"Смелото сърце" в "Теория на конспирацията"

МЕЛ ГИБСЪН (Джери Флечър) преди е заснел с Джоуел Силвър и Ричард Донър световноизвестната касова трилогия "Смъртоносно оръжие". През 1995 г. Гибсън продуцира, режисира и изпълнява главната роля в "Смело сърце", спечелил “Оскар” за най-добър филм на 1996 г., който му донася и “Оскар” за режисура. Преди него той се снима в комедийния уестърн "Маверик", продуциран и режисиран от Ричард Донър, който е направен в сътрудничество с продуцентската компания на Гибсън и Брус Дейви "Icon Productions". Наскоро Гибсън игра в касовия хит "Откуп", режисиран от Рон Хауърд. Кариерата на Гибсън започва с филма на Джордж Милър "Mad Max" (1979), който го превръща в звезда от световна величина. Следващите му два филма - "Tim" (1979, реж. Майкъл Пейт) и "Gallipoli”, режисиран от Питър Уиър, му донасят две награди за най-добър актьор на Австралийския филмов институт. Гибсън прави дебюта си в Холивуд с "The River" (1984, реж. Марк Райдъл), последван от "Mrs. Soffel" (1984, реж. Джилиън Армстронг). Сред другите му филми са "Текила Сънрайз", "Птица върху жица", "Еър Америка", "Хамлет" (1990) на Франко Дзефирели (който бележи първият проект на "Icon Productions"), "Вечно млад", "The Bounty" (1984, реж. Роджър Доналдсън), "The Year of Living Dangerously" (1983, реж. Питър Уиър), "Mad Max 2" (1981, реж. Джордж Милър) и "Mad Max Beyond Thunderdome" (1985, реж. Джордж Милър и Джордж Огилви). Гибсън прави режисьорския си дебют с "The Man Without a Face" (1993), в който изпълнява и главната роля.
ДЖУЛИЯ РОБЪРТС (Алис Сътън) това лято има два хита - приетия добре и от публиката, и от критиката "Сватбата на най-добрия ми приятел" и “Теория на конспирацията”, а миналата година участва в "Майкъл Колинс" на режисьора Нийл Джордан. Робъртс привлече вниманието на публиката с ролята си в "Мистична пица", спечелила й одобрението на критиката. Следва главна роля в "Стоманени магнолии", който води до първата й номинация за “Оскар”. Следващият й филм, "Хубава жена", е най-касовият хит за 1990 г. и донася на Робъртс втора номинация за “Оскар”. Следват поредица успешни филми, между които "Линия на смъртта", "Врагът в моето легло", "Да умреш млад", "Хук", "Версия “Пеликан", "Тема за разговор" и филма на Уди Алън "Everyone Says I Love You" (1996).
ПАТРИК СТЮАРТ (Д-р Джонас) наскоро завърши снимките на "Dad Savage" в Англия, в който изпълнява главната роля, както и на предстоящият да излезе по екраните "Masterminds". Преди това той участва в още една предстояща премиера - психологическият трилър "Safe House". В момента се намира на снимки в Австралия, където изпълнява главната роля на капитан Ахав в минисериала "Моби Дик" на USA Network, адаптация по романа на Хърман Мелвил. През ноември Стюарт ще играе в "Shakespeare Theatre" във Вашингтон, където ще изпълни ролята на Отело в постановка, където всички останали актьори са чернокожи.
Стюарт оглавяваше актьорския състав на миналогодишния хит "Star Trek: First Contact", в който участваха и Алфри Уудърд и Джеймс Кромуел, а малко по-рано се снима в романтичната комедия "Jeffrey" (1995, реж. Кристофър Ашли). Миналата година той бе и съпродуцент и изпълнител на главната роля в телевизионния филм "The Canterville Ghost". Роден във Великобритания, Стюарт започва да играе в театъра още в юношеските си години. Учи в престижната театрална школа "Old Vic Theatre" в Бристол, а по-късно става член на театралната трупа "Old Vic", правеща турнета из Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка, в която играе и Вивиан Лий и други известни актьори. През 1966 г. Стюарт прави дебют на лондонска сцена с Кралската шекспирова трупа; прекарва над 15 години от живота си, играейки в нея. През 1971 г. Стюарт прави дебют на Бродуей с класическата постановка на Питър Брук "Сън в лятна нощ", а през 1975 г. дебютира и в киното с "Hennessy" (1975, реж. Дон Шарп), където участва и Род Стайгър. На следващата година Стюарт играе главна роля в популярният сериал на BBC "Аз, Клавдий", след което се завръща в киното с "Екскалибур - мечът на крал Артур". През 1979 г. Стюарт получава английската награда на името на Лорънс Оливие за изпълнението си в "Антоний и Клеопатра", а през 1987 г. започва да играе ролята, с която е най-известен и досега: капитан Жан-Люк Пикар в популярния телевизионен сериал "Star Trek: The Next Generation". През декември 1989 г. Стюарт за първи път представя в Лос Анжелис моноспектакъла си по "Коледна песен" на Чарлз Дикенс, който продължава да се играе през цялата следваща година при препълнена зала. През 1991 г. той пренася постановката на Бродуей, където тя отново се играе пред многобройна публика и му донася награда "Drama Desk", а след това и в Лондон, където Стюарт е удостоен с награда "Оливие" за постижението си. През 1992 г. Стюарт прави режисьорския си дебют с театралния мюзикъл "Every Good Boy Deserves Favour", а през 1995 г. изпълнява ролята на Просперо в постановката "Бурята" на Нюйоркския шекспиров фестивал, която се играе известно време на Бродуей. Стюарт е и разказвачът в спечелилата "Грами" версия на "Петя и вълкът" от 1996 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.