Шепа прах, вградена в колоните на културната история

11.03.2010 г.
Шепа прах, вградена в колоните на културната историяПрепълнена зала посрещна снощи премиерата на британския филм „Шепа прах: Младите Дали, Лорка и Бунюел“ в столичното кино Люмиер.

За големия интерес несъмнено бе допринесъл и разгърнатият превод на заглавието –“Шепа прах: младите Дали, Лорка и Бунюел“, както и присъствието на режисьора Пол Морисън, пристигнал в България специално по покана на София Филм Фест.Заснетият в Испания от британски екип филм разказва за живота на три oт легендарните фигури в световното изкуство, разкривайки малко известни факти около личния им живот: за началото на приятелството им, за хомосексуалното привличане между Лорка и Дали и за интимните вълнения на всеки от тримата творци, оставили трайни следи в културната история.

Също както личностите им са били приемани противоречиво от поколенията, така и публиката приема лентата на Морисън – реакциите са на двете крайности, но никой не остава безразличен.„Това е филм за любов, за секс, за свобода, изкуство и политика. Мисля, че в света няма нищо друго“, каза британският режисьор след прожекцията. За свалянето на всички прегради, за надскачането на себе си.
Красив, увлекателен и страстен, филмът е модерен и в същото време успешно ни пренася в епохата отпреди сто години. Защото още преди цял век хората са жадували да счупят оковите на догмите около „различните“, да смачкат табутата и да са свободни.Със съжаление трябва да признаем обаче, че България все още е далеч от подобно освобождаване. У нас убеждението, че всичко различно е грешно, все още е широко застъпено, и то не само сред старото поколение.

Ето защо когато Пол Морисън попита останалите в залата зрители как са им подействали идеите за свободата и за свалянето на преградите, в отговор чу оглушителна тишина...И все пак, интересът къмфилма е обнадеждаващ. Реакциите на публиката – също. Остава ни само да се присъединим към изказаните към британския режисьор поздравления и към пожеланието“филмът да обиколи цяла България, всички кина - и да го гледат възможно най-много хора“.
Десислава Николова
Slovesa
Copyright © 2024 Dir.bg.