"Човек отвътре" - Поглед към играчите: Стражари и апаши

Грейзър и Лий знаели, че да предадат правилно на екрана толкова интелигентно написана история е предизвикателство. Сценарият на Геруиц премества последователно фокуса на вниманието между сюжетните линии на Фрейзиър, Ръсел и Уайт, и подхвърля ключови детайли в неочаквани моменти. Например, в самото начало Далтън Ръсел се обръща директно към зрителите, като ги съветва “Внимавайте много в това, което казвам, защото аз избирам думите си внимателно и никога не се повтарям”. Това негово изявление се доказва докато следим актьорите из тъмните стаи и коридори на властта, за да видим кой кого ще изиграе, и кой накрая ще спечели. Няма начи този филм да бъде направен без звездна актьорска група.

Човек отвътре е четвъртият съвместен филм на Дензъл Уошингтън със Спайк Лий, след „He Got Game”, „Mo’ Better Blues” и „Malcom X”, с който Уошингтън сречели номинация за Оскар®. Относно отличното разбирателство между двамата творци, Уошингтън казва, “Спайк и аз достигнахме пълна степен на взаимно разбиране в Малкълм X. Той знае какво иска; и е готов да го постигне. Той е подготвен и ме оставя да си направя ролята. А сега, след като и аз имам режисьорски опит, се разбираме дори още по-добре”. (Режисьорският дебют на Уошингтън, Антоан Фишър, спечели няколко награди.)

Двукратният носител на Оскар® Уошингтън идва в Човек отвътре скоро след участието си в бродуейската постановка на Юлий Цезар, и малко изненадващо намира общи черти между двата проекта. Той смята, “Очевидно, при Шекспир езикът е от огромно значение, и мисля, че това много ми помогна при подготовката за ролята на Фрейзиър — сценарият на Ръсел е изпълнен със страхотни диалози. Моят герой говори много! Аз дори си мислех за моя герой като за Брут, преместил се в Бруклин”.  

Шансът да работи отново с Уошингтън бил също толкова привлекателн и за Лий. “Последно работих с него в „He Got Game”, и и двамата нямахме търпение отново да работим заедно — мисля, че творческите ни биографии доказват това”.

Както Уошингтън, така и останалите актьори — Клайв Оуен, Джоуди Фостър, Кристофър Плъмър, Уилем Дефо и Чиуетел Еджиофор — определят възможността да работят с Лий сред основните причини за участието си във филма.

“Можем да говорим за актьорска група-мечта”, отбелязва Грейзър, “и те бяха поканени директно от Спайк. Той се обади на Дензъл, който веднага каза ‘Да’. Той отиде при Клайв Оуен и го взе на борда, той изигра ключова роля в привличането на Джоуди Фостър.”

“Още от самото начало, Спайк направи силно впечатление с филмите си и аз станах негов почитател”, казва Оуен, който се съгласил да играе човекът, измислил обира, Далтън Ръсел, главният противник на героя на Уошингтън, детектив Фрейзиър. “Харесва ми, че той е ярък, дързък режисьор, направил динамични и противоречиви филми, станали повод за много размисли”

Макар и поласкан от възхищението на актьорите, Лий е на мнение, че основната причина за участието им, все пак е сценарият на Геруиц. “Нека си го признаем, те нямаше да дойдат, ако снимах телефонния указател, така че това, което събра всички ни заедно – все пак е сценарият… и късметът да сме свободни по едно и също време”.
Copyright © 2024 Dir.bg.