Интервю с режисьора Жан-Жак Мантело

30.01.2008 г.
Интервю с режисьора Жан-Жак МантелоКАК ВЪЗНИКНА ТОЗИ ПРОЕКТ?

Вече над десет години нашият оператор Гевин Маккини, брат ми Франсоа Мантело и аз снимаме акули, тъй като и триматата споделяме една и съща страст и запленение от тези животни. Всеизвестно е, че те са най-големите хищници на океана, но със сигурност не са човекоядните същества, за които хората са свикнали да слушат или четат в медиите. След доста проучвания върху техния вид, през 2002г. реших да направя IMAX филм, изцяло посветен на акулите, с конкретната цел да променя грешната представя на широката публика за тези животни. Знаехме, че IMAX ще бъде перфектният начин да достигнем огромна аудитория.

КАКВО ВИ МОТИВИРА ДА НАПРАВИТЕ ФИЛМА ТРИИЗМЕРЕН?

С 3D отвеждате публиката в друго измерение, което е много близко до реалността. Обожавам тази интерактивност и усещането да си точно в центъра на действието, затова реших да снимам филми стереоскопично. Когато хората гледат филмите ми, често чувам еднакви коментари като „Чувствах се все едно се гмуркам!” И това е истината. Филмът ми е първият тематичен филм за акули, продуциран за кинотеатри IMAX  3D, и това, което виждате, възпроизвежда с точност реалната ситуация, без никакви „корекции” или екстраполации.  Липсват също така сцените с предварителната подготовка на гмуркачите, типични за други документални филми. Със стереоскопията преживяването е наистина ново и тотално различно, тъй като за първи път публиката се потапя под водата за незабравима среща с най-големите видове акули в света.

ПРЕД КАКВИ ОПАСНОСТИ БЯХТЕ ИЗПРАВЕНИ, ДОКАТО СНИМАХТЕ ТЕЗИ ХИЩНИЦИ?

Когато се гмуркаш с тези риби, винаги трябва да внимаш и да си даваш сметка за рисковете. Навлизаш в свят на хищници и трябва да вземеш някои предпазни мерки, за да не си превърнеш в плячка. С някои видове акули трябва си особено предпазлив и да си свикнал да плуваш с тях. При все това с Гевин (Маккини) никога не използвахме клетки при заснемането на акулите. За кадрите с Голямата бяла акула всъщност имахме клетка до нас, но така и не влязохме в убежището. Важно е да се отбележи, че от съществуващите 400 различни вида едва 10 са потенциално опасни за хората. Трябва да си нащрек, когато се гмуркаш и да ги познаваш много добре, за да прецениш в кой момент може да си в опасност. За да заснемем АКУЛИ 3D, прекарахме 500 часа с тези животни между октомври 2003 и юни 2004 и както виждате, сме живи и здрави. Това обаче не означава, че всеки би могъл да плува с акулите. Акулите са хищници и това е като да се изправиш пред лъвовете и тигрите в саваната, т.е. трябва да знаеш какво правиш преди да се озовеш в ситуацията.

ИМАШЕ ЛИ ВСЕ ПАК МОМЕНТ, В КОЙТО ВИ ОБЗЕ СТРАХ?

Имаше само един страшен момент, с нашия изпълнителен продуцент. Между два кадъра той реши да скочи във водата само с шнорхел, за да наблюдава едни сребристи акули, които плуваха близо до повърхността.  Бързо 10-15 от тях го наобиколиха и го заблъскаха в ребрата, докато се опитваше да се добере до лодката. Бяха го взели по погрешка за ранено животно и проверяваха дали плячката им е готова... На изпълнителния ни продуцент обаче не му хареса мисълта да бъде плячка, така че доста порита и, за щастие, стигна до лодката невредим.

КОЕ БЕШЕ НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО?

Най-трудното бе всъщност да намерим тези риби, тъй като броят им от година на година намалява. Да вземем например пасажите на чукоглавата акула. И откриването, и заснемането им се оказаха голям проблем. Тъй като те са критично застрашен вид, бяхме твърдо решени да ги включим и най-накрая ги открихме близо до Колумбийските острови Малпело, които се намират на 480км югоизточно от Южноамериканския континент и точно на север от Галапагос и Кокосовите острови. Усилието обаче си струваше. Образите са изумителни, а сцената е направо фантастична.

ИМА ЛИ МОМЕНТИ ОТ СНИМКИТЕ, КОИТО ВИНАГИ ИЗПЛУВАТ ПЪРВИ В СЪЗНАНИЕТО ВИ?

Навъртяхме около 100 снимачни часа от общо 500 часа под водата в период от девет месеца на различни места по земното кълбо и трябва да призная, че цялата снимачна работа беше изпълнена с паметни мигове. Ако трябва да откроя един, срещата ми с китовите акули в Мозамбик беше невероятна! Плувахме с много от тях и всяка имаше свое поведение, бих казал даже „индивидуалност”. Някои от тези кротки гиганти се бояха от нас и се отдалечаваха в момента, в който ни видеха. Други оставаха край нас, като си играеха с мехурчетата въздух или с нас самите. Имахме случай, в който прекарахме 45 минути с една акула, която не искаше да ни пусне да си ходим и буквално остана с нас през цялото време.  Реакциите и поведението й бяха досущ като на бозайник.

КАКВО СЕ НАДЯВАТЕ, ЧЕ ЩЕ ОСТАНЕ У ЗРИТЕЛИТЕ ОТ ТОЗИ ФИЛМ ?

Искрено се надявам, че ще видят акулите по нов начин, след като преживеят АКУЛИ 3D и ще осъзнаят, че те наистина са застрашени видове. Надявам се и да забравят разпространеното схващане, че акулите само чакат да се покаже някой плувец, за да му се нахвърлят.

В продължение на почти три десетилетия населението като цяло се страхуваше от тези животни. Но в действитолност акулите не ядат хора. Искрено вярвам, че АКУЛИ 3D отправя силно и обосновано послание за опазването на акулите, като хвърля нова светлина върху потребността да се защитят тези великолепни застрашени видове, които са от съществено значение за оцеляването на нашите океани. Както знаете, ние защитаваме само това, което обичаме. Никой не се разстройва от новината за смъртта на някоя акула, но когато стане дума за делфин или кит, е истинско бедствие. Имаме по-голям афинитет към тях, защото са бозайници. Ако филмът ми успее да накара хората да мислят по-различно и, в крайна сметка, позитивно за акулите, нашата мисия ще е изпълнена.

Филмът сам по себе си не предлага на публиката решение на проблема, той само се опитва да покаже акулите в естествения им хабитат.

Искам също да отбележа, че случаите на нападения от акули средногодишно са около 100, от които само 12 са с фатален край. Повече хора умират годишно от пчелни ужилвания. Същевременно всяка година хората убиват 100 милиона акули за храна или развлечение. Като се има предвид бавния им възпроизводствен цикъл, тези същества сега са силно застрашени от изчезване. Някои видове вече са намалели с 80% през последните десет години и са на път да изчезнат през следващото десетилетие.

РАБОТИТЕ ЛИ ПО НОВ ПРОЕКТ?

Да, в момента зъвършвам постпродукцията на нов IMAX филм, DOLPHINS & WHALES 3D, чиято световна премиера се очаква да бъде през 2008 година..
Copyright © 2024 Dir.bg.