Любопитно за Проблемът с комарите и други истории

20.03.2008 г.
Любопитно за Проблемът с комарите и други историиПървият пълнометражен български филм на фестивала в Кан след 20-годишно отсъствие...

Филмът с най-престижните фестивални селекции в българското кино, сред които от най-големите фестивали в света: Кан, Торонто, Пусан, Лондон и Карлови Вари.  

Филмът с вече осем международни награди, сред които за първи път в историята на българското кино наградата «Гриърсън» за най-добър пълнометражен документален филм от кинофестивала в Лондон 2007. И още: специалната награда от Карлови Вари и наградата за най-добър документален филм от Сараево 2007.  

Филмът е създаден изцяло от млад екип – същият, който направи и най-успешния български документален филм до момента, носителя на 12 международни награди „Георги и пеперудите”: режисьорът Андрей Паунов, операторите Борис Мисирков и Георги Богданов и продуцентката Мартичка Божилова. Творческият екип включва още и живеещата в Торонто Лилия Топузова, сценарист на филма. Лилия пише за  културните, историческите и визуалните измерения на травмата и работи в университета в Торонто.  

Филмът е най-голямата международна документална копродукция в българското кино с участието на България, Германия и САЩ.

Филмът вече е продаден на едни от най-големите телевизионни канали в света – PBS и Sundance Channel в САЩ, Channel 4 във Великобритания и ARTE в Германия. Ще го излъчат още във Финландия, Холандия и други страни.

Във филма има уникални видеокадри с надзирателката от бившия лагер в Белене
Юлия Ръжгева, заснети от екипа по време на проучвателния период. Малко преди началото на снимките Юлия се самоубива. Кадрите се превръщат в последния и единствен материал за нея с изключителна стойност.
   
По време на снимките на филма се оказва, че Белене е може би „най-забраненият” град в България. Екипът трябва да получи специални разрешения за всичко – за достъп до атомната централа, затвора в Белене, природния парк „Персина”, лагера на острова, базата на НАТО и т.н.        

До последния момент Цецо Елвиса е един от героите на филма – екипът заснема неговия специален концерт на площада на града по случай 20-годишнината на Професионалната гимназия по ядрена енергетика, която подготвя бъдещите кадри за АЕЦ-а. В крайна сметка епизодите с него отпадат при финалния монтаж на филма, а режисьорът Андрей Паунов още страда за тях.
Copyright © 2024 Dir.bg.