Робин Худ“ на Ридли Скот открива фестивала в Кан

29.03.2010 г.
“Робин Худ“ на Ридли Скот открива фестивала в КанНовият филм на режисьора Ридли Скот "Робин Худ" открива тазгодишния фестивал в Кан, съобщиха организаторите на най-голямото сборище на европейското кино. Лентата ще има премиера там, но извън конкурсната програма и веднага след това излиза по кината. 63-тото издание на кинофеста се открива на 12 май и продължава до 23 май. Председател на журито тази година е Тим Бъртън.

Ветеранът Ридли Скот, който вече е на 72 години, е печелил награда от Кан за дебют с филма си "Дуелистите" (1977 г.), припомня АФП. За пети път той работи с австралиеца Ръсел Кроу, който със своите 45 години е най-възрастният актьор, поемал тази роля на големия екран.

Почти на толкова е бил Шон Конъри в "Робин и Мариан" от средата на 70-те. В легендарния английски разбойник са се превъплъщавали още Кевин Костнър в "Робин Худ: Принцът на разбойниците" (1991 г.) и Ерол Флин през 1938 г.

Версията на Робин Худ с Дъглас Феърбанкс от 1922-ра бил първият филм с холивудска премиера, а бюджетът на продукцията бил внушителен за времето си - 1 млн. долара.
Популярни са също пародийната версия на Мел Брукс от 90-те "Мъже в чорапогащи" (най-добрият филм за Робин Худ според Ръсел Кроу) и сериалът на Би Би Си отпреди няколко години. Сред най-малките зрители пък е известна анимацията на "Дисни" от 1973 г., в която героите са различни представители на животинското царство, а самият Робин Худ е лисица.

На Ръсел Кроу, който се снима и в предишния филм на Ридли Скот - "Мрежа от лъжи", този път партнира сънародничката му Кейт Бланшет. Носителката на "Оскар" ще играе девойката Мариан, след като Сиена Милър бе принудена да се оттегли заради други ангажименти, а Кейт Уинслет отказа участие.

Първоначалният сценарий бил озаглавен "Нотингам" и неколкократно пренаписван, първо от Брайън Хелгеланд ("Зелена зона", с "Оскар" за "Поверително от Ел Ей"), а после от драматурзите Пол Уеб и Том Стопард. Филмът отсега се сравнява с друг исторически епос на Ридли Скот - "Гладиатор" от 2000 г.

Говори се, че Ръсел Кроу засилва тази прилика с ролята, която му донесе "Оскар" - първо си пуска коса, а после решава да се подстриже съвсем късо, като героя си Максимий. Марк Стронг ("Шерлок Холмс"), Оскар Айзъкс ("Агора"), Макс фон Сюдоф, Дани Хюстън и Уилям Хърт са сред останалите имена в актьорския състав.

Оригиналният замисъл бил Ръсел Кроу да играе и Нотингамския шериф, който да бъде представен в положителна светлина, но след многобройните редакции на сценария с този образ бил натоварен Матю Макфейдън.
Тепърва ще станат ясни подробности за предстоящия кинофестивал в Кан.
klassa.bg
Copyright © 2024 Dir.bg.