За създателите на филма

За създателите на филмаРобърт Родригес (режисьор, продуцент, оператор, монтаж, музика) написва първия си сценарий за филм през 1991 г., докато е студент в Тексаския университет в Остин. По това време той се подлага доброволно на експерименти в клиника за лечение на наркомани срещу заплащане и със спечеленото финансира заснемането на филм по написания сценарий.

Режисьорът възнамерява да припечели, като продаде филма за видеоразпространение в Мексико. Заглавието е “Ел Мариачи” (1993 г.), като Родригес е негов сценарист, режисьор, оператор, монтажист и композитор. Разходите му възлизат на скромната сума от 7 000 долара. Докато го разпространява на видео, Родригес успява да подпише договор с известен и влиятелен агент на ICM. В последствие Columbia Pictures купува правата върху лентата и подписва с режисьора 2-годишен договор. Филмът печели награди на множество фестивали, сред които Sundance и тези в Берлин, Берлин, Мюнхен, Единбург, Довил и Юбари (Япония). “Ел Мариачи” се превръща в най-нискобюджетният филм, разпространяван от голяма филмова компания и първият американски филм на испански език.

Въпреки че постига такъв забележителен успех едва на 23 години, Родригес вече е завършен кинотворец. Третото от десетте деца на Сесилио и Ребека Родригес се подготвя за курса си по филмово изкуство в Тексаския университет, като снима домашни филмчета, в които актьори са неговите роднини. Още като студент Родригес блесва и като аниматор с “Los Hooligans”, в който прототипи на героите са неговите братя и сестри.

През 1995 г. той написва сценария, продуцира и режисира продължението на “Ел Мариачи”, “Десперадо” за Columbia. Филмът представя на широката публика актьорите Антонио Бандерас и Салма Хайек. Същата година Родригес създава и една от частите на “Четири стаи”, в която отново се изявява испанецът Бандерас. През 1996 г. режисьорът работи заедно с Куентин Тарантино върху “От здрач до зори”. Тарантино изпълнява една от ролите, като същевременно е сценарист на филма. Следва “Факултетът” (1998 г.), с участието на Джош Хартнет, Илайджа Ууд и Джордана Брустър. През 2001 г. Родригес осъществява дългогодишната си мечта да направи семеен приключенски филм – на екран се появява “Деца-шпиони”, който достига печалби в размер на 100 милиона долара само в САЩ. В последствие са заснети втора и трета част, като последната е в кината през лятото на 2003 г.    

През 2003 г. зрителите видяха третата част на “Ел Мариачи” – “Имало едно време в Мексико”. През лятото на тази година Родригес ще покаже новия си филм - “The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3D”, посветен на 7-годишния му син.

Франк Милър (режисьор, сценарист, продуцент) дебютира като режисьор със “Син Сити”. Филмът е по едноименния му комикс, който е силно повлиян от любовта на автора към “noir” филмите, детективските романи и се отличава с характерните мрачни градски пейзажи и безмилостни битки между доброто и злото.

Милър, който е автор на някои от най-популярните комикси в света, започва да се занимава с този жанр още като тийнейджър.  Той привлича вниманието на издателите с работата си върху “Спайдърмен”, като в една от книгите за човека-паяк включва друг популярен комиксов образ – Ангел на доброто. В последствие Ангелът на доброто получава своя собствена история, която се превръща в комикс. В този период Милър създава и Електра, героиня, която се превръща в негова емблема и към която той периодично се връща в работата си.  

През 80-те години на 20-ти век Франк Милър привлича вниманието на публиката с още една смела постъпка: той създава нов образ – футуристичният самурай Ронин, което отбелязва началото на плодотворното сътрудничество на Милър с Лин Варли. Милър работи сам или заедно с екип върху редица забележителни проекти, сред които са поредици за Батман и Електра. Книгите му за Син Сити, един мрачен град, който е лично негово творение, постигат небивал успех и са отличавани с множество награди. Франк Милър е автор и на сценариите на “Робокоп 2” и на третата част на поредицата, която бе завършена наскоро.  

Елизабет Авелан (продуцент) основава заедно с Робърт Родригес “Los Hooligans Production” през 1991 г., докато двамата работят върху “Ел Мариачи”. Именно този филм слага началото на продуцентската й кариера. Тя е част от продуцентските екипи на “Десперадо” и “От здрач до зори”.  

Сред другите филми, в чието създаване участва, са “Факултетът”, “Деца-шпиони”, “Имало едно време в Мексико”, венецуелският “Secuestro Express”.

Авелан е родена в Каракас, Венецуела, където дядо й, Гонзало Велоз, поставя началото на комерсиалната телевизия. От 13-годишна възраст живее в САЩ.

Куентин Тарантино (гост-режисьор) е роден в Ноксвил, Тенеси, през 1963 г. и е кръстен на герой от телевизионене сериал, чиято роля се изпълнява от Бърт Рейнолдс.

Режисьорът израства в Ориндж Каунти, Калифорния, сред смесено население, където е изложен на влиянието на различните течения на поп-културата. Тарантино напуска училище, когато е на 17, за да изучава актьорско майсторство. Започва да пише, за да има материал за сценичното си обучение.

През 1991 г. Тарантино написва “Глутница кучета”, който е заснет в покрайнините на Лос Анжелес за по-малко от месец, с участието на имена като Майкъл Медсън, Стив Бушеми, Тим Рот, Крис Пен, Харви Кайтел и самият Тарантино. Филмът постига феноменален успех, като в следствие на това и двата сценария, върху които е работил преди това, биват бързо продадени. По-късно те се превръщат в “Истински романс”, режисиран от Тони Скот и “Родени убийци” на Оливър Стоун.

През 1994 г. разказващият историите на няколко различни героя “Криминале” не само става абсолютен феномен, но и дава нов тласък на кариерата на иконата от 70-те години Джон Траволта, утвърждава Самюел Джексън като един от най-класните холивудски актьори и поставя началото на сътрудничеството на Тарантино с онази, която той оттогава нарича “моята актриса” – Ума Търман.  

След тригодишно прекъсване Тарантино заснема “Джаки Браун”, за главната си роля в който Пам Гриър получава номинация за Златен глобус.

Първоначално Тарантино мечтае да стане актьор и поради тази причина и до днес той изпълнява роли в собствените си филми (Господин Кафяв в “Глутница кучета”, Джими Димик в “Криминале”), както и във филмите на свои колеги, като Робърт Родригес (Ричард в “От здрач до зори”), Джак Берън (главната роля в “Дестини включва радиото”) и др.

През годините между “Джаки Браун” и “Убий Бил”, Куентин Тарантино работи усилено върху сценария на военния “Inglorious Bastards”, който публиката предстои да види.

K.N.B. EFX GROUP (грим): Компанията е работила върху “Криминале”, двете части на “Убий Бил” на Тарантино и “От здрач до зори” на Родригес. Нейни основатели през 1988 г. са Робърт Курцман, Грег Никотеро и Хауърд Бергер.

Сред заглавията, носещи характерния почерк на групата, са “Марсиански атаки”, “Мъже в черно”, “Spawn”, “Амистад”, “Мизъри”. Въпреки че работи главно в областта на киното, компанията участва и в ред телевизионни проекти, сред които са “Досиетата Х” и “Легендарните приключения на Херкулес”.
Copyright © 2024 Dir.bg.