Гуча! – открива София Филм Фест 2007

01.03.2007 г.
Гуча! – открива София Филм Фест 200711-ия София Филм Фест се открива днес с целият екип на филма „Гуча!” – Душан Мирич, Марко Маркович, Александра Манасиевич  и виртуозните музиканти от оркестъра на Бобан и Марко Маркович.

Академик Людмил Стайков ще получи Наградата на София за цялостен принос връчена му от кмета на София Бойко Борисов.

Балканското кино отново ще триумфира на София Филм Фест с премиерата на филма „Гуча! – Фестивалът на любовта”. За откриването в зала 1 на НДК специално на сцената ще свирят и виртуозните музиканти от ОРКЕСТЪРА НА БОБАН И МАРКО МАРКОВИЧ и изпълнителят на главната роля – младия гений на сръбския тромпет Марко Маркович, син на легендата Бобан Маркович. Всички българки участници във копродукцията, сред които Ани Вълчанова, Албена Ставрева, Илиана Китанова,  Красимир Доков  ще бъдат част от гостите на церемонията по откриването

Лентата открива тазгодишното издание на София Филм Фест е на голямата надежда на сръбското кино Душан Милич, а зад копродукцията стоят имената на Карл Баумгартнер, Емир Кустурица, Танасис Каратанос, Горан Радакович  и  Йозеф Айкхлозерл. Продуцент от българска страна е Стефан Китанов.

Снимките на филма започнаха на 19 юли 2005 г.  в сръбското село Гуча по време на знаменития събор на духовите оркестри. Режисьорът е познат на българската публика с филма “Ягода в супермаркета”, продуциран от Емир Кустурица и Карл Баумгартнер. Камерата на международната копродукция „Гуча! – Фестивалът на любовта”се завъртя и на българска територия през септември 2005 г., а част от епизодите на филма бяха заснети на снимачни площадки в София и Перник.

За главните роли Душан Милич избира двама абсолютни дебютанти в киното. 16-годишната Александра Манасиевич, на която всички  предричат голямо бъдеще като актриса, и сина на легендарния сръбски тромпетист  Бобан Маркович – Марко. Той започва да свири на тромпет още петгодишен, а за 18-ят си рожден ден получава оркестър като подарък от баща си.

Душан Милич е завършил кино и ТВ режисура във Факултета по драматични изкуства, Белград, през 1995. Още като студент  е асистент-режисьор на хитовия „Тито и аз” на Горан Маркович, представен на СФФ. Пише сценариите за филмовите проекти на Кустурица „Хотелът на ужасите”, „Рокендрол, банка сперма” и „ Как не заснех „Престъпление и наказание”. Дебютният му игрален филм „Ягода в супермаркета”  става фаворит на публиката не само в Сърбия. Освен като сценарист и режисьор в киното Душан Милич работи и за Сръбската национална телевизия (забавни програми) и за телевизия B92 (поредицата “ТВ Маниак”), режисира  видеоклипове за авангардни сръбски групи.

Операторът на филма е Петър Попович, който е втори оператор на „Животът е чудо”, „Черна котка бял котарак”, „Ъндърграунд” и главен оператор разбира се лентата на Душан Милич „Ягода в супермаркета”. Композитор е Деян Пейович, автор на музиката към „Животът е чудо” и „Не сме ангели 3”.

Снимачният екип е създал пъстра и емоционална лента, в която типично по балкански животът е пълен с любов, сълзи и музика. Българската публика ще се наслади на един изненадващ вариант на Ромео и Жулиета. Историята на филма се върти около любовно-музикалните страсти  в сръбското село Гуча. Това е мястото на най-знаменития фолклорен събор на духови оркестри в света Красивата Жулиета се влюбва в тъмнокож Ромео – виртуозен тромпетист от ромски оркестър. Баща й Сачмо е лидер на оркестъра–конкурент. Към различията в произхода се добавя професионалната надпревара и започва драматична битка за спечелване сърцето на балканската Жулиета. За разлика от своя колега Шекспир Милич е по-позитивен и е добавил хепиенд след експлозията от първокласна духова музика. Накрая идва традиционното надсвирване на живот и смърт. Музикалният триумф на Фестивала на тромпетистите отваря врати и на щастливата развръзка на любовната история.
Copyright © 2024 Dir.bg.