Биографии

БиографииСТАНИСЛАВ ЯНЕВСКИ се присъединява към актьорския състав на "Хари Потър и огненият бокал" като Виктор Крум - суперзвездата на магическия спорт куидич и избраник на института "Дурмщранг" за участие в Тримагическия турнир, противопоставящ го срещу училищата "Хогуортс" и "Бобатон".

20-годишният българин е открит по случайност за ролята на Крум в британското училище, където учи. Станислав учи във Великобритания вече 4 години, когато кастинг-директорът посещава неговото училище и без да иска го чува да говори в коридора. Кастинг-директорът Фиона Уиър се обръща към ръководителя на драматургичната катедра с въпрос дали Станислав не би искал да се яви на проби за ролята на Виктор Крум. Станислав е начело на списъка след първата проба, но поради други училищни ангажименти не успява да присъства на второто прослушване и предполага, че шансовете му да получи ролята са напълно загубени.

По-късно обаче, Станислав получава втори шанс и отново оглавява списъка от кандидати. Въпреки че никога не е играл професионално в киното, актьорската професия е част от семейното му наследство и кастинг-директорът разпознава естествената му дарба. Станислав се среща отново с нея и в крайна сметка отива на среща с режисьора на "Хари Потър и огненият бокал" Майк Нюъл. След тази среща му е съобщено, че получава ролята на Виктор Крум.

Когато не е на снимачната площадка, също като своя образ Виктор Крум, Станислав много обича спорта и играе тенис, футбол, ръгби, тренира лека атлетика и плуване.

Известният английски режисьор МАЙК НЮЪЛ застава на кормилото на "Хари Потър и огненият бокал", четвъртия филм от феноменално известните серии на Дж. К. Роулинг, поемайки режисьорската щафета от Крис Кълъмбъс (режисьор на първите два филма) и Алфонсо Куарон (режисьор на третата серия). Той е първият британски режисьор на филм за Хари Потър.

Наскоро Нюъл режисира Джулия Робъртс и Джулия Стайлс в "Усмивката на Мона Лиза", но най-големият му успех безспорно е хитът от 1994 година "Четири сватби и едно погребение", спечелил множество награди и две номинации за "Оскар", включително за най-добър филм.

През 40-годишната си кариера той режисира стойностни филми като "Вълшебният април" (Enchanted April), получил три номинации за "Оскар" и спечелил награди "Златен глобус" за Миранда Ричардсън и Джоан Плоурайт; "На запад" (Into The West, с участието на Елън Бъркин и Гейбриъл Бърн; и "Добрият баща" (The Good Father), с участието на Сър Антъни Хопкинс, носител на наградата Prix Italia през 1985 година.  

Други успешни филми на Нюъл са "Контролна кула" (Pushing Tin) с Джон Кюсак, Били Боб Торнтън и Анджелина Жоли, който бе номиниран за "Оскар" за най-добър адаптиран сценарий; Дони Браско (Donnie Brasco) с участието на Джони Деп и Ал Пачино; "Ужасно голямо приключение" (An Awfully Big Adventure) и много други.
След като завършва университета "Кембридж", Нюъл започва работа в Granada Television в Манчестър като асистент на продукции, но бързо се насочва към режисурата. Снима множество телевизионни проекти, сред които Them Down There, Ready When You Are, Mr McGill, Destiny и  The Melancholy Hussar, както и много англо-американски копродукции като Blood Feud и Common Ground.

Нюъл дебютира в киното през 1977 г. с "Мъжът с желязната маска" (The Man in the Iron Mask) с участието на Луис Жордан, Ралф Ричардсън и Ричард Чембърлейн. Американският му филмов дебют е през 1980 година с филма The Awakening, с участието на Чарлтън Хестън и Сузана Йоркр последван от няколко проекта, сред които призрачният "Танц с непознат" (Dance With a Stranger) с Миранда Ричардсън и Рупърт Еверет, носител на Prix de la Jeunesse от фестивала в Кан и донесъл на режисьора световна известност.
Чрез своята филмова компания Dogstar Films Нюъл е изпълнителен продуцент на "Уловено вълшебство" (Photographing Fairies), с Бен Кингсли; "Перфектен план" (Best Laid Plans); "Играта на Рипли" (Ripley’s Game) с Джон Малкович; "200 цигари" (200 Cigarettes) с Бен Афлек и Кейт Хъдсън; "Момичета от класа" (High Fidelity) с Джон Кюсак и Джак Блек; и филма на Стивън Содърбърг "Трафик" (Traffic), носител на 4 награди "Оскар".
Copyright © 2024 Dir.bg.