"Не знам какво знам, но знам, че е от изключително значение..."

"Не знам какво знам, но знам, че е от изключително значение..."
           Джери Флечър
Джери Флечър (Мел Гибсън) живее в страх от минало, за което не може да си спомни. През деня той кара такси в Ню Йорк, говорейки разпалено с клиентите си за конспирациите, които смята, че се крият зад всичко. От флуорид във водата до международната финансова политика, Джери Флечър има мнение за всичко - и мнението му е, че "те" държат властта в ръцете си, а ние сме жертви на крупен и ужасен заговор. Но Джери не е поредният чудак. Защото някъде в паметта му се крият проблясъци от спомени, които са толкова плашещи, реални и зловещи, че Джери Флечър е сигурен - той не си измисля нещата. Там някъде има злодеи, които кроят пъклените си замисли. Те са взели Джери на мушка и искат нещо от него. Само че той не знае какво. Когато Джери не кара такси, той е у дома си и трескаво събира всевъзможна информация за възможните конспирации. След това отнася папките и теориите си на единствения човек, който мисли, че вярва на предупрежденията му - макар че вече е бил изхвърлян от офиса на Алис Сътън - осем пъти, за да бъдем точни.
Алис (Джулия Робъртс) е отдадена на професията си юристка към министерство на правосъдието, работеща в Ню Йорк. Тя също има някои подозрения: след убийството на баща й - уважаван федерален съдия - станало преди няколко години, Алис не приема официалните обяснения за смъртта му - нито пък самоличността на убиеца. Вместо това тя се заравя в работата си и в разследване на убийството. Алис няма време за Джери и неговите ексцентрични теории (макар че си признава, малко неохотно, че той й е симпатичен). Но един ден Джери е отвлечен от загадъчния д-р Джонас (Патрик Стюарт) - правителствен психиатър, който не отстъпва на Джери в решимостта си да разбере какво се крие в паметта му.
След ужасяващи перипетии, при които едва не загива, Джери успява да се откопчи от д-р Джонас и отчаяно търси Алис, която вече е готова да го изслуша. Юристката и таксиметровият шофьор - една от най-необичайните двойки - неочаквано за тях трябва да предприемат отчаяно бягство, за да спасят живота си. По време на бягството те откриват истината за едно потресаващо събитие, разкриващо тайни, които и двамата трябва да разберат. Джери е готов да защитава Алис с цената на живота си, ако се наложи. Но защо? От кого? И каква е ролята на д-р Джонас във всички тези събития? Това ли е конспирацията, която той толкова дълго е чакал да разкрие? Джери не знае. Но сърцето му му подсказва, че Алис означава всичко за него. Останалото ще се разреши от самосебе си.
Copyright © 2024 Dir.bg.