Да убиеш анонимно за милион

07.02.2010 г.
Да убиеш анонимно за милионПред вас стои странна дървена кутия с червен бутон. Имате две възможности - да не правите нищо и да предадете кутията на друг, или да натиснете бутона, да приберете един милион долара и някой някъде, когото не познавате, да умре.

Това е условието, поставено пред Норма и Артър Луис (Камерън Диас и Джеймс Марсдън) от странен мъж с половин лице. Норма натиска бутона. Някъде се чува изстрел и някой умира. Връщане назад няма. Филмът “Кутията“ на Ричард Кели е трилър критика за липсата на човечност у хората. За това как човешкото същество няма никаква стойност пред натъпкано куфарче с пари. “Кутията“ е екранизация по романа на Ричард Матисън Button, Button. Норма Луис е учителка, а мъжът й работи за НАСА.

Двамата имат чудесен син, щастливи са в град Ричмънд и са идеални за експеримента, който някой или нещо си прави с тях. Те имат нужда от пари и ги получават. Но може ли грехът им да бъде опростен? Заслужавало ли си е да убият, за да притежават ценните хартийки? Ричард Кели (“Дони Дарко“) така разказва историята, че зрителят неизбежно става съпричастен със съдбата на главните герои. Екзистенциалният избор, пред който са изправени, освен че не е честен, е и изпит за хуманността им.

Франк Лангела е в ролята на Арлингтън Стюард - мъжът с половин лице, който променя целия им живот. Дори безличната актьорска игра на Камерън Диас не е в състояние да развали впечатлението от “Кутията“. Напрежението майсторски се нагнетява, докато всеки, който гледа, се пита наум: “А аз бих ли натиснал?“.
Copyright © 2024 Dir.bg.