Сблъсъкът на титаните” предизвиква сетивата

09.04.2010 г.
„Сблъсъкът на титаните” предизвиква сетиватаОбръщането към утвърдили се и световнопознати сюжети е похвално, още повече когато те се превръщат в пищно угощение за окото на кинозрителите. Американците отдавна са ни доказали, че могат да докарат почти всичко до много добра картинка.

Е, както знаем, тя не винаги е особено смислена, но - да живее шоуто. Добър пример е премиерният филм “Сблъсъкът на титаните“, който днес излиза на 3D. Основата му е митът за сина на Зевс Персей и битката му с Медуза. През 1981 г. режисьорът Дезмънд Дейвис и сценаристът Бевърли Крос създават мащабно за годините си произведение, озаглавено “Сблъсъкът на титаните“.

Двайсет и девет години по-късно, използвайки отчасти сценария на Крос, режисьорът Луи Летерие създава съвременна киноверсия на мита. Не се и съмнявайте в ефектите на филма, все пак Летерие е познат на публиката с “Невероятният Хълк“ и “Транспортер 2“. Но ако трябва да бъдем откровени, макар и да отстъпва значително във визуалните ефекти, старият “Сблъсъкът на титаните“ е далеч по-съдържателен от новия си съименник.

В “Сблъсъкът на титаните“ са вкарани мотиви и персонажи и от други митове. Морското чудовище Кракен например е част от скандинавски мит, в който се твърди, че съществото живее в морските води на Норвегия и Исландия и е потопило немалко кораби. Чрез добавянето на Кракен напрежението е по-голямо и логично се натрупва до последната и решителна битка. Но нито Медуза, нито морското чудовище са в състояние да запълнят сюжетните празнини, които зейват от самото начало на филма.

В сравнение с творбата от 1981 г., където за всяко действие има обяснение, в новото заглавие на места липсва каквато и да е логика. Например в първата версия Зевс заповядва на Атина да прати на сина му Персей щит, меч и шлем, с които да се бие по-добре. В новата версия Персей, тичайки през една гора, случайно си намира вълшебен меч, с който само той може да си служи. Може би звучи като дребнавост, но няколко подобни хода и зрителят увисва. За сметка на това визията на “Сблъсъкът на титаните“ е наистина титанична. А в добавка с триизмерността сетивното изживяване става пиршество на визията.

В ролята на Персей е новата суперзвезда Сам Уортингтън (“Терминатор: Спасение“, “Аватар“). Боговете са не по-малко внушаващи имена - Лиам Нийсън (Зевс), Ралф Файнс (Хадес). Накратко: “Сблъсъкът на титаните“ е зрелище от висок калибър, залагащо на големи актьорски имена, познат сюжет и триизмерност. Надяваме се да спечели зрителите тъкмо с тези свои качества, защото други май няма особено.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.