Бесон в страната на българите

02.04.2007 г.
Бесон в страната на българитеМоже би си спомняте този толкова обещаващ режисьор, когото критиката определи като “детето-чудо” на френското кино след появата на “Безкрайна синева” и напълно различния “Никита”.

Десет години по-късно Люк Бесон им се обиди за “Жана д'Арк” и спря да режисира, отдаде се на продуцирането на проекти за широката публика и същата тази критика се произнесе, че се е продал на Холивуд. А може би просто му завидяха за търговския нюх (чието дело са вече четири епизода от “Такси” и не по-малко популярния “Транспортер” например).

Но ето че г-н Бесон се завърна зад камерата за един приключенски филм, създаден по книжки, които сам е написал, и с който в момента се опитва да обиколи света.

Доста закръглен, брадобузест и благоразположен - такъв опозна София знаменият френски режисьор и продуцент Люк Бесон.

Е, може и да има фобия от фотографи и светкавици, но дори звездите не са съвършени, нали?!

Официалната версия за пристигането на известния французин у нас е премиерата на 10-я му режисьорски филм “Артур и минимоите”, а “неофициалната” - продуцентския му ангажимент към проекта “Hitman”, който ще се снима в България.

След като отдели време на всички телевизии, “които го пожелаха”, и преди да посвети още малко на пресата, Люк Бесон се появи с фанелката на “Артур” на специалната пресконференция.

Въпреки страхопочитанието, което цареше, стана ясно, че когато му зададат смислен въпрос, присъщото му чувство за хумор бликва и залива залата със закачлива енергия.

Между спомените от отминали снимачни площадки, разсъжденията на тема колко мъдри са децата и уверенията, че се чувства европейски творец независимо в кой край на света снима, Люк Бесон непрекъснато се връщаше към посланието, което се опитва да отправи чрез “Артур и минимоите”: щом французите са успели да направят такъв филм, значи и вие (в случая разбирай българите) можете.

Защото, подобно на 10-тодишния Артур от филма, френският режисьор е открил в “задния двор” истинско съкровище (или 200 сътрудници, които също като него никога по-рано не са работили в анимационния бранш).

Какво пък, така се раждат легендите!

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.