Невероятно, но факт – руски блокбастър

28.09.2005 г.
Невероятно, но факт – руски блокбастърДокато в световен аспект приходите в бокс-офиса като че ли са в застой, през последните години в Русия те са нараснали с 41 %. И този бум се дължи не само на масовия строеж на мултиплекси, но и на местни блокбастъри като „Нощна стража”.

Вдъхновен от поредицата романи на Сергей Лукяненко, филмът на Тимур Бекмамбетов постигна немислимия до момента за руски филм рекорд от 30 млн. долара приходи, от които 8,5 млн. за премиерния уикенд. За сравнение: приходите от „Спайдър-мен 2” са 5,5 през първата седмица, а най-добре представилия се чуждестранен филм в Русия „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля” донесе 14 милиона приходи общо...

Първата фантастична суперпродукция, заснета в бившия СССР от талантлив режисьор, стартирал (както мнозина негови западни колеги днес) със снимането на реклами и музикални клипове,е изпълнена със 100% руски спецефекти, саундтрак на успешна руска рокбанда и солиден сценарий, повлиян от готическата вълна във филми като „Блейд”, „Ван Хелсинг” и „Подземен свят”.

Първоначално „Нощна стража” е бил замислен като телевизионна поредица от четири едночасови епизода, но качеството на заснетия материал го изстрелва в киното.

В наши дни в Москва силите на Доброто и Злото взаимно се балансират в едно почти идеално, но несигурно равновесие, поддържано от пратеници. Те са известни като „Другите”: необикновени същества със свръхестествени способности, които гарантират сигурността на себеподобните си и предвиждат ходовете на противниковия лагер.

Нощните пазачи бдят върху светлата страна, а Дневните пазачи – върху тъмната (това май напомня за нещо, но за какво?)...и така е от 1342 г., когато сключено примирие слага край на войната, противопоставяща Сянката на Светлината. Едно древно пророчество заплашва тази деликатна стабилност: страхът, че един Друг ще се присъедини към противниковия лагер и отново ще потопи света в хаос, водейки човешката раса към гибел.

Нощна стража” успява ловко да смеси мита с реалността до степен да се превърне в истински моден феномен в своята страна. И тъй като печеливш екип не се сменя дори в Русия, режисьорът и актьорите вече са се заели със снимките на продълженията на тази страховита поредица, предварително заявена като трилогия.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.