Тийнейджър влиза в костюма на супергерой

25.04.2010 г.
Тийнейджър влиза в костюма на супергеройКакво би станало, ако супергероите нямат никакви суперсили? Това ще разберете от новия филм “Kick-Ass - Шут в г*за!“.

Да, заглавието определено е пресолено и експресията му е пошловата, но това е незначителен недостатък на фона на забавната и свежа комедия, която ни се предлага премиерно. Главният герой прилича на пораснал американизиран Хари Потър. Той е Дейв (Арън Джонсън) - аутсайдер в училище и невидим за момичетата. Манията му по комиксите го кара да си зададе въпроса: “Защо никой не се опитва да стане супергерой?“. И не чака дълго, за да осъществи особената си мечта.

Купува костюм, облича го и тръгва по улиците да спасява хора под псевдонима Трепача. В следващия момент вече е пребит брутално от хулигани и прекарва няколко месеца в болница, за да се възстанови. Но не се предава и не след дълго отново облича костюма. Славата му в интернет и телевизионното пространство се разраства с часове и връстниците му полудяват по него.

А пък едно специално момиче започва да се интересува от невзрачната му персона. Оказва се обаче, че в града има и други супергерои, които са се насочили доста по-високо - към местен мафиот, свързан с наркобизнеса. И така разни герои, сякаш буквално излезли от комиксите, намират място в новините, делят мегдан с лошите и отприщват гнева на местните бандити. Но какво съществено могат да постигнат, когато не притежават уникални способности?

“Kick-Ass - Шут в г*за!“ е интелигентен и забавен. Привидната му тийнейджърска ориентация се сменя с нашето възхищение от това да сме свидетели на умни и добре измислени герои. А липсата на каквато и да е приказност и нелепа фантасмагоричност придават на филма мил реализъм - още по-симпатичен на фона на сюжета, който разказва. Така че симпатизираме на основния персонаж - защо обикновените хора да не могат да станат супергерои? След като няма истински такива, кой друг ще подобри света?

Филмът е създаден по едноименния комикс от Марк Милър, който стои и зад историята в “Неуловим“. Режисьор на “Kick-Ass - Шут в г*за!“ е Матю Вон, а Никълъс Кейдж е в една от главните роли. Той влиза в костюма на супергерой заедно с малката си дъщеричка Минди (13-годишната Хлое Грейс Морец).

Ролята на главния мафиот Франк Д'Амико се изпълнява от Марк Стронг (“Вавилон“, “Рокенрола“, “Шерлок Холмс“). Комедията е сполучлива, без прекалено насилие, и с прецизна щипка ирония, която придава точния вкус на подобни филми.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.