За българските актьори

За българските актьориПовечето ни актьори карат старички коли, но имат топли, а някои дори - съпружески отношения към тях. Ако трябва да се размечтаят, някои се виждат с порше или ферари, а други с миникупър. И в света на колите за вкусове не се спори.

Ивайло Велчев озвучава главния герой - самонадеяният и талантлив младок-състезател „Светкавицата” Маккуйн.
Първата му голяма роля за „Дисни”. Роден е 1970 г. в Плевен и е работил седем години там като радиоводещ. Сега се занимава с озвучаване на филми и реклами, както и с ред други неща. От филма е запомнил възгласите си „Ка-чау! Ка-пау!”, с които неговият герой се нахъсва за големи дела.

Василка Сугарева дублира адвокатката - Порше Сали Карера
Работила е в куклени, драматични и в музикален шоу-театър. От 12 години активно се занимава с озвучаване на анимационни, игрални и документални филми. В света на „Дисни” Василка е маймунката Търк от филма „Тарзан”, Аби в „Чикън Литъл” и много др. Василка е и режисьор на българските версии на филмите на „Дисни”: „Динозавър”, „Питър Пан”, „Цар Лъв 2”, „Бамби”, на телевизионните сериали „Херкулес” и „Лило и Стич”.

Антон Радичев озвучи Док (в оригинала - гласът на Пол Нюман)
От 32 години е на сцената на Народния театър (над 60 роли). Както при много актьори, последната му роля е най-любимата. Много харесвал ролите си в постановки по Йордан Радичков: „Опит за летене”, „Суматоха”, „Януари”. Снимал се е в 32 филма. Името му се свързва с „Оркестър без име”, „Скъпа моя, скъпи мой” и много др. В момента репетира пиеса на Камен Донев „Почивен ден” и препоръчва комедията, която разказва за това, какво се случва на българина в почивния ден. Участва в няколко постановки на театър „Искри и сезони”. Кара 16-годишната си кола и се грижи за нея любвеобилно, както за всичко, което му върши работа.

Вълчо Камарашев дублира очуканото камионче Матю, което има макара и може да изтегли закъсали коли
Вълчо Камарашев от 47 сезона е на театралните сцени. Започва кариерата си в Бургас, Перник, Русе. 20 години е бил на сцената на „Сълза и смях” и от 20 години е на сцената на Военния театър. Има 170 роли в театъра и 80 във филми.
Най-неочаквано, след 20 години съвместен живот, се е разделил със своята вярна стара кола. Не мисли да си купува нова, още повече, че смята, че движението по българските пътища е състезание по убийства... Въпреки че от озвучаването на филма са минали месеци, той си спомня репликата на своя герой: „Може би не му е времето точно сега, ама, дължиш ми 32 хиляди долара адвокатски хонорар”.


Марин Янев озвучава Шерифа
Актьор в Народния театър „Иван Вазов”. На сцената, пред камерите на киното и телевизията е вече 35 години. Дублажните студия са едно от работните му места.
Отношението към автомобила му е почти любовно, преминаващо в съпружеско. Любимата му кола е новата, казва Марин, цитирайки „Форд”. От филма той си спомня невероятно перфектната анимация.

Витомир Саръиванов озвучава спортния коментатор Баб Катлас
Витомир е спортен коментатор, започнал кариерата си в БНТ, а сега коментира широк спектър от спортове за българския канал на „Евроспорт”. Витомир спокойно е можел да стане и актьор, каквато е сестра му Елена Саръиванова. Зрителите ще се убедят в това, като буквално прелетят на един дъх началото на филма, придружавани от неговия спортен коментар. „Болид” от „Формула 1” на Макларън е колата, в която Витомир се вижда най-добре.

Георги Стоянов озвучава втория спортен коментатор Дарел Картрип
Куклен актьор, започнал кариерата си в Русенския куклен театър, а от 12 години е в Централния куклен театър в София. В света на „Дисни” Георги Стоянов изгради незабравимия образ на суриката Тимон в „Цар Лъв” – трите части на филма, както и в телевизионната серия със същото заглавие. Според него коментаторът му е бил доста лудичък, а най-силен спомен има от огромния ентусиазъм на публиката-коли на стадиона.

Христо Узунов дублира Чик Хикс - основен конкурент на „Светкавицата” Маккуйн
Той също си спомня нахъсващите викове на неговия герой, които са „Качика! Качика! Качика!”. Работил е в ДТ „Л. Кабакчиев” в Казанлък, ТФ „Бис-Бард” в София, от 1997 е на свободна практика и е дал гласа си на стотици герои в различни телевизии. Снимал е също много реклами. Обичат се с колата си и си правят взаимни компромиси, макар че тя понякога се държала като свадлива жена.

Любомир Фърков
От 26 години е на сцените на театрите във Видин, Русе и в Сатиричния театър. Има доста роли в киното, а една от тях е в „Баш майстора”. В телевизията се е изявявал с авторската си комедийна поредица „Пумпал”. Участвал е и в два мини сериала – „Тесни обувки” и „Апартамент под наем”, на който е продуцент и главен актьор.

Кирил Кавадарков озвучава ролята на мексиканеца Рамон - автобояджия
Някога студент на Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов, става професионален актьор от 1967 г. Снимал се е във филмите „Йо-хо-хо”, „Силна вода”, има много роли в киното и театъра. От 1976-та година играе на сцената на Народния театър. В света на „Дисни” е известен като емблематичния български глас на Мечо Пух. Не кара кола и така се чувства като министър, защото винаги го возят. В семейство Кавадаркови министър на транспорта е съпругата.

Стоян Алексиев озвучава Луиджи - италианският собственик на магазина за гуми „Каса дела гуми”, страстен фен на „Ферари”
Актьор на театрална сцена от 30 години – Шумен, Варна, Пловдив, Народния театър. Има 110 роли в театъра и 50-тина в киното - „За къде пътувате?” на Р. Вълчанов, „Вчера” и много др. В света на „Дисни” е известен като Царя на подземния свят Хадес в телевизионния сериал „Херкулес”, като продавача на чудеса в „Аладин” и др. От филма е запомнил своята реплика на Луиджи: „Луиджи гледа само „Ферари”. (Луиджи не познава младока-шампион „Светкавицата”, който попада в неговото градче, защото следи само европейските серии, а от тях само представянето на „Ферари”)

Пламен Пеев озвучава фолксваген-микробус, хипар от 60-те години, останал си такъв по душа
Актьор от 26 години, в Народния театър от 13 години. Участва в „Хълма на боровинките” на Ал. Морфов, в телевизията играе в „Огледалната стая” и „Къщата на думите”. Снимал се в доста реклами, които и в момента са на екран.
Пламен няма кола, смята някой ден да има „Мини Купър”, като това би била и любимата му кола. Любимата му реплика от филма е „Лети, Стенли, бъди свободен!” (Реплика, казана от героя му по повод на това, че младият „Светкавицата” потрошава половината град, като накрая отхвръква и статуята на покойната кола „Стенли”). Участвал е в озвучаването на филма на „Дисни” „Братът на мечката”

Цветан Ватев озвучава Мак, сервизната кола на звездата „Светкавицата” Маккуйн
Играл е в театрите на Монтана, Плевен, Хасково, а от 1980 се е посветил на дублажа. Участва в редица чуждестранни продукции и в петсерийния филм „Едно дете в повече”. В края на филма създателите си правят шега с Джон Ратценбергер, който е дал гласа си на плеяда от герои във филми на „Дисни”, а в случая и на Мак в американския оригинал на „Колите”. „Ама каква е тази ефтинджос-продукция – те ползват все един и същи актьор”, възкликва един от героите на Ратценбергер във филма. Точно нея е запомнил и Цветан Ватев, който озвучи всички „ратценбергови” роли.

Мария Карел озвучава олдтаймерката Лизи
„Колата, която озвучавах, беше доста възрастна, но ми беше много забавно”, казва Мария. Тя има зад гърба си 35 години в театъра и 22 роли в киното.
В продукцията на „Дисни” участва в „Атлантида”, „Динозавър”, озвучава и вещицата в „Снежанка”.

Росен Плосков наред с много епизодични роли, има честта да озвучи на италиански и няколко реплики, които в оригинала са записани с гласа на Михаел Шумахер.
Тази реплика е интересна с това, че в нея трябва да има много самочувствие и стабилност, и нула надменност. След като завършва ВИТИЗ, работи в ДТ „Боян Дановски” в Перник.


Здравко Димитров озвучава господин Миниван, който за нищо на света няма да пита за посоката, пък ако ще да се мотае из селските пътища до второ пришествие
Актьор в Централния куклен театър. Носител е на наградата за мъжка роля „Куклар” от Първия национален куклен форум (1995). В света на „Дисни” Здравко е Срамежливко в „Снежанка”, смешният малък цар с огромната властна царица в „Алиса” и много други. Личната кола на Здравко бере душа. Някой ден той ще има една много елегантна.

Адриана Андреева озвучава напористата репортерка Кори Турбовиц и други епизодични роли
Ролите на Адриана в дублажа са неизброими. Независимо от това тя смята, че и през следващите десет години ще кара колата, която има сега.

Нели Монеджикова озвучава съдържателката на „Осемцилиндровото кафене” Фло

Живка Донева озвучава ентусиазираните, но неверни фенки Мия и Тиа.

Даниела Горанова – режисьор
„Първо си намираш добър екип, другото идва от само себе си” – това е любимата реплика на Даниела от филма. Тя е била актриса в театрите във Видин, Русе, София. През последните десет години работи предимно като актриса в дублажа и като режисьор на дублаж. Даниела е режисирала озвучаването на български език на филмите на Дисни „Тарзан”, „Атлантида”, „Братът на мечката”, „Търсенето на Немо” и „Колите”.
Copyright © 2024 Dir.bg.