“Принцът на Персия: пясъците на времето“ разчита изключително на визията си

22.05.2010 г.
“Принцът на Персия: пясъците на времето“ разчита изключително на визията сиНапоследък се очертава ново, но очаквано явление. Все по-често се появяват филмови продукции, които помитат всичко наоколо с агресивна реклама, наемат звезден актьорски състав, демонстрират предварително грандиозни амбиции. С което основателно внушават на зрителите да подготвят голямата кошница за поредните кинематографични гъби.

А когато ги видим, ни е малко трудно да осъзнаем, че балонът от много надуване се е спукал, и в резултат вдишваме малко поспарен въздух. Пример за това бе “Сблъсъкът на титаните 3D“. Днес имаме ново попълнение - “Принцът на Персия: Пясъците на времето“.

Филмът е с перфектна опаковка, но съдържанието му е лишено от смислен пълнеж. Казвам за съжаление, защото произведението на продуцента Джери Брукхаймър и режисьора Майк Нюъл (“Любов по време на холера“, “Хари Потър и Огнения бокал“, “Усмивката на Мона Лиза“) беше очаквано с голям интерес заради любопитния си сюжет, базиран на успешната компютърна игра “Принцът на Персия“. Освен темата актьорският състав също неизменно привлича зрителския интерес - Джейк Джиленхол, Джема Артъртън, Бен Кингсли, Алфред Молина и др. Сами разбирате, че подобен филм е в състояние да постига рекорди в бокс офисите.

И най-вероятно ще го стори. Но подобен успех ще се дължи най-вече на рекламата. Освен че “Принцът на Персия: Пясъците на времето“ е клише като по учебник, което се вижда от първи бръснещ полет, то дразнещото идва от това, че има раздута претенция, а не си признава скромните заявки. Претенцията е, че прекалено разчита на визията. Но тя също не е нищо революционно. Просто ефектите са поставени на първо място, за кой ли път. Всичко останало минава на заден план.

Е, не съвсем всичко. Алфред Молина е гениален и го доказва дори с участия в подобни “дъвки за окото“. Ролята му е на алчния шейх Амар от земята на робите. Принц Дастан (Джиленхол) е доведен син на владетеля на Персия. Той, заедно с двамата си братя, завладява територии и укрепва силите на семейството. Но един ден лош съвет или грешна преценка пращат бойците в свещен град, където без да искат ще се натъкнат на опасно оръжие.

Негов пазител е красивата принцеса Тамина (Артъртън), която заедно с Дастан ще докаже, че някои грешки от миналото могат да бъдат поправени. Ако не сте особено претенциозни към сюжетното качество на филмите, за които давате пари, “Принцът на Персия: Пясъците на времето“ сигурно ще ви допадне

Можете и да се порадвате - има шоу, подправено с красиви актьори и пустинни пясъци. Ако търсите нещо повече, си стойте у дома. Или поне поиграйте на едноименната игра.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.