Навлизаме в Холивуд с навигатор Робърт де Ниро

12.05.2009 г.
Навлизаме в Холивуд с навигатор Робърт де НироТайните на Холивуд“ не е филм, в който ще чуете клюки за големите американски актьори или ще ги видите по бельо. Това е филм за “дълбините на океана“.

Творба за онази част от Холивуд, която не познаваме, за която може би сме подочули отнякъде нещо, но не сме сигурни дали е истина. В главната роля е най-големият - Робърт де Ниро. Той е в образа на продуцента Бен, чийто нов филм “Яростно“ с Шон Пен е пълен боклук. Финалът му е тотална бъркотия и на контролната му прожекция е освиркан, а анкетните карти са изпълнени с нецензурни изрази. Режисьорът на “Яростно“ (в ролята Майкъл Уинкот), ще трябва да премонтира финала.

Междувременно, докато занимава психиката си с ужасния си филм и саундтрака му, Бен се опитва да оправи и личния си живот. Той е по-близък със своето handsfree, отколкото с бившата си жена, по която още си пада и която усилено ревнува. Третото нещо, което върши, е започването на снимките на нов филм. Очаква се в него този път да играе Брус Уилис, но той упорито отказва да обръсне няколкомесечната си ужасяваща брада.

И така, сред задръствания, телефонни разговори, служебни обеди и вечери, животът на Бен направо лети към върха. Но ще успее ли да се докосне до него? “Тайните на Холивуд“ е сатира на живота в американската киноиндустрия. Игричките, които се играят между хората, ситуациите, които са винаги на ръба или в последни срокове - това е ежедневието в “Меката на киното“. По този начин се създават заглавията, които носят приходи. Едно “не“ от големите в бизнеса е в състояние да провали кариерите на стотици хора само заради каприз. А най-големите не са хората като Бен.

Убедени сме, че разказаната история не е далеч от истината. Робърт де Ниро в действителност е един от продуцентите на лентата, така че не е чудно и да е преживял някои от случките от филма. Дори и да не е така, зад гърба си той има повече от 30 продуцирани филма и с лекота е влязъл в образа на Бен. Ако Де Ниро и Уилис още не са ви накарали да гледате “Тайните на Холивуд“, то може би имената на Джон Туртуро и Робин Райт Пен ще натежат достатъчно. Няма нужда да ви обясняваме, че актьорите са си на обичайното ниво.

Логично, и филмът също, а той е създаден по едноименната книга на Арт Линсън. Когато ви предупредихме, че в “Тайните на Холивуд“ няма да видите звездите по бельо, малко излъгахме. Робърт де Ниро не само се появява, ами и се разхожда по бельо. Факт, който вероятно би могъл да ви се стори най-малкото любопитен. Като цяло филмът е стабилен, изигран е перфектно, а посланията, които носи, може би са малко далеч от родното кинопроизводство.

Взаимоотношенията между хората обаче са абсолютно същите. И макар да не е връх нито в актьорската кариера на Де Ниро, нито в режисьорската на Бари Левинсън (“Рейнмен“, “Добро утро, Виетнам“, “Мъж на годината“, “Либърти Хайтс“ и др.), филмът е смислен и професионално направен.

Сега
Copyright © 2024 Dir.bg.