Любопитно за “Полет 93

24.08.2006 г.
Любопитно за “Полет 93”• В някои сцени от филма са използвани специалисти от въздушния контрол на армията на САЩ.

• Военните контрольори на въздушния трафик са използвани само в сцените с военни. В сцените с цивилни са използвани също истински контрольори на гражданския въздушен трафик.


• Всеки член на групата от не твърде известни актьори изучавал своя реален прототип от пътниците на полета на „Полет 93”. Така режисьорът Пол Грийнграс имал възможност отчасти да импровизира някои от събитията на борда на самолета.

• Роденият в Ирак (но живеещ в Лондон) актьор Люис Алсамари, който играе водача на похитителите във филма, е получил отказ от имиграционните власти на САЩ върху молбата си за виза, когато искал да посети премиерата на филма в Ню Йорк, независимо от факта, че е получил политическо убежище във Великобритания още през 90-те години. Причината за отказа била кратката му служба в иракската армия – по същата причина е получил и статут на бежанец във Великобритания, след дезертирането си през 1993.

• Семействата на 40-те пътници и на екипажа, загинали по време на полета на „Полет 93”, сътрудничели активно на продукцията, като предоставили на Грийнграс подробности от живота на своите любими – какви дрехи са носили, какви книги и музика се предпочитали и каква храна са носили със себе си на борда.


• Актьорите, които играели терористите-похитители, и актьорите, които играели пътниците и членовете на екипажа, живеели в различни хотели по време на снимките. Те също така тренирали и се хранели в отделни зали. Целта на режисьора била да ги държи разделени, за да бъдат по-естествени страхът и враждебността между двете групи герои във филма.

• Създателите на филма дарили процент от спечеленото през премиерния уикенд на филма в полза на мемориала на „Полет 93” близо до Шанксвил, Пенсилвания. Дарената сума възлизала на $1,15 милиона.


• По желание на създателите на филма, преди кинопремиерата му не са показвани никакви рекламни трейлъри.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.