Изобилието на пролетния кинорепертоар

06.04.2006 г.
Изобилието на пролетния кинорепертоарАприлският киноекран прелива от заглавия. Отдавна не сме виждали толкова филми накуп в стандартния репертоар. Разбира се, за някои не е сигурно, че ще имат премиера точно през този месец, а други още нямат български заглавия, но ето кратък преглед на основните “претенденти”.

Фантастичен екшън или мрачна утопия поредната комиксова екранизация “V като Вендета” ни обещава и далеч по-любопитни неща от голата глава на Натали Портман.

Екшън трилърът “Защитна стена” бележи завръщането на Харисън Форд в роля компилация между персонажите му от “Патриотични игри” и “Еър Форс Едно”.
По-задълбочен от гледна точка на трилъра е “Късметът на Слевин”, където Джош Хартнет се забърква с гангстери в един доста сложен сюжет с множество обрати.

Също към трилъра можем да отнесем новия филм на Спайк Лий “Човек отвътре” - не по-малко заплетена история за банков обир, в която се надлъгват Клайв Оуен и Дензъл Уошингтън.

От трилъра приминаваме към кримидрамата с френския “Сърцето ми спря да бие”, където Ромен Дюри (“Изгнаници”) изпълнява ролята на агент по недвижими имоти, на когото не му е чиста работата. Към същия жанр, но с леко комичен привкус се числи и “Бялата пустош” - филм а ла “Фарго”, където  Робин Уилямс е в компанията на Холи Хънтър, Уди Харелсън и още половин дузина известни имена. Още по въпроса за драмата може да ни каже “Доказателство”, по известната пиеса на Дейвид Обърн, в който Антъни Хопкинс изпълнява ролята на математически гений, а Гуинет Палтроу е дъщеря му.

От драмата към романтиката преминаваме с “Питай прахта”, в който Колин Фарел си има вземане даване със Салма Хайек и, разбира се, към “2046”, дългоочакваното продължение на хонконгския “В настроение за любов” на Уон Карвай.

За финал остава графата “специални”, в която се кипрят “Мач пойнт” на Уди Алън - може би малко повече драма от обикновено, но все пак е трудно да бъде класифициран. Същото важи за последния филм на Кустурица “Животът е чудо”, който би могъл да се определи с намигване като “балканска трагедия”. А
“Фактотум” по едноименния роман на Чарлс Буковски е най-странната “киноптица” този месец, но това само прави комплимент на режисьора и на Мат Дилън в главната роля. Приятен, но труден избор ви се пада!

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.