Талантливият Лиъм Нийсън

07.06.2005 г.
Талантливият Лиъм НийсънУилям Джон Нийсън е роден на 7 юни, 1952 г. в Балимена, малък град в Северна Ирландия. Лиъм е третото дете и единствено момче в работническо католическо семейство. Както си спомня актьорът, "Никога нямахме много пари. Но винаги имаше достатъчно за ядене."

На 9 г. момчето започва да тренира бокс, и продължава и през тийнейджърските си години. На 15 в една среща носът му е счупен и това си остава част от външния му вид. На 16 става шампион за юноши в полутежка категория и остава такъв три последователни години, но проблеми с паметта го принуждават да се откаже от бокса.

По това време смята да стане учител и посещава колежа Куинс в Белфаст, където учи физика, информатика, математика и драма. Нийсън изоставя учителската идея през 1976, когато се присъединява към актьорската група на престижния  Lyric Players театър в Белфаст ("най-добрата подготовка, която един актьор би могъл да получи") и отбелязва актьорския си дебют в пиесата на Джоузеф Плънкет “The Risen People”. След две години с Lyric Players, актьорът се прехвърля в не по-малко прочутия театър Abbey в Дъблин, където не след дълго получава и награда за най-добър актьор.

През 1980 година английският режисьор Джон Бурман го забелязва в ролята на Лени в постановката на За мишките и хората по Джон Стайнбек и го харесва за рицарския си епос „Ескалибур”. След дебюта си на големия екран в „Ескалибур”, Нийсън се снима в повече от двайсет филма, като демонстрира широк творчески диапазон: епическия римейк на “Баунти” на Дино Де Лаурентис, режисиран от Роджър Доналдсън с Мел Гибсън и Антъни Хопкинс; предизвикалият критически овации Lamb, за който е номиниран за наградата за драма на Evening Standard за завладяващото си превъплъщение в свещенник, обхванат от съмнения във вярата си; „Duet For One” на Кончаловски с Джули Андрюс; политическия терорист в „A Prayer for the Dying” с Мики Рурк и Боб Хоскинс; йезуитския свещеник в „Мисията” на Ролан Джофе, с Робърт ДеНиро и Джереми Айрънс.

Нийсън печели похвалите на критиците отново - в компанията на Шер - в съдебната драма на Питър Йейтс „Suspect”; и като избухливия ирландски скулптор „The Good Mother”; с Даян Кийтън и като обезобразеният учен във фентъзи трилъра „Darkman” на Сам Рейми.  Следва съвременната драма „Crossing the Line” на Дейвид Лиланд - история за безработен и отчаяно нуждаещ се от пари шотландски миньор, влязъл в света на юмручния бой без правила.

През 1992 играе нацистки инженер в адаптацията на Дейвид Зелцер по бестселъра на Сюзан Айзък „Shining Through” с Майкъл Дъглас; и опозорил се полицай, обвинен в убийство в еротичния трилър „Под подозрение”. Нийсън продължава с успешните си изяви в значими филми – най-вече с ролята на чувствителния, влюбен изкуствовед в „Съпрузи и съпруги” на Уди Алън.

Бродуейският дебют на Нийсън е през 1993 в театър „Roundabout” с възстановената постановка на драмата на Юджийн O'Нийл от 1921 Ана Кристи. И веднага му носи номинация за театралната награда Тони. През същата 1993, Нийсън получава и номинация за Оскар, Златен Глобус и Наградата на Британската Киноакадемия BAFTA в категорията за най-добър актьор за превъплъщението си в Оскар Шиндлер в забележителния филм на Стивън Спилбърг "Списъкът на Шиндлер".

Този гфилм установява твърдо Лиъм сред най-талантливите и търсени актьори. Вече има шанса да играе много по-интересни образи. Особено добър е в историческите филми, като красивия Роб Рой и Майкъл Колинс - филм, за който Лиан чака десет години; ролята му носи наградата за най-добър актьор на филмовия фестивал във Венеция и номинация за Златен Глобус. Самият филм получава най-високата почест във Венеция - "Златен лъв".

През 1999 е избран от Джордж Лукас за ролята на учителя на Оби-Уан Кеноби в очаквания с ограмно нетърпение "Епизод 1: Невидима заплаха" на сагата Star Wars и става част от митологията.

Последните филми, в които го гледахме по нашите екрани, бяха Бандите на Ню Йорк, „Наистина Любов” и „Небесно царство”. Предстои „Батман” в началото.

Днес Лиъм - един от най-изтъкнатите актьори в съвременното световно кино, живее в Ню Йорк със съпругата си и двамата им синове - Майкъл Антонио, роден през 1995 г. и Даниъл Джак, роден през 1996 г.. Любимото му занимание през свободното време е риболовът.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.