След “Борат“ Украйна забрани и “Бруно

19.07.2009 г.
След “Борат“ Украйна забрани и “Бруно“Новият филм на Саша Барън Коен, чиято премиера в Украйна бе планирана за 23 юли, бе забранен от министерството на културата и туризма в страната. Преди две години правителството в пост-съветската страна не допусна по кината да се пуска и предишният филм на Коен “Борат“.

В “Бруно“ британският комик влиза в ролята на австрийски гей репортер, който отива в САЩ, за да се издигне. Аргументите, които се посочват от украинското министерство, влючват художествено неоправдана демонстрация на полови органи, хомосексуални полови актове и извращения, а също нецензурна лексика, проявите на садизъм, асоциално поведение, способни да причинят вреди на моралното възпитание на гражданите. Решението за забраната е взето от експертна 14-членна комисия комисия по въпросите на разпространението на филми.

Против разпространението на«Бруно“ в Украйна са гласували девет от специалистите. Ако има недоволни от решението, единственото, което може да направят, е да се обърнат към Националната експертна комисия по въпросите на защитата на обществения морал. Преди две години в Украйна бе забранен и предишния филм на Коен - “Борат“, в който персонажът на комика, глуповат казахстански журналист, заминава за САЩ, за да търси начини за развитие на славната си родина. Други пост-съвестски републики, сред които и Русия, също наложиха забрана върху “Борат“, като се твърди, че това е в резултат на нежеланието им да подразнят лесно обидчивия лидер на Казахстан Нурсултан Назарбаев.“Бруно“ е направен на принципа, по който и “Борат“- Саша Коен се представя за реален журналист, влиза в образ и разговаря с хора, които не знаят, че това е част от филм. В едно интервю например, Брюно пита британски нео-нацист дали смята, че някъде по света съществуват скинари, които не изглеждат като гейове.

В друга сцена пред репортера се изправя банда от сурови на вид типове, към които Брюно иронично се обръща:“Вижте ни! Ние сме точно като момичетата от Сексът и градът! “Само погледнете всички зли хора по света - Садам Хюсеин, Хитлер, Сталин. Какво е общото между тях?“, пита Брюно риторично и отговаря:“Мустаците!“ Още с премиерата си зад океана и в осем други страни “Бруно“ оглави категорично боксофиса. У нас премиерата на филма е на 17 юли. В момента той се прожектира предпремиерно в няколко големи български кина.
BPost
Copyright © 2024 Dir.bg.