Актьорски състав

Актьорски съставДжесика Алба (Нанси) ще участва в 3 от най-очакваните филми през тази година. Зрителите ще я видят в екшъните “Фантастичната четворка” и “Beautiful Killer”, които също са създадени по комиксови поредици, както и в подводния екшън “Into the Blue”.

Алба прави пробив в света на голямото кино с участието си в “Хъни” през 2003 г., който натрупа печалби от над 60 милиона долара по целия свят. Преди това тя се снима в популярния телевизионен сериал на Джеймс Камерън “Dark Angel”, за ролята си в който е номинирана за Златен глобус.

Алба се влюбва в актьорската професия още като дете и започва да се изявява на сцената още на 12-годишна възраст. Тя посещава курсове по актьорско майсторство и не след дълго се озовава в трупата на театър Атлантик. Сред първите й киноизяви са “Целуни ме”, “Палави ръце” и “Езикът на любовта”. През последните години тя участва в няколко мащабни рекламни кампании, сред които на “L’ Oreal”, тази с прочутите мустачки от мляко под наслов “Изпихте ли си млякото” за борба с остеопорозата и кампанията по случай 30 години от създаването на марката “Gap” през 2004 г.

Екзотичната красота на актрисата се дължи на нейния смесен произход: майка й произхожда от френско-датско семейство, а баща й има испанска и мексиканско-индианска кръв.  

Бенисио Дел Торо (Джаки) наскоро беше удостоен с втора номинация за Оскар, този път за участието си в “21 грама”. Преди това той получава наградата на Академията за превъплъщението си в образа на Хавиер Родригес в “Трафик” на Стивън Содърбърг. За същата роля той е отличен с още множество награди, сред които Златен глобус, Сребърна мечка на фестивала в Берлин и др. На два пъти актьорът е лауреат на наградите Independent Spirit – за участията си в “Обичайните заподозрени” и “Basquiat”. В момента той работи върху първия си филм като режисьор, по книгата на Хънтър Томпсън“Rum Diary”.  

Дебютът на Дел Торо в киното е във филма “Упълномощен да убива”, с Тимъти Далтън в ролята на Джеймс Бонд. Следват “Безстрашен” на Питър Уиър, “Погребението” на Абел Ферара, “Свръх багаж”, “Страх и отвращение в Лас Вегас” на Тери Гилиам, “Гепи” на Гай Ричи, “Преследваният” на Уилям Фридкин, “Индиански бегач” и “The Pledge” на Шон Пен. За телевизията актьорът се е снимал в “Нарковойни: историята на Камарена” на Браян Гибсън.

Бенисио Дел Торо е роден в Пуерто Рико, но израства в Пенсилвания. Той учи в Университета в Сан Диего, където разделя времето си между рисуването и класовете по актьорско майсторство.  

Британи Мърфи (Шели) е една от най-ангажираните млади актриси в Холивуд. В момента тя се снима в “Never Was”, заедно с Алан Къминг, Аарон Екхарт, Ян Маккелън и Ник Нолти. Наскоро тя участва в романтичната комедия “Little Black Book” с Холи Хънтър и Кати Бейтс, “Градски момичета” с Дакота Фенинг, “Бракувани” с Аштън Къчър, както и в “8-ма миля” заедно с Еминем.

Сред другите заглавия с нейно участие са “Sidewalks of New York”, “Riding in Cars with Boys”, “Нито дума” с Майкъл Дъглас, “Луди години” с Анджелина Джоли и Уинона Райдър, “Баровки”, с изпълнението си в който привлича вниманието на публиката по целия свят.

За телевизията актрисата се снима в “Дейвид и Лиса”, където си партнира с Лукас Хаас и Сидни Поатие, както и в “Дяволски сметки” с Кирстен Дънст. Талантът й да променя гласа си и да му придава различни акценти я прави желан участник в озвучаването на анимационни филми. Британи Мърфи се изявява и на театралната сцена. Наскоро тя участва в пиесата на Артър Милър “A View From the Bridge”, режисирана от Майкъл Майер.

Изпълнението на главната роля в “Крупие” кара критиците да сравняват Клайв Оуен (Дуайт) с Богарт, Мичъм и Конъри. За ролята си в “По-близо” актьорът получава Златен глобус и номинация за Оскар. Сладващата му роля е в “Derailed” с Дженифър Анистън.

Клайв Оуен може да бъде видян още в “Отвъд граници” с Анджелина Джоли, трилърът “I’ll Sleep When I Am Dead”, “Крал Артур”, “Госфорд Парк”.

Актьорът привлича вниманието на британските зрители с участието си в телевизионния сериал “Играчът”. След това той си партнира с Катрин Зита-Джоунс в телевизионната адаптация на “The Return of the Native”.  

Клайв Оуен участва и в множество театрални постановки, включително в пиесата “По-близо”, по която е създаден едноименният филм. Участията му в рекламните филмчета на концерна BMW го събират на снимачната площадка с имена като Джон Франкенхаймър, Анг Лий, Уонг Кар Вай, Гай Ричи и Алехандро Гонзалес Иняриту.  

Мики Рурк (Марв) е възпитаник на Нюйоркското Actor’s Studio. Кариерата му започва със заглавия като “1941”, “Вратата на рая”, “Body Heat”.  В негова запазена марка са се превърнали участията му в “9 седмици и половина”, “Ангелско сърце”, “Муха на бара”, “Годината на дракона”. Актьорът прави забележителни роли и в “Ударът” на Франсис Форд Копола, “The Pledge”, “Spun”, “Имало едно време в Мексико” на Робърт Родригес и др. Наскоро го видяхме в “Мъж под прицел” на Тони Скот, заедно с Дензъл Уошингтън, а в момента актьорът се снима в новия филм на Скот – “Домино”, където си партнира с Кийра Найтли.  

През годините Брус Уилис (Хартиган) е демонстрирал разностранния си талант, превъплъщавайки се в коренно различни роли – от професионален боксьор в “Криминале”, през пътешественик във времето в “Дванадесет маймуни”, до детски психолог в “Шесто чувство”, и, разбира се, в емблематичния образ на детектив Джон Макклейн в трилогията “Умирай трудно”.

След като завършва престижния театрален факултет на колежа Монклер, произхождащият от Ню Джърси Уилис започва да играе в театъра, като междувременно се снима в безброй телевизионни реклами, преди да получи главната роля в постановката на Сам Шепард "Fool for Love" през 1984 г. Пиесата в последствие е играна над 100 пъти на различни сцени.    

Уилис впечатлява международната публика и получава множество награди за ролята на частния детектив Дейвид Адисън в телевизионната поредица "Moonlighting", за която се преборва с над 3 000 кандидати. През 1988 г. той за първи път се превъплъщава в образа на Джон Макклейн в първата част на “Умирай трудно”. Следват две продължения, като третата част става световен шампион по приходи за 1995 г.  

Широкият спектър от филмови участия срещат актьора с най-големите имена сред режисьорите, като Майкъл Бей (“Армагедон”), М. Найт Шаямалан (“Шесто чувство”, “Неуязвимият”), Алън Рудолф (“Закуска за шампиони”, “Убийствени мисли”), Уолтър Хил (“Последният оцелял”), Люк Бесон (“Петият елемент”), Бари Левинсън (“Бандити”), Робърт Земекис (“Смъртта й прилича”), Антоан Фукуа (“Плачът на слънцето”).  

Сред другите заглавия с негово участие са “Чакалът”, “Девет ярда” и продължението “Десет ярда”, “Код “Меркурий”, “Хлапакът”. Той озвучава персонажа на бебето Мики във “Виж кой говори” и “Виж кой говори сега”.

Освен пред камерата, Уилис се изявява и като продуцент на “Девет ярда”, изпълнителен продуцент на адаптацията на “Закуска за шампиони” на Кърт Вонегът. Заедно с дългогодишния си агент Арнолд Рифкин, актьорът основава продуцентската компания Cheyenne Enterprises, която е в договорни отношения с Revolution Studios.  

Уилис продължава активно да се занимава и с театър, като през 1997 г. е един от основателите на театралната трупа “A Company of Fools”, която изнася представления из цялата страна. Актьорът е талантлив музикант, като през 1996 г. той записа и издаде албума “Завръщането на Бруно”, който достигна платинен статус в продажбите си. Миналата година той направи турне из САЩ с новата си група “The Accelerators”.

Илайджа Ууд (Кевин), признат за един от най-талантливите актьори на своето поколение, продължава да експериментира с роли във филми в различни стилове и жанрове. Неотдавна той участва във филма на Мишел Гондри “Блясъкът на чистия ум” заедно с Джим Кери и Кейт Уинслет. Наскоро той приключи снимките в “Хулигани” и дублажа на анимацията "Happy Feet". Името му се свързва и с трилогията “Властелинът на пръстените”, в която изпълнява ролята на Фродо Бегинс.  

Илайджа Ууд е сред актьорите, участвали в заглавия като “Смъртоносно влияние”, “Вечно млад”, “Отбор глупаци”, “Добрият син”, “Авалон”, “Вътрешни афери”, "Факултетът".

Младият актьор се снима за телевизията в “Оливър Туист” заедно с Ричард Драйфус, както и в "Dayo" и "Child in the Night".  

Росарио Доусън (Гейл) се утвърди като една от най-сексапилните холивудски актриси в последните години. Публиката наскоро я видя в епичния филм на Оливър Стоун “Александър”, в който участват още Колин Фарел, Анджелина Джоли, Антъни Хопкинс и Джарет Лето.

Доусън блести на екрана и в “25-ят час” на Спайк Лий, където си партнира с Едуард Нортън, Филип Сиймур Хофман и Бари Пепър, “Мъже в черно 2”, с Уил Смит и “Плуто Наш” с Еди Мърфи, “Chelsea Walls”, режисиран от Итън Хоук, “Ash Wednesday”, “Първите 20 милиона са най-трудни” и “Любов по време на пари”. В момента тя работи по политическия трилър “Революция” и върху филмовата адаптация на хитовия мюзикъл“Rent”.

Доусън дебютира на големия екран в предизвикалия множество полемики хит “Хлапета”, режисиран от Лари Кларк.

Майкъл Кларк Дънкан (Манют) спечели симпатиите на зрителите с превъплъщението си в “Зеленият път”. На екран предстоят да излязат с негово участие “Островът” и “American Crude”, в който ще видим още Дженифър Еспозито, Рон Ливингстън и Роб Шнайдер.  

Преди участието си в мегахита “Дявол на доброто”, Дънкан се снима в “Кралят на скорпионите” със Скалата, “Планетата на маймуните” с Марк Уолбърг и “Девет ярда”, заедно с Брус Уилис. Двамата актьори работят заедно и върху “Армагедон”. Уилис е този, който предлага на режисьора Франк Дарабонт Дънкан за ролята на Джон Кофи в “Зеленият път”. Това негово превъплъщение му донася множество награди, както и номинации за Оскар, Златен глобус и др.

Дънкан е бил гост-изпълнител и в множество телевизионни поредици, сред които са “Свежият принц от Бел Еър” и “Женени с деца”.

С характерния си дълбок глас, актьорът е ангажиран много пъти в озвучаването на анимационни филми, като “Братът на мечката”, “Човекът от джунглата 2”, “Котки и кучета”.

Майкъл Медсън (Боб) е преминал през целия спектър от жанрове на холивудското кино. Вероятно името му се свързва най-вече с отрицателни роли във филми като “Глутница кучета”, “Дони Браско”, “Видове”, “Убий Бил 2”. Въпреки това Медсън е изпълнявал роли и на любящ баща, като във “Волният Уили”, на внимателен и мил човек като Върджил Ърп в “Уайът Ърп”. Наскоро той се присъедини към колегите си Паркър Поуси и Адам Голдбърг в сериала “Франкенщайн”, продуциран от Мартин Скорсезе и написан от Дийн Кунц.  

Предстоящите му проекти са хорор трилърът “Bloodrayne”, екшънът “The Last Drop” и криминалната драма “Chasing Ghosts”, “Hell Ride” на Лари Бишоп, в който участва и Куентин Тарантино.  

Роденият в Чикаго актьор израства заедно със сестра си, актрисата Вирджиния Медсън, в строга семейна среда. След като гледа постановката “За мишките и хората”, той решава да се отдаде на актьорската професия. Медсън е работил като бояджия, автомонтьор, санитар в болница, на бензиностанция и какво ли още не, преди да се премести в Лос Анжелос, където получава епизодични роли в сериали като “Miami Vice”, “Cagney and Lacey”, “St. Elsewhere”.

Екранният дебют на актьора е в “War Games” in 1983 г., след което се снима в “Талантът”, “The Doors”, “Телма и Луиз”, “Глутница кучета”, “Сега и завинаги”, “Убий ме отново”, “Водопадите Мълхоланд”, “Не умирай днес”.  

Медсън е публикувал три сборника с поезия и разкази – “Beer, Blood, and Ashes”, “Eat the Worm” и “Burning in Paradise”. През 2002 г. той издава “Blessing of the Hounds”, а в момента работи върху третата си книга с проза – “46 Down”.

Джош Хартнет (човекът): Филмовият дебют на актьора е през 1998 г. в “Halloween: H20”, в който участва заедно с Джейми Лий Къртис. През същата година той се снима и във “Факултетът” на Робърт Родригес, а през 1999 г. – в черната комедия на София Копола “The Virgin Suicides”, където си партнира с Кирстен Дънст.

През 2001 г. актьорът се снима в три различни филма: “О”, модерна версия на исотията на Отело; касовият хит на Джери Брукхаймер “Пърл Харбър” и “Блек Хоук” на режисьора Ридли Скот. Наскоро той се снима в “Wicker Park” и в “Mozart and the Whale”, разказващ любовната история на двама души, страдащи от аутизъм. Сред филмите с негово участие са “Холивудски ченгета”, “40 дни и 40 нощи”, “Тук на земята”.

Карла Гуджино (Лусил) е сред участниците в адаптацията на “The Singing Detective”, в която ще видим още Робърт Дауни Джуниър, Робин Райт Пен и Мел Гибсън. Името й е свързано със заглавия като “Деца-шпиони”, “Змийски очи”, “Животът на момчето”. Предстои да я видим в “Jump Shot” заедно с Ким Бейсингър, Дани Де Вито и Келси Грамър. Актрисата е участвала и в няколко популярни телевизионни сериала, сред които “Болница “Чикаго Хоуп”, в който изпълнява ролята на неврохирург.

Джейми Кинг (Голди) е открита от търсач на таланти, работещ в нюйоркска модна агенция, още когато е на 14. Скоро след това тя започва да грее на кориците на престижни модни списания, като участва в ревюта на Армани, Томи Хилфигър и Victoria’s Secret. Тя е едно от лицата на козметичния гигант Revlon заедно с Холи Бери и Джулиан Мур. Нейният талант е забелязан и в Холивуд, където взема участие в “Пърл Харбър”, “Бели мадами” и “Брониран монах”. Наскоро тя приключи снимките на “Two For the Money”, в който се изявяват още Ал Пачино, Рене Русо и Матю Макконъхи.

Ник Стал (Рурк джуниър/Жълтото копеле) дебютира на екрана на 12-годишна възраст и оттогава досега непрестанно демонстрира разностранния си талант. Наскоро зрителите го видяха в хитовата поредица на НВО  “Карнавал”. Преди това той участва в “Терминатор 3: бунтът на машините” и в независимите “Twist” и “Bookies”.

Актьорът изпълнява роли и в номинирания за Оскар “In the Bedroom”, “Bully”, “Тънка червена линия”, “Safe Passage”.    

Още на 4-годишна възраст роденият в Харлингтън, Тексас, и израснал в Далас актьор започва да играе в детски постановки. Кариерата му започва с участието в телевизионни филми, като “Непознат на прага ми” и “Жена с минало”. Не след дълго актьорът е избран от Мел Гибсън за ролята на момчето в “Мъжът без лице”. Гибсън е силно впечатлен от младежа и се спира на него сред множество други кандидатури.  

Девън Аоки (Михо) е позната на широката публика с дебютната си роля в “Бързи и яростни 2”. Тя е и едно от рекламните лица на козметичния гигант Lancôme.

Девън започва професионалното си развитие като модел на 14 години и бързо се превръща в едно от най-ангажираните и популярни лица в този бранш. Тя става звезда както в родната си Япония, така и по целия свят.  

Тя е дефилирала за Chanel на Карл Лагерфелд, Versace, Cerrutti и Moschino, Thierry Mugler, Fendi, Gaultier, Givenchy, Ferretti, Ralph Lauren, Yves St. Laurent. Тя е една от музите на дизайнера Карл Лагерфелд, като в продължение на пет поредни сезона представя булчинската рокля на ревютата на Chanel.  

Алексис Бледел (Беки) е един от най-бързо развиващите се таланти както в киното, така и в телевизията. Телевизионният й дебют е в успешната поредица “Gilmore Girls”, за ролята си в който е отличена с няколко награди. Неотдавна актрисата участва в създадената в Боливуд музикална версия на “Гордост и предразсъдъци” под заглавието “Булка и предразсъдъци”. Следващият филм с нейно участие е независимият “Orphan King”.

През есента но 2002 г. Алексис участва в “Безсмъртните Тък”. Преди да получи ролята на Рори Гилмор в “Gilmore Girls”, тя изучава режисура и сценарий в нюйоркското филмово училище.

Рутгър Хауър (Кардинал Рурк) продължава да пресъздава на екрана запомнящи се образи, като досега е участвал в над 50 филма. През 1973 г. той става сензация на европейската филмова сцена след участието си в “Turkish Delight” на Пол Верховен.

През 1980 г. Хауър участва в “Nighthawks” със Силвестър Сталоун, с ролята си в който привлича вниманието на американската публика. Година по-късно той се снима в “Блейд Рънър” на Ридли Скот. През 1985 г. актьорът си партнира с Мишел Пфайфър в “Жената ястреб”, а превъплъщението му в бездомник в “Легенда за Светия пияница” му носи няколко награди, като филмът е удостоен със Златен лъв на Филмовия фестивал във Венеция.

За ролята си на състрадателен руски офицер в сериала “Бягство от Собибор” актьорът получава Златен глобус. Участията му в "Deadlock" и "Blind Side" също са забележителни.

Сред филмите, в които можем да видим Рутгър Хауър, са “Сляпа ярост”, “Търси се: жив или мъртъв”, “Кръвта на героите”, "A Breed Apart," "Surviving the Game," "Beans of Egypt Maine," "Mariette In Ecstacy" и "Amelia" на ТNТ, където си партнира с Даян Кийтън. За ролята си в “Татковина” на НВО той получава номинация за Златен глобус, а в “Мерлин” на Hallmark се снима заедно със Сам Нийл, Изабела Роселини и Хелена Бонъм Картър. В момента актьорът работи върху “Десетото кралство” и продължението на трилъра "The Hitcher".

Пауърс Буут (Сенатор Рурк) може да се похвали с участието си във внушителен списък от блестящи образци на киното, сред които са “Мъже на честта” с Робърт Де Ниро, “Обратен завой”, “Синьо небе” с Джесика Ланг и Томи Лий Джоунс, “Тумбстоун” с Кърт Ръсел на Оливър Стоун, “Внезапна смърт”, “Светкавичен огън”.

Буут е отличен с награда Еми за превъплъщението си в преподобния Джим Джоунс в телевизионния филм “Guyuna Tragedy: The Story of Jim Jones”. Актьорът е сред екипите на множество телевизионни продукции, сред които са “Атила Хунът”, “Жана Д`Арк”, “Истински жени”. Той изпълнява ролята на Филип Марлоу в едноименната поредица на НВО.

Актьорът има и солиден театрален опит. През 1974 г. Буут дебютира на Нюйоркска сцена в постановка за Ричард III. Успехът му в театъра идва с главната му роля в пиесата “Lone Star”.

Актьорът е роден и израства във ферма в Тексас. В момента живее в Лос Анжелес със семейството си.
Copyright © 2024 Dir.bg.