"Убийствен пъзел 2" - за продукцията

“Убийствен пъзел” е един от тези филми, които не могат да минат без продължение, защото хората искаха отговор на всички тези въпроси, които останаха без отговор след края на първата част”, обяснява продуцента Орън Коулс. “Искрено се колебаехме дали да направим продължение, но получихме толкова много позитивни мнения в тази насока и въпроси какво се случва с “Пъзела”, така че в един момент просто нямахме избор.”

“Когато гледах първия “Убийствен пъзел, той ме грабна с това, че показва реални хора, поставени в реални ситуации, които ги превръщат в чудовища. Този път обаче ние се фокусирахме върху “Пъзела”, за да обясним какво представлява човека зад цялата тази лудост.”, обяснява Дарън Лин Баузмън, режисьорът-дебютант на “Убийствен пъзел2”.

И въпреки че “Пъзела” ще бъде заловен почти в началото на филма, втората част, както и първата, е изградена на основата на непредвидимите обрати в сюжета, които ще изненадат всички зрители. “Това за което си мислите, че става въпрос във филма, в един момент въобще не се оказва най-важното”, казва Баузмън. “Той променя посоката си през цялото време. В последните сцени има рязка смяна, която ни разкрива пълната истина и осъзнаваме, че играта е всъщност много по-грандиозна, отколкото сме предполагали.”

И наистина, финалът на филма е най-строго пазената тайна на снимачната площадка. Само няколко подбрани хора от актьорите и техническия екип получават последните страници на сценария. А като допълнителна предпазна мярка срещу изтичане на информация, са заснети 4-5 допълнителни финала, които да объркват евентуалните ентусиасти, амбицирани да разпространят предварително пазения в тайна край.

Като гаранция за качеството на продължението, продуцентите събират почти пълния оригинален екип. Режисьорът Джеймс Уан се завръща като продуцент на втората част; сценаристът и актьор Лий Уанел, този път е сценарист и продуцент. Скоро се присъединяват операторът Дейвид Армстронг, композиторът Чарли Клаузър и монтажистът Кевин Грютер, всички работили и за първия “Убийствен пъзел”.

Въоръжен с далеч по-голям бюджет от първата част, дизайнерът на продукция Дейвид Хакъл се захваща сериозно със задачата да създаде новите средства за мъчения на “Пъзела”.

Присъединяването на режисьора Дарън Лин Баузмън става съвсем случайно. След като е гледал “Убийствен пъзел”, той се обажда възхитен на оператора Дейвид Армстронг, за да му предложи да работят по проекта “The Desperate”, който той е написал по-рано. Армстронг остава впечатлен от сценария и веднага го занася на продуцентите Коулс и Хофман, които виждат в него идеалната основа за сценария на втория “Убийствен пъзел”. След пренаписването на историята от Лий Уанел и добавките от режисьора Джеймс Уан, проекта “Убийствен пъзел2” стартира официално.

Талантът и страстта на Баузман към проекта, са несъмнено една от важните предпоставки за осъществяването на целия проект. И макар, за много хора, поверяването на толкова очаквано продължение на режисьор-дебютанта, да изглежда прекалено рисковано, продуцентите на филма са единодушни, че рискът определено си е заслужавал. “Бях гледал негови реклами”- спомня си Хофман- “и си помислих, че след като първият филм беше заснет от дебютант, може би трябва да направим същото и с втория. И решението се оказа абсолютно правилно.”

“Дарън Баузман е невероятен”- добавя Марк Бърг. “Той е интелигентен, талантлив и засне един невероятен филм”

Що се отнася до кастинга, от самото начало, всички са единодушни, че Тобин Бел, ще се завърне като “Пъзела”. Самият Бел е очарован от възможността да доразвие образа си от първата част, който макар и да има малко екранно време, е един от основните стълбове на целия проект. “Мозъкът на ‘Пъзела’ е може би най-опасния и сложен капан в целия филм. Защото в своето извратено съзнание, той наистина вярва, че не убива хора, а просто оставя всички решения на тях- дали искат да умрат или да се преборят за живота си. Той вярва, че хората не оценяват живота си и единственият начин те да почнат да го правят, е като са принудени да се борят за оцеляване.”

Друг образ, който се завръща от първата част на филма е изиграната от Шоуни Смит Аманда, която помним като единствената жертва на ‘Пъзела’, която успява да се пребори за живота си. И макар ролята й в първата част да беше доста епизодична, тя се превърна в нещо като икона за феновете на филма, тъй като нейното уплашено лице беше на повечето плакати и рекламни материали.

Един от новите централни персонажи е Детектив Матюс, изигран то Дони Уолбърг, познат от “Шесто чувство” и “Band of Brothers” по HBO. В миналото Дони често е отказвал роли в хорър-трилъри, но когато получава предложение за участие в “Убийствен пъзел 2”, той приема без капка колебание.

“Първият филм беше феномен! Направен с бюджет от 1 млн, долара, което е нищожна сума, той предизвика световен интерес и успя да съживи жанр, който мнозина бяха отписали. Това много ме вдъхнови.”

Режисьорът Баузман споделя ентусиазма си за работата с Уолбърг: “Дони беше невероятен от самото начало. Всеки снимачен ден, той пристигаше с нови идеи за образа и поведението на неговия герой и всеки път, предложенията му бяха невероятно успешни.”

Заедно с Аманда, в къщата на смъртта, където трябва да намерят, противоотровата, са затворени и други хора- високомерният Ксавие (Франки Джи), чувствителният Джонас (Глен Плъмър), независимата Адисън (Еманюел Войе), отрепката Оби (Тим Бърд) и емоционално нестабилната Лора (Бевърли Мичъл).

“Мразя хорър филмите”- споделя Бевърли Мичъл- “но ‘Убийствен пъзел’ е много повече, това е истински и напрегнат и динамичен психо-трилър, който те сблъсква с неща, които могат да се случат реално, а не пред сцени, в които героите са преследвани от неправдоподобен образ с резачка.”

Режисьорът Баузмън обобщава: “това е филм, който цели да предизвиква емоции, чрез психологическо напрежение, а не толкова чрез кръв и страшни сцени. И макар да има и такива, смятам че историята и психологическото напрежение са това, което ще грабне зрителите.”

И макар да знае, че сравненията с първата част на филма са неизбежни, Баузман е уверен в позитивните реакции към продължението на вече култовия “Убийствен пъзел”. “Когато хората отидат да гледат ‘Убийствен пъзел 2’, съм сигурен, че като излязат от киното ще бъдат толкова впечатлени, колкото и предишния път. Когато гледах първата част, финалната сцена ме остави зашеметен. Исках да постигна същия ефект и смятам, че имаме няколко трика, които ще оставят зрителите без дъх и те наистина ще харесат филма.”
Copyright © 2024 Dir.bg.