Американска любов по ирландски

21.02.2010 г.
Американска любов по ирландскиВече ни омръзна да гледаме един и същ филм. Става дума за това, че различните заглавия сякаш са само клонинги на един и същ похват, на един и същ модел и екип. Нещо като Холивуд-полуфабрикат за бързо притопляне в микровълнова за среден любител на зрелище тип “пуканки“. Някак едно и също.

Същите клишета, същите “изненадващи обрати“. Изобщо терминът “романтична комедия“ започна да носи единствено негативни асоциации, и с пълно право. Поредният филм, разказващ за млада жена, която се бори за любовта си, озовава се в малък град и там среща млад мъж, се казва “Високосна година“.

Малкият град е в Ирландия, а младата Ана (Ейми Адамс) е там, защото иска да изненада дългогодишния си приятел. В Ирландия има традиция, при която, ако годината е високосна, на 29 февруари жените могат да предложат брак на любимите си мъже. Разбира се, Ана от Бостън е възпрепятствана от какво ли не, а най-голяма пречка се оказва Деклан (Матю Гууд).

Не стига че е груб и циничен, ами е и престъпно очарователен. Сами се сещате какво следва. И някак започваме да разбираме в какво се корени умората от подобни филми. Поредният сблъсък град - село, последствията и поуките от него са ни дошли до гуша. Най-лошото е, че филмът не казва каквото и да било освен трафаретните сантименти. Режисьор на “Високосна година“ е Ананд Тъкър, който е роден в Банкок, но работи в САЩ. Защо, не знаем.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.