля, защото за мен това беше нещо ново. Докато четях книгата, плаках, защото историята й е толкова красива и романтична, и бях убедена, че трябва да участвам в проекта. Нанси е единственият жител на Син Сити, който таи в себе си надежда”, споделя актрисата и добавя: “Чудесно е да можеш да влезеш в образа на някого, който е толкова добър и чувствителен, но и същевременно така уверен и силен”.

Алба се вълнува и от това, че ще си партнира с Брус Уилис. “Той е невероятно щедър за човек с неговия статус. Освен това е много добър в пресъздаването на болката и битката със собствената съдба в опит да я промени. Цялата му същност е изпълнена с любов, което е прекрасно.”  

ЖЪЛТОТО КОПЕЛЕ

“Малкият подлец. Трябваше да е мъртъв. Но ето той отново е тук. И е в действие. И мирише ужасно...” Франк Милър

В основата на разказа за Хартиган стои идеята за отмъщението, а то е предизвикано от Рурк Младши (познат още като “Жълтото копеле”), психясал социопат, който в последствие се променя и физически, превръщайки се в нещо толкова гадно, колкото е и самата му същност.

В този доста неприятни два  образа се превъплъщава Ник Стал (“Терминатор 3: Бунтът на машините”, “Карнавал”). Първоначално Милър и Родригес възнамеряват да изберат двама актьори – единият за ролята на Рурк младши и друг – за тази на Жълтото копеле, но Стал ги убеждава да му поверят и двете.

“Първоначално не бях много убеден и затова помолих Ник да остави съобщение на телефонния ми секретар с характерния глас на Жълтото копеле. Във филма гласът е единственото нещо, по което Хартиган може да го разпознае след трансформацията. После напълно забравих за тази идея, докато наистина не започнах да получавам тези зловещи съобщения и, разбира се, му дадох ролята.”

“Това, което ми хареса е, че историята е фантастична и така не се страхуваш, че си отишъл прекалено далече и че си се отдалечил твърде много от действителността. Забавно е да изпълняваш ролята на толкова отблъскващ и отмъстителен герой”, отбелязва Стал.  

След като се преобразява в Жълтото копеле, дори Милър се стряска от актьора: “Ник беше много страховит. Не знам как се справяше с такова огромно количество грим. След използваните ефекти той изглеждаше като ужасяваща рисунка. Образът му ще напомня на зрителите колко ужасен може да бъде един комиксов герой.”
Copyright © 2024 Dir.bg.