Лукас: „Блокбъстърът е мъртъв!”

08.03.2006 г.
Лукас: „Блокбъстърът е мъртъв!”Филмовият магнат Джордж Лукас предсказа, че Холивуд скоро ще изостави производството на мега-бюджетни блокбъстъри за сметка на все повече независими филми за много по-малко пари. Заедно със Стивън Спилбърг, създателят на Star Wars, Лукас е обявен за един от главните виновници за феномена „блокбъстър”, контролиращ кино-индустрията през последните три десетилетия.

Но сега той е убеден, че високо-бюджетните филми вече не могат да гарантират печалба и започват да излизат от мода, както се доказва от тазгодишните номинации за Оскар, сред които са независимите „Сблъсъци” и „Лека нощ и късмет”.

Пред New York Daily News, Лукас заяви: "Пазарните сили в момента правят нереалистично похарчването на $200 милиона за един филм. Такъв филм после много трудно може да си върне парите. Вижте какво стана с „Кинг Конг”. Според мен е чудесно, че основните награди Оскар бяха спечелени от независими филми”.

„Дали това е хубаво за бизнеса?”, продължава Лукас. „Не – това е лошо за бизнеса. Но правенето на филми не е само бизнес. Става въпрос и за изкуство. В бъдеще, почти всичко което се показва в кината, ще бъдат независими филми. Предсказвам, че през 2025 г. средният бюджет на един филм ще бъде $15 милиона."

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.