Джим Кери е стиснатият Скрудж в триизмерната “Коледна песен“

22.11.2009 г.
Джим Кери е стиснатият Скрудж в триизмерната “Коледна песен“Въпреки че Коледа е още далеч, “Дисни“ ни подарява може би най-хубавия филмов подарък - анимацията по романа на Чарлз Дикенс “Коледна песен“. Това произведение е екранизирано много пъти в игрални и анимационни филми, а от днес по кината тръгва прекрасен триизмерен вариант.

Режисьор е любимецът ни Робърт Земекис, когото познаваме от “Завръщане в бъдещето“, “Кой натопи заека Роджър“, “Смъртта й прилича“, “Форест Гъмп“, “Контакт“, “Полярен експрес“, “Беулф“ и др. Земекис винаги е обичал да създава филми, в които максимално да използва новите технологии, без това да вреди на качеството на зрелището. И този път е успял да направи филм, който достига до нещо повече от очите и ушите на зрителите си. “Коледна песен 3D“ е създаден по технологията performance capture - мимиките на реалните актьори се улавят и се пренасят на анимационните герои.

Той е топъл, простичък и необикновен филмов продукт, изигран от великолепни актьори и анимиран така, че спира дъха. Гледани триизмерно, героите му оживяват и посланията, които филмът разказва, стават по-разбираеми и сякаш по-близки до нас. Историята на произведението на Чарлз Дикенс е до болка известна - за ужасния скръндза Ебънизър Скрудж. Той е самотен и студен човек, който не обича да се весели при никакви обстоятелства. Но на една Коледа при него идват три духа, които ще му покажат какъв е бил, какъв е станал и как е живял. Джим Кери е в ролята на Скрудж, но се превъплъщава и още седем пъти в други персонажи.

Един от аниматорите на филма е българинът Владимир Тодоров. В интервю той казва, че Джим Кери правел мимики като анимационен герой, лицето му било с необикновена пластика (което между другото сме забелязали в множеството му комедийни роли). В “Коледна песен 3D“ Кери е адски добър. Големите имена не свършват дотук - в ролята на Боб Крачит, помощника на Скрудж, е Гари Олдман.
Жизнерадостният племенник на стиснатия старец се играе от Колин Фърт, а може би ще успеете да разпознаете Боб Хоскинс и Робин Райт Пен. “Коледна песен 3D“ е трогателен, с риск да станем сантиментални ще си го кажем - филм, който топли душата дълго след като е свършил.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.