Новият филм на Гибсън разсърди маите

13.12.2006 г.
Новият филм на Гибсън разсърди маитеБорците за права на коренните народи в Централна Америк са недоволни от изобразяването на доколумбовата цивилизация на маите в новия филм на Мел Гибсън „Апокалипто”.

В Гватемала, където около половината от жителите се смятат за потомци на древните маи, мнозина от активистите на движението са на мнение, че в „Апокалипто” нравите и битът на този народ са представени невярно.

„Според режисьора маите са били диваци”, казва правозащитникът Лусио Яхон. Археологът Ричард Хансен участвал в постановката на филма като консултант, казва, че Гибсън „се е опитал да направи социално изявление”.

По неговите думи Гибсън, който е не само режисьор, а е и един от авторите на сценария на „Апокалипто”, се е стремил към историческа достоверност. Самият Гибсън засега не е направил коментари по въпроса.

Стереотипи?

В Гватемала засега са гледали само рекламния трейлър на филма, който излиза по екраните в САЩ в петък (15 декември). Но това не пречи на някои потомци на маите вече да са на мнение, че филмът разпространява стереотипи за тяхната култура.

Във филма присъстват сцени на човешки жертвоприношения. Трейси Ардрън, доцент по антропология от университета в Маями, разкритикува филма с рецензия в списанието на американския археологически институт. „Гибсън възпроизвежда във високобюджетен мащаб и с пищни цветове оскърбителната и расистка идея за това, че маите са се държали безчовечно със своите съплеменници дълго преди пристигането на европейците и затова са заслужавали и дори искали освобождение", твърди Ардрън.

Повечето американски кинокритици дават положителна оценка на филма. Репликите на действащите лица във филма са написани на един от езиците на маите - юкатек. Гибсън получи благосклонни отзиви и за подбора на индианците и латиноамериканците, които играят във филма.

Империята на маите заемала територията на днешна Гватемала и южната част на Мексико. Залезът на цивилизацията майя започнал през VIII век на нашата ера. В съвременна Гватемала много от потомците на маите живеят в бедност и често нямат възможност да получават образование или социални помощи. Около 200 000 индианци майя са загинали по време на гражданската война в Гватемала, която продължи 36 години и завърши преди 10.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.