Започва фестивалът "Един свят"

23.11.2009 г.
Започва фестивалът Акция "Домино" започва от 17.30 часа в понеделник, 23.11, пред Дома на киното, преди прожекцията на филма "11-ят час", с който се открива Международният фестивал за документални филми, посветени на човешките права "Един свят".

Артистичната акция ще се опита да направи проблемът с промяната на климата виден за хората на улицата.

Климатичните промени са въпрос, на който всеки един от нас е време да обърне внимание. И колкото са важни политиците за разбирането му, толкова са важни действията на всеки един човек. Това е послението на "11-ят час", продуциран от Леонардо ди Каприо. (видео)

Филмът изследва как човечеството пагубно влияе на екосистемите на планетата и показва какво може да се направи, за да я спасим. 50 водещи учени, мислители и лидери разискват във филма най-важните проблеми, пред които е изправена нашата планета и ние, хората. 11-ят час е последният момент, в който промяна все още е възможна.

Филмовата програма включва едни от най-качествените документални филми за правото ни да израстваме и да живеем добре. Лентите са носители на многобройни награди и номинации. Специално внимание е отделено на филмите "Е,и?" и "Казан" на големия български документалист Никола Ковачев. Програма френски документални филми събира едни от най-разтърсващите истории на последния век, предоставени от Френския център, сред които е шедьовърът "Обичах толкова много" на Далила Енадре.

Прожекциите са в Чешкия център, Френския културен институт, Чайната на Бенковски, Червената къща и Полския институт. В програмата са включени прожекции за ученици в сутрешните часове, дискусии с образователна и обучителна цел, срещи с режисьори на филми, които за първи път ще бъдат показани в страната. Етно джаз концерт в Чешкия център, One Giant Leap party в Чайната на Бенковски, изложба на Димитър Свиленов http://dimitar-svilenov.hit.bg/ са другите съпътстстващи прояви.

Изложбата на живописеца Димитър Свиленов е в Арт-центъра Гаммалерия.
Паня в превод от езика на Буда означава мъдрост, извираща от личното ти съзнание. Да наблюдаваш действителността такава, каквато е, чрез наблюдаването на истината в самия себе си. Паня означава да опознаеш действителността чрез непосредствения си личен опит. Като практикува Паня, човек се освобождава от нещастието, породено от замърсяванията на съзнанието. Човекът е забравил за връзката със собственото си тяло, физически съществува, но съзнанието му е в кома.
Енергитичните платна на Димитър Свиленов пречистват и пробуждат. Той сочи едни от най-перспективните тенденции в съвременното изкуство на нашето време - импресивната проекция на космоса и подсъзнанието или просто казано "Изкуството на духа". Авангардните проекти на автора носят послания от вечността и разкриват нов тип реалност.
/БЛИЦ
Copyright © 2024 Dir.bg.