Отново слаба комедия с Брендън Фрейзър

30.05.2010 г.
Отново слаба комедия с Брендън ФрейзърАко филмът “Операция Четири лапи“ предварително бе обявен като детски, може би щяхме да спестим част от негативното си отношение към него. Но той не е, а е просто инфантилен и слаб. Всъщност е сред най-слабите филми, появявали се в последните десет години. Режисьор е Роджър Къмбъл (“Секс игри“), а в главните роли са Брендън Фрейзър, Брук Шийлдс, Кен Джеонг и др. Основната тема на филма е опазването на природата, безмилостното изсичане на горите и превръщането на красивите пейзажи в строителни площадки, а по-късно в градове. Безспорно актуален, подобен акцент обаче не е гаранция за успех. Както и наличието на екологичен мотив не е достатъчно, за да направи един продукт на киноизкуството съдържателен и въздействащ. В “Операция Четири лапи“ Фрейзър е в ролята на Дан Сандърс - служител в строителна фирма.

Той е командирован в планинско градче, но не подозира, че шефовете му искат да унищожат зеленината и да строят до насита. И понеже персонажът му очевидно загрява бавно, животните от гората решават да му дадат урок, като вгорчат всяка минута от престоя му. Цяла компания еноти, скунксове, орли, мишка, мечка, бухал и всякакви други хайванчета се впрягат да правят пакости. По компютърен път на животните са наслагани мимики, които биха били нелепи дори за детска публика. За възрастни изглеждат гротескно. Освен мимиките на горските обитатели са пришити и звуци, които имитират кискане, заплаха, ярост и т.н.

Но нека не виним животните, на техен гръб човекът и по-големи глупости и направил. Какво да кажем за Брендън Фрейзър? Преди време по повод филма “Мастилено сърце“ споменахме, че той има дарбата да изглежда еднакво и да се държи по абсолютно един и същи начин във всички филми, в които участва. И тук не прави изключение. Жалко е, защото от първата му запомняща се роля в “Джордж от джунглата“ минаха тринайсет години, а той си е все такъв... Поколението, което тогава понякога му се радваше, сега не му обръща внимание. И той явно разчита на все по-млада аудитория. Що се отнася до реализацията на “Операция Четири лапи“, положението отново е трагично.

С опростените персонажи, тривиалните гегови ситуации и преиграването на всеки от актьорите, включително животинските имитации, нивото е нисичко. Дори е малко обидно. По тази причина не бихме препоръчали филма дори на децата. Дори на вдетинените не бихме го препоръчали. А ако не вярвате на нас, то можете да видите рейтинга в IMDB. Той е убийствено убедителен: 1.7 от 10.
Copyright © 2024 Dir.bg.