Лейди Зи” дава старта на Киномания

„Лейди Зи” дава старта на КиноманияБългарският филм „Лейди Зи”, реж. Георги Дюлгеров, ще даде началото на 19-то издание на световната кинопанорама -  на 4 ноември, от 19.30ч., в зала 1 на НДК. С тази прожекция филмът ще направи и своята официална премиера.

Само за два месеца филмът превзе фестивалните сцени. На Международния кинофестивал в Сараево филмът спечели Голямата награда Сърцето на Сараево за най-добър филм и наградата на Федерацията на арт кината (CICAE). На кинофестивала в Монреал  филмът получи Наградата на публиката за най-добър филм. „Лейди Зи”се пребори със силната конкуренция и на  Международния филмов фестивал "Любовта е лудост" и заслужи Голямата награда Златната Афродита (за първи път се присъжда на български филм), наградата за най-добра женска роля за Анелия Гърбова, както и
наградата на Българската филмова критика.

Режисьор на  „Лейди Зи” е Георги Дюлгеров, съсценарист с Марин Дамянов, отговорен оператор e Радослав Спасов, сценограф Ванина Гелева, художник по костюмите Дориана Кебеджиева, музиката е дело на Мира Искърова и Христо Намлиев, а продуценти на филма” са Владимир Андреев и Георги Балкански - „Бъръ Филм”.

Сценарият на Георги Дюлгеров и Марин Дамянов претърпява доста промени след дългия подготвителен период. Една от главните роли (Найден) е поверена на актьора Иван Бърнев. Специално участие има Руси Чанев.

Повечето от героите на филма са деца, изоставени от родителите си. „Онова, което силно ме впечатли през годините на подготовка по тази тема, са дълбоките психологически щети, нанесени на тези деца. Израснали в една наложена им общност, те са неспособни да проявят лична инициатива – напълно са лишени от вяра в себе си. Техните вяра, надежда и любов са насочени към елементарното биологическо оцеляване.” – споделя режисьорът.- Ето защо, когато се срещнахме с първообразите на нашите герои, които представляват изключение от общото правило, насочихме усилията си да разкажем тяхната изключителна история. Сега те са на възраст между 25 и 30 години. До този момент животът им е бил изпълнен със заплахи и опасни поврати. И все пак, всеки един от тях (по своему) полага огромни усилия да се впише в света на хората, които имат родители.

Техният живот наподобява истински трилър и това ни кара да вярваме, че филмът за тях би бил интересен. Ако успеем да разкажем историята с дължимото уважение към света на тези хора – един свят, където драматичното и комичното се преплитат, където истинската доброта проблясва в суровото ежедневие (неочаквано и именно затова още по-ценна), ако успеем да преодолеем документалната канава и да отведем разказа към обобщения – както в своята образност, така и в своето послание – ако успеем да предадем този паралел на понятен за “нормалните” хора език, ако интригата в разказа задържи постоянния интерес на зрителя, ако през сълзите той се засмее – всичко това би означавало, че сме се доближили до нашето разбиране за какво става въпрос в киното.”

Екипът обикаля социалните домове в търсене на своите герои. На детски лагер в къмпинг „Каваците”намират „откритието” -  16 годишната Анелия Гърбова. Ани живее в дом за деца лишени от родителски грижи в Пловдив. В пробите участват много момичета от различни домове, както и студентки по актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кр.Сарафов". В повечето от другите роли също ще се подвизават непрофесионални актьори, деца от домове. За ролята на Лечко е избран Павел Паскалев от дома в Белоградчик. „ Много исках да ме вземат. Вярвам в Бог и му се молих мен да изберат” – казва малкият актьор.
В ролите на малките Златина и Лечко влизат Ванина Червенкова от дома в Брацигово и малкият Исус от дома в село Гуцал.

Лейди Зи” проследява историята на Златина и Лечко. Златина (Анелия Гърбова), както и Лечко (Павел Паскалев), нейна неотменна сянка, е израснала в дом за изоставени деца. На един панаир, още дванайсетгодишна, тя разкрива таланта си на отличен стрелец. Години по-късно Найден (Иван Бърнев), бивш възпитаник на дома, сега инструктор по стрелба, е поразен от нейния талант и я поема под своето крило. Той я обучава и възпитава подобно на Пигмалион. И се влюбва в нея. Златина не вярва в неговата безкористност и се плаши от неравенството във връзката им. Криминален инцидент потвърждава страховете й. Златина подстрекава Лечко да ограбят Найден и да започнат нов живот. Тя решава да се продаде за проститутка в Гърция и да избяга с парите. Този наивен план обаче пропада и Златина се оказва в гръцки бордей…
Но точно там се случва нещо, което променя живота й.

Филмът променя мечтите и желанията на талантливата Ани (Анелия Гърбова). Преди да влезе в ролята на актриса, тя иска да стане войник. Новата й мечта е да стане професионална актриса.
Copyright © 2024 Dir.bg.