Източни пиеси” с награда от Сараево

22.08.2009 г.
„Източни пиеси” с награда от СараевоИгралният дебют на режисьора Камен Калев «Източни пиеси»  спечели наградата на CICAE (Международната федерация на киноклубовете) на 15-я кинофестивал в Сараево (12-20 август 2009).

Въпреки, че малко не му достигна да отмъкне Сърцето на Сараево в конкурса, «Източни пиеси” успя да стигне до сърцето на публиката и да отмъкне много приятелски сърца сред присъстващите на фестивала.

Наградата CICAE се изразява в подкрепа за разпространение, кинопоказ и промоция в мрежата от 3000 салони, управлявани от членовете на организацията. На практика «Източни пиеси» е един от трите игрални филма, които получиха награди в състезателната програма на фестивала.

Премиерната прожекция на „Източни пиеси” в рамките на Сараево Филм Фест  се състоя на 16 август и очарова не само публиката, но и някои от членовете на Международното жури. Председателката на журито – сръбската актриса Миряна Каранович сподели пред екипа на филма, че е трогната от съдбата и таланта на главния герой във филма – Христо Христова. Тя определя историята в „Източни пиеси” като много близка на сърцето й, защото проблемите, мислите и емоциите, които вълнуват българските герои във филма са много сходни с тези, които вълнуват нея самата и сънародниците и изобщо всички хора на Балканския полуосров.

Източни пиеси” e кинодебют на Камен Калев, заснет като независима продукция преди година.  

Историята, която Камен разказва в „Източни пиеси” е особено искрена и въздействаща. Запечатал пулса на софийските улици, сценарият разкрива едно момче, което е изгубило смисъла на живота си. Между приятелите, ежедневието и градът, който диша Ицо (Христо Христов) се опитва да намери своята истина, да открие отново любовта и да усети пулса на живота…Уви, по пътя към изгубената надежда има ужасно много препъни камъни. Любопитен е факта, че главният герой не е професионален актьор, както и някои от останалите герои във филма. Но всички те са в особена хармония с професионалните актьори, избрани специално за филма.

Главните роли са поверени  на двамата млади актьори - Ованес Торосян  и Николина Янчева. Екранна подкрепа им оказват опитните актьори Иван Налбантов и Красимира Демирева,  които впечатляват зрителите в ключови епизоди. В актьорсткия състав се изявяват и турските актриси – Саадет Изил Аксой и Хатидже Аслан.
Copyright © 2024 Dir.bg.