Мисия Лондон“ е двупластова политическа сатира

17.04.2010 г.
“Мисия Лондон“ е двупластова политическа сатираДимитър Митовски казва: “Исках “Мисия Лондон“ да изглежда като всички филми по света“. Е, желанието на дебютанта в игралното пълнометражно кино е изпълнено, особено що се отнася до комерсиалните филми.

Мисия Лондон“ е създаден по едноименния роман на Алек Попов и едва ли вече има човек, който да не знае този факт. Добрата рекламна кампания на филма до такава степен наобиколи ежедневието ни, че няма как да не сте разбрали за съществуването му. Днес той тръгва по родните кина, а авторите му се надяват да бъде гледан от много българи.

Защо да гледате “Мисия Лондон“? Една от причините е, че проектът е доста амбициозен. Стъпил е на здрава литературна основа, макар авторите доста да са променили първоизточника. Заложено е на известни български и чужди актьори, а по думите на хората от екипа на специалната пресконференция “Мисия Лондон“ е замислен и осъществен като изключително комерсиален продукт.

Което автоматично премахва някои забележки към него в тази посока. На въпрос от друга медия защо всички българи във филма са по някакъв начин измекяри и далавераджии сценаристката Диляна Манева отговори красноречиво: българин, пълен с добродетели, просто не е интересен като персонаж. И тя е права, особено щом си имаме работа с политическа сатира. Сюжетът на филма “Мисия Лондон“ е следният: в българското посолство в Англия идва новият посланик Варадин Димитров (Юлиан Вергов). Той заварва мързел и далавери. Под натиска на жената на президента Деворина Селянска (Ернестина Шинова), чиято дейност включва даване на приеми в чужбина, Димитров трябва да организира събитие, на което да присъства самата кралица Елизабет II.

Случайно попада на PR агенция, за която не подозира, че се занимава с двойници на известни личности. Докато се опитва да въведе ред в посолството и да угоди на президентшата, Варадинов се сблъсква с начина на живуркане на сънародниците си в чужбина. Хората, които заварва в разхайтеното посолство, са готвачът Коста Баничаров (Любомир Нейков) и жена му (Стефка Янорова), студентката Катя (Ана Пападопулу), която е чистачка, но за да изкарва пари, танцува в стриптийз бар, консулът (Славчо Пеев) и др. В ролята на артпиротехник за приема на г-жа Селянска влиза Коцето Калки, а хореограф на празничните танци пред гостите е Стойко Пеев.

Мисия Лондон“ е двупластова сатира. Обвивката е шарена, пълна с оригинален диалог и добри актьори. Вътрешността обаче говори за сериозни неща, за “комплексите, които излъчват и големите и малките нации“, както каза Алек Попов. Пак по неговите думи “хората, които четат между редовете, ще открият много парадокси“. Друг е въпросът какво остава за онези зрители, които нямат това умение и възприемат киното само с очите си. Юлиан Вергов е блестящ в ролята на надменния посланик, а Любо Нейков е един от ключовите актьори, които носят смешното.

За съжаление, освен с перфектната си визия Ана Пападопулу не успява да впечатли като актриса, но това може би се дължи на двойния образ, който играе - студентката Катя и двойничката на лейди Даяна. Както вече казахме, диалогът е на ниво (което преди беше основен проблем на българските филм), а към родните изпълнители се прибавят имената на големите Алън Форд и Томас Арана. “Комерсиално“ не е мръсна дума“, каза Димитър Митовски, а с гръмката си реклама и амбиции “Мисия Лондон“ може да стане най-гледаният български филм досега. И дай боже.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.