Разтворете „Пътеводителят” – съпротивата е излишна!

25.06.2005 г.
Разтворете „Пътеводителят” – съпротивата е излишна!Без паника! Звучи ли ви познато? Ако не, бързо прочетете „Пътеводителя”, защото в космоса никой няма да ви остави да се разтакавате свободно...

През 1978 г., вдъхновен или подразнен от успеха на Люк Скайуокър, един смешник на име Дъглас Адамс създава радиопоредица от 6 напълно откачени епизода, за които ВВС все още си спомня – „Пътеводител на галактическия стопаджия”. Ко(с)мическите приключения на Артър Дент, землянин като нас, се превръщат в алтернатива на геройското поведение на Люк.

Следват 5 романа (първият от които е продаден в един милион екземпляра), телевизионен сериал през 1980 г., плочи, театрална пиеса и купища комикси. Двайсет и шест години след радиопоредицата проектът за филмова екранизация дълго време си търси екип и най-накрая се приземява в ръцета на виртуозния майстор на клипове Гарт Дженингс, който има пълна свобода да запази смахнатия британски хумор - солта на „Пътеводителя”.

Всъщност войната на световете изобщо не започва, защото за по-малко от четвърт час Земята се превръща във взрив от конфети, тъй като има злощастието да се озове на пътя на междугалактическа магистрала, която строят вогоните - извънземни, чиято основна характеристика е отсъствието на всякакви собствени идеи и мисли. Денят започва по-скоро зле за Артър (в ролята Мартин Фрийман), който междувременно научава, че най-добрият му приятел Форд Префект (рапърът Мос Деф) също е извънземен, но от добрите.

Едва намерил време да отвори уста и последният оцелял землянин се оказва космически стопаджия, попада на кораба на вогоните, а след това  на друг, откраднат от Зейфорд - Президента на вселената. В търсене на Вечния въпрос, чийто отговор е „42” и по-конкретно, за да намерят едно оръжие, а след това и за да освободят любимата Трилиън, странните приятели (един от които депресиран робот) се озовават на планетата Вогосфера. Междувременно някъде във фабриката на Вселената се създава нов модел на Земята... Налице са всички предпоставки за култово киноприключение!

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.