Почина Вячеслав Тихонов - Щирлиц

07.12.2009 г.
Почина Вячеслав Тихонов - ЩирлицНа 82-годишна възраст в Москва е почина големия руски актьор Вячеслав Тихонов. В България той беше изключително популярен през 70-те години на миналия век с телевизионния сериал „17 мига от пролетта" на режисьорката Татяна Лиознова, където изпълняваше ролята на знаменития съветски разузнавач Щирлиц, успял да се внедри в най-високите етажи на тайните служби на нацистка Германия. Вячеслав Тихонов е лауреат на най-големите звания и награди в тогавашния СССР - народен артист, герой на социалистическия труд, държавна награда на СССР и РСФСР.
Други забележителни негови роли в киното са на княз Андрей Болконски в епопеята "Война и мир" (1967), на писателя Иван Иванович в « Белият Бим, Черното ухо " (1977) и много други - участвал е в 55 филма.

Роден е в семейство на работници, завършил училище за стругари, работил във военен завод. Веднага след края на Втората световна война бил приет във Всесъюзния държавен институт за киноизкуство (ВГИК) и като студент дебютирал във филма на Сергей Герасимов «Млада гвардия" (1948). По онова време се оженил за актрисата Нона Мордюкова.

Десетина години играл в Театър-студията на киноактьора, но не получавал ангажименти в киното. Чак през 1958 г. талантът му бил открит, забелязан и от зрителите в «Делото в Пенково" и в «ЧП - извънредно произшествие".

След тези успехи Тихонов става един от водещите актьори, истинска звезда в съветското кино и получава редица престижни ангажименти («Ще доживеем до понеделник", 1968, «Фронт зад линията на фронта", 1978, « Те се сражаваха за Родината ", 1975). Но огромна популярност му носи ролята на разузнавача Исаев-Щирлиц.

Участва във филма «Изпепелени от слънцето"(1994) наНикита Михалков, спечелил Голямата награда на фестивала в Кан и "Оскар". Трябваше да се снима и в продължението на този филм, планирано за 2010 г.

Последната му роля за миналия век беше през 1998 г. в «Берлински экспрес". През 2002 г. актьорът преживя инфаркт на миокарда. През 2006 г. е заснел последния си филм - «Андерсен. Живот без любов", където изпълнява ролята на ... Господ.

От първия си, продължил 13 години, брак с Нона Мордюкова, Тихонов има син Владимир. От втория си брак с Тамара Ивановна има дъщеря Ана. Има четирима внуци. /БЛИЦ
Copyright © 2024 Dir.bg.