Лейди Зи” по пътя на фестивалите

20.09.2006 г.
“Лейди Зи” по пътя на фестивалитеФилмът “Лейди Зи” на режисьора Георги Дюлгеров е българската творба сред селектираните 49 чуждестранни продукции за престижните Европейски филмови награди. Окончателните номинации ще бъдат определени от 1700-те членове на Европейската филмова академия и обявени на 4 ноември. Тази година наградите ще бъдат раздадени през декември във Варшава.

Далеч преди да излезе на екран през 2005, “Лейди Зи” се превърна във фестивално събитие из Европа и зад океана. През есента е поканен на няколко международни фестивала, между които са тези в Копенхаген, Валенсия и Севиля. През януари му предстои участие в Палм Спрингс, САЩ. И въпреки високата си класа и авторитетните  отличия в чужбина, тази творба бе най-незаслужено пренебрегната на родния ни фестивал “Златна роза” 2006.

Безподобно красива и вълнуваща до сълзи приказка за света на хората, които нямат нищо. Ама нищо! Дори и дата на раждане. Филм за нищетата, в който се пее. Филм за спасението, за добротата и силата да се пребориш за достоен живот. Нищо че си на дъното…

Изключено е да останеш равнодушен. Не е възможно да останеш безразличен – съзвучна по емоции е рецензията на кинокритичката Антония Ковачева в сп. “Паралели”.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.