11-и София филм фест

26.02.2007 г.
11-и София филм фестСофия филм фест (Sofia International Film Festival) за единайсет години се превърна в най-мащабния международен филмов фестивал в България и един от най-важните кинофоруми на Балканите и в Източна Европа, който представя достойно страната ни по целия свят. Всяка година СФФ успява да покаже най-актуалните продукции от световното и българското кино, да привлича все повече гости, сред които режисьори, актьори, сценаристи, продуценти, фестивални директори, журналисти.

Международният София Филм Фест (Sofia International Film Festival) членува в Европейската координация на филмовите фестивали, Асоциацията CentEast на ключови филмови фестивали в Централна и Източна Европа, има свое място в календара на ФИПРЕССИ (Международната асоциация на филмовата критика), както и покана за членство във FIAPF (организация на най-авторитетните кинофестивали в света).

От 1997 г. досега на фестивала са показани над 1000 игрални, документални и късометражни филми. Сред над 500-те гости са утвърдени имена като Алън Паркър, Питър Грийнауей, Тери Джоунс, Тони Палмър и Дейвид Макензи (Великобритания), Андрей Кончаловски, Карен Шахназаров (Русия), Фолкер Шльондорф, Катя Рийман, Карл Баумгартнер, Файт Хелмер (Германия), Емир Кустурица (Югославия), Кшищоф Зануси (Полша), Отар Йоселиани (Грузия), Аньес Варда, Зигфрид и Жак Дорфман (Франция), Ян Сверак, Ян Хржебейк и Петр Зеленка (Чехия), Асумпта Серна (Испания), Бент Хамер и Уни Страуме (Норвегия), Джафар Панахи и Бабак Паями (Иран), Джери Шацбърг, Майкъл Уодли и Лех Ковалски (САЩ), Мика Каурисмаки (Финландия), Фридрик Тор Фридриксон (Исландия), Лоне Шерфиг (Дания), Корнел Мундруцо (Унгария), Горан Маркович, Горан Паскалевич, Радивое Андрич, Душан Милич, Сърджан Каранович и Сърджан Драгоевич (Сърбия) и много други.

11-ят София Филм Фест ще се състои от 1 до 11 март 2007 в София с допълнителна програма от 12 март до 12 април, от 08 март до 16 март в Бургас и от 08 март до 18 март в Пловдив. Програмата ще предложи на зрителите над 100 игрални, 20 документални и 50 късометражни филма, които ще могат да бъдат гледани в Зала 1 на НДК, кино „Люмиер”, Дом на киното, Кино Ларго (бивше Център), Френския културен институт, Чешкия център и Евросинема, както и кината „Лъки” в Пловдив и „Тракия” в Бургас

11-ият Международен София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на кмета на София г-н Бойко Борисов и Столичната община в партньорство с Националния дворец на културата, Министерство на културата, Българската национална телевизия, подкрепя се от Програмата МЕДИА на Европейската комисия, ИА „Национален филмов център”, национални и международни културни институти и спонсори.

11-ият Международен София Филм Фест се провежда с генералното спонсорство на STELLA ARTOIS и М-ТЕЛ, с основното спонсорство на JAMESON, със специалното съдействие на Първа инвестиционна банка, Гранд хотел София, Бояна Филм, хотели София Плаза, Кристал Палас, Арена ди Сердика , София Ауто, Корса Логистикс и други.

Гостуването на великия немски режисьор ВИМ ВЕНДЕРС е едно от най-дългоочакваните събития на Фестивала. Той пристига за първи път в България по покана на София Филм Фест и Гьоте институт и със специалното съдействие на М-ТЕЛ. За да подгрее фестивалната програма и визитата на режисьора, София Филм Фест представя панорама на Вим Вендерс с повечето от филмите му, част от които ще бъдат показани за първи път у нас. Програмата стартира на 22 февруари в Дома на киното. Вим Вендерс ще получи Наградата на Столичната община за цялостен принос в киноизкуството, а издателство Колибри ще представи последната му книга „Усещане за място”.

(Очаквайте допълнителна информация за гостуването на Вим Вендерс на София Филм Фест 2007 )

Филмът на режисьора Душан Милич „Гуча! – фестивалът на любовта” ще открие 11-то издание на София Филм Фест на 1-ви март, четвъртък, в Зала 1 на НДК. Копродукцията с българско участие представи България в секцията Панорама на Берлинале 2007. На сцената на Зала 1 с подкрепата на М-ТЕЛ специално за откриването ще свири световноизвестния оркестър на БОБАН И МАРКО МАРКОВИЧ (записал музиката към “Ъндърграунд”). За премиерата в София ще пристигнат режисьорът Душан Милич, продуцентът Горан Радакович, операторът Петър “Пера” Попович и изпълнителят на главната роля – гениалният млад тромпетист Марко Маркович, син на Бобан Маркович. Продуценти на филма са още Карл Баумгартнер, Танасис Каратанос, Йозеф Айкхолцер, Емир Кустурица и Стефан Китанов. Филмът е копродукция с Българската национална телевизия и е реализиран с подкрепата на Изпълнителна агенция “Национален филмов център”.

За пети път ще бъде присъдена наградата STELLA ARTOIS – за най-добър филм (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят) в международния конкурс. 12 филма от Германия, Франция, Русия, Босна, Великобритания, Чехия, Сърбия, Норвегия, Бразилия, Бангладеш, Холандия, България ще се борят за престижното отличие. (Очаквайте допълнителна прес-информация за режисьорите и филмите в международния конкурс)

Реномираното международно жури, в което всяка година участват режисьори, актьори и критици, ще присъди наградата на най-добрия игрален в международния конкурс филм за наградата на STELLA ARTOIS и за най-добър български късометражен филм за наградата на JAMESON.

Членовете на журито са: Бахтиар Худойназаров – режисьор и сценарист ( Таджикистан), Душан Милич – режсьор (Сърбия), Георги Стайков – актьор (Швеция-България), Ерих Лахнер – продуцент (Австрия), Севда Шишманова – журналист (България).

За пети път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро. Тази награда се връчва за първи кът като самостоятелна инициатива на София Филм Фест и PERNOD RICARD България Селекционната комисия – Александър Янакиев – председател, и членове: Ивайло Христов – актьор и режисьор, Андрей Цветков – режисьор, носител на наградата JAMESON 2006 г., Костадин Бонев – режисьор, Галя Крайчовска - телевизионен журналист - определи 12-те финалисти в конкурса. Изборът за голямата награда в конкурса JAMESON ще направи международното жури.

Ще бъдат присъдени и традиционните за Фестивала награди на журито ФИПРЕССИ, наградата на публиката на Столичната община, наградата NO MAN’S LAND за най-добър Балкански филм, осигурена от Дамяница, наградата КОДАК за най-добър български игрален филм. За първи път ще бъде присъдена Награда за режисура в Международния конкурс на Първа инвестиционна банка. Наградата на Столичната община (почетен плакет изработен от скулптура Георги Чапкънов) за цялостен принос към киноизкуството тази година ще бъде връчена на режисьорите Вим Вендерс, Иржи Менцел и Людмил Стайков (в деня на откриването на фестивала – на 1 март 2007).

През 2007 г. българският режисьор на фокус е Акад. проф. Людмил Стайков. В годината на неговия 70-годишен юбилей София Филм Фест ще припомни едни от най-важните творби от филмографията му – „681 - Величието на хана”, „Време на насилие” и „Илюзия”.

На 11-ия София Филм Фест ще пристигнат близо 200 чуждестранни гости. Един от тях е режисьорът Иржи Менцел, който ще бъде специален гост на София Филм Фест 2007, за да представи последния си филм „Служих на английския крал” с Иван Бърнев в главната роля. Ролята на Ян Дите донесе на Бърнев голямата награда на журито на ФИПРЕССИ за главна мъжка роля на Берлинале 2007. Филмът на Менцел ще има своя гала премиера в България след Церемонията по връчването на Наградите на София Филм Фест на 10 март в Зала 1 на НДК.

Филмът, който тази година ще закрие 11-то издание на София Филм Фест, е „Неудобна истина” на Дейвис Гугенхайм и Ал Гор – горчива равносметка за проблемите около глобалното затопляне представени като кампания на Ал Гор. Филмът има над 20 номинации и награди, включително номинация за Оскар за най-добър документален филм.

Рубриката гала прожекции и предпремиери представя традиционно новите филми на водещите имена в световното кино. И тази година зрителите на СФФ ще видят последната творба на Ларс фон Триер, който ще изненада почитателите си с комедията „Големият шеф”. В актьорския състав на филма е знаменитият исландски режисьор Фридрик Тор Фридриксон, гостувал на София Филм Фест 2005. Авангардният американски режисьор Дейвид Линч ще привлече интереса на българските киномани с последния си филм “Инланд Емпайър” (удостоен с призовете на гилдията на американските филмови критици и специална награда на фестивала във Венеция). Последните филми на Тери Гилиъм, Аки Каурисмаки и Пол Верховен ще бъдат част от гала прожекциите на най-добрите световни филми за годитана. „Земя на приливите” на Гилиъм „Светлини в здрача” на Каурисмаки и „Черната книга” на Верховен обраха овациите на световните фестивали, а софийската публика ще може да ги види ексклузивно на София Филм Фест. Още един безспорен фаворит за софийската публика – култовия ирландец Нийл Джордан - ще видим с последния му филм „Закуска на Плутон”, в който блести актьорът Килиън Мърфи, номиниран за „Златен глобус” и за най-добър актьор на Европейските филмови награди за изпълнението си във филма. Ще гледаме и филма на Франсоа Озон „Време за раздяла”. Отново на София Филм Фест зрителите ще видят творба на известната датска режисьорска Сузане Бир - “След сватбата” (режисьор на „Обичам те завинаги” и „Братя”, показвани в София). В София през март ще дойде и един от най-номинираните филми тази година - лентата на Кевин Макдоналд „Последният крал на Шотландия”, както и носителят на Голямата награда на журито в Кан “Фландрия” на Бруно Дюмон. Моника Белучи и Жерар Депардийо ще видим в новия филм на Бертран Блие “Колко ме обичаш??”, а Венсан Касел стои зад зрителския шампион “Шейтан” на Ким Шапирон.

“Златните” филми на 2006-та ще имат специални премиери на 11-ия София Филм Фест . Филмите, наградени със “Златна палма”, “Златна мечка” и “Златен лъв” ще зарадват всички зрители на най-мащабния фестивал у нас. Носителят на Златна Палма ‘06 “Вятърът в ечемичените ниви” на британския режисьор Кен Лоуч ще бъде показан на специална прожекция в рамките на 11- ия СФФ. Ще бъде показан и игралния дебют в киното на 31-годишната Ясмила Збанич от Босна - “Гърбавица", спечелил Голямата награда "Златна мечка" на миналогодишното Берлинале и превърнал се в една от най-големите сензации. Азиатската продукция „Натюрморт” на режисьора Цзя Чжуанкъ , удостоена със Златен Лъв от Венеция’06, ще зарадва всички почитатели на източното кино с прожекцията си на тазгодишния София Филм Фест. Филмът на независимия 36-годишен режисьор е ексцентрична история, която разчита на наблюдението, а не на традиционния начин на разказване.

Тази година Фокус ГЕРМАНИЯ ще бъде един от основните акценти в програмата на фестивала. Събитието се организира съвместно с Гьоте институт и Посолството на Германия. В програмата са включени някои от най-успешните немски филми на 2006, сред които номинираният за Оскар и спечелил 3 награди на Европейската филмова академия, вкл. за най-добър филм, “Животът на другите” на Флориан Хенкел фон Донерсмарк, носителите на Сребърна мечка от Берлин “Реквием” на Ханс-Кристиан Шмид (за женска роля) и “Свободна воля” на Матиас Гласнер (за артистичен принос). В програмата ще видим още безспорните немски фаворити за миналата година - Щефан Кромер „Лято `04”, Бюлент Акинчи със филма „Застрахователят”, „Свободна воля” на Матиас Глазнер, „Дете на войната” Кристиан Вагнер, а в копродукцията „Краят на морето” на Нора Хопе ще видим и българската актриса Диана Добрева в тандем със забележителния Мики Манойлович.

Традиционната рубрика на Европейски екран за пореден път ще демонстрира богатството си на тазгодишното издание на СФФ. Сред близо 20-те заглавия се открояват шедьоврите на британското кино, като двата нови филма на изключителния британски режисьор Майкъл Уинтърботъм „Пътят към Гуантанамо” (Сребърна мечка за режисура на Берлинале 2006) и „Фантасмагории” (Голямата награда “Златно лале” в Истанбул). Специално за Феста ще дойде и новият филм на Отар Йоселиани „Есенни градини”.

В програмата присъства и най-любопитният руски филм на 2006 „Еуфория” на Иван Вирипаев - познат в България като автор на пиеси и като голямата надежда на руския театър. Филмът спечели голямата награда във Варшава и участва в конкурса във Венеция. С интерес се очаква и премиерата на новия филм на Бахтиар Худойназаров “Танкер танго”. Режисьорът е автор на един от най-обичаните от публиката на СФФ филми “Лунен татко”.

Около 12 български филма, завършени след март 2006, съставят панорамата на новото българско кино. Ще бъдат показани българските филми, които промениха родния кинопейзаж през 2006. Освен българската публика, най-успешните нови български филми ще бъдат видени от чужди фестивални директори, селекционери, режисьори и журналисти, гости на София Филм Фест 2007 : “Разследване” на Иглика Трифонова, “Пазачът на мъртвите” на Илиян Симеонов, “Маймуни през зимата” на Милена Андонова, “Обърната елха” на Иван Черкелов, “Нощ и ден” на Красимир Крумов-Грец, “Бунтът на L.” на Киран Коларов, “Приятелите ме наричат чичо” на Ивайло Христов, “Време за жени” на Илия Костов и “Врабците през октомври” на Анри Кулев.

Представители на най-авторитетните световни кинофестивали са поканени да избират новите български филми. Очаква се в София да пристигнат селекционери от Кан, Берлин, Венеция, Карлови Вари, Москва, Монреал, Торонто, Сънданс, Палм Сприйнгс, Солун, Варшава, Котбус, Висбаден, Ротердам, Сараево и други.

В програмата Балкански филмови срещи е събрано най-доброто от киното на региона в момента. Сред заглавията е носителят на “Златна мечка” от Берлинале 2006 „Гърбавица ” на босненката Ясмила Збанич. След абсолютно неочаквания и зашеметяващ успех на фестивала в Берлин преди година, тя се превърна в един от най-ценените европейски режисьори в момента. Особено любопитното около Ясмила е че бе един от авторите на омнибус филма “Поколение: изгубени и намерени” – програмният филм на 6 млади източноевропейски режисьори, сред които и българката Надежда Косева. В програмата е и “Климати” на турския режисьор Нури Билге Джейлан, спечелил наградата “Ничия земя” за регионален филм в София през 2004. Румънското кино се представя с тежката си артилерия от 2006 г. - филмите “12:08 източно от Букурещ” на Корнелиу Порумбою (“Златна камера” в Кан 2006) и “Хартията ще бъде синя” на Раду Мунтеан (с награди от Котбус, Анталия и Намюр).

Световното кино ще бъде представено чрез последните два филма на любимия на фестивалната публика Ким Ки Дук – „Врeме”, получил голямата награда на Международния филмов фестивал в Чикаго, и „Лъкът” представен в Кан. Специално за Феста ще видим филмите на Силвестър Джейкъби „Всичко е раста!”, копродукиця на Аржентина и Ямайка, продукцията от Южна Африка „Йестърдей” на режисьора Дерел Рууд – гала на НВО, „Ригодон” на Сари Люк Далена и Кийт Сикат, бразилският „Спомням си” на Едгард Наваро.

Силното азиатско кино ще бъде част от акцентите в програмата. Специална панорама на Хирокадзо Корееда - японският режисьор, който екзалтира световната кино публика с авторският си кинематографичен стил. Филмите му „Дистанция” и „Никой не знае” предизвикаха фурор сред европейските фестивали и спечелиха номинации за „Златна палма” през 2001 и 2004 година. Ще видим и по-ранните му филми „След живота” и „Илюзии”. Корееда е изключително талантлив писател и впоследтвие като режисьор създава филми шедьоври, които българката публика ще види за първи път.

Както всяка година Специалните премиери ще бъдат център на вниманието на публика и гости. Тази година в София своята световна премиера ще имат последният филм на Бахтиар Худойназаров „Танкер танго” – многообещаваща руска продукция, както и премиерата на българо-американската продукция – „Размени” на режисьора Джим Лофтъс. Филмът е особен поглед върху българската действителност а в лентата ще видим българските актьори Коста Цонев, Стефан Вълдобрев и Руши Виденлиев. Премиера ще има и последният документален филм на режисьора Христо Бакалски „Защо точно България” . Френската гала на София Филм Фест е „Заекът на Ватанен” на талантливия млад режисьор Марк Ривиер.

Документалната програма на 11-ия София Филм Фест включва общо 20 заглавия между които ще видим документалният филм на Найо Тицин „В търсене на Дон Жуан” „13 кратки опуса за голям екран” на младата режисьорка Лиза Боева и Ицко Финци, както и дългоочакваната премиера на Теди Москов за легендарната филмова преводачка Нели Червенушева „Жената от дъното на салона”. Георги Дюлгеров ще представи общо четири документални филми „Сол в задника, трън в петата”, „Лозето”, „Три неща” и „Помполитите преди и след”. Ще видим най-добрите документални филми от Австрия, Германия, Щвеция, Хърватска, Холандия и Румъния, както и филми от Израел и САЩ.

Специалната изнедата тази година е панорамата на едно от най-важните имена в историята на киното. 21 филма на великия Федерико Фелини ще гледаме до 12 април в София. Публиката ще се наслади на изключителните „Осем и половина”, „Сладък живот”, „Светлините на вариетето”, „Белият шейх”, „Мамините синчета”, „Пътят”, „Мошеничеството”, „Нощите на Кабирия”, „Изкушението на д-р Антонио”, „Джулиета на духовете”, „Тоби и Дамбит”, „Сатирикон”, „Клоуните”, „Рим”, „Амаркорд”, „Казанова” , „Джинджър и Фред”, „И корабът пътува…”. Панорамата се организира със съдействието на Италианския културен институт, започва от 23 март и ще бъде представена в Дома на киното и Кино Люмиер. (Очаквайте специална прес информация за панорамата на Фелини)

Четвъртото издание на програмата София Мийтингс ще събере отново европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за втори игрални филми ще бъдат представени публично пред специално поканена аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Тази година “София Мийтингс” ще бъде ситуирано в Централният военен клуб и Чешкия център в София от 8 до 11 март.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.