Специалният доклад на Спилбърг – ОТ ДНЕС В КИНАТА

Специалният доклад на Спилбърг – ОТ ДНЕС В КИНАТАДжон Андертън е ловец на престъпници. Той стои начело на екип по предотвратяване на престъпленията, които някой би помислил да извърши през 2054 г. И престъпления няма. Привидно. Дали Джон Андертън се оказва поредната мишена на Провидците или просто попада в капана на крилатата фраза: “Крадецът вика: “Дръжте крадеца!”.”?!

Твърдят, че “Специален доклад” на Стивън Спилбърг е кръстоска между филмите за Индиана Джоунс и интригата на Дашиъл Хамет. Това е вярно що се отнася до стила и формата, но не трябва да се прeнебрегва влиянието в атмосферата и тематичните увлечения на филми като “1984” на Майкъл Радфорд, “Гатака” на Андрю Никол или “Матрицата” на братя Уашовски.

Трилогията за Индиана Джоунс e едно от най-интелигентните приключения за широка публика създавано някога. И завръщането на Спилбърг към този стил в правенето на кино (макар и на друго философско равнище) може да върне всички почитатели на неговите приказки, поотегчени от сантимента и типично американския му наивитет. Самият професор Джоунс е най-доброто, постигнато от киното при създаването на героя авантюрист (прощавайте, ако не мислите така!). Разбира се приликата между Инди на Харисън Форд и агент Андертън от Предкриминалния отдел е по-скоро в борбения дух, отколкото в меланхолията и обноските. Защото образът, който Том Круз създава е далеч по-мрачен и по-малко героичен. В това отношение той напомня на окаяния детектив от романите на Дашиъл Хамет. И е верен на статута на антигероя настанил се трайно в киното от края на миналия век.

Много филми работят в полето на антиутопията, но малцина са успелите да овладеят песимизма и апокалиптичните внушения. Същевременно темата за манипулацията на мисълта и усещанията, и прекрояването им за “доброто” на човешката раса, е широко експлоатирана в киното през последните години. “Специален доклад” съумява да съчетае философското съмнение с криминалната интрига, изграждайки един мрачен, почти напълно компютъризиран свят, в който все пак са останали хора. Особено болезнено се прокрадва мотива за експлоатацията на човешкото съзнание - Провидците са жертви на научен експеримент, който завинаги ги е превърнал в роби на “благородната кауза” по спасяването на човешката душа. Но надежда има! Защото, за щастие, човекът не е съвършен…
Copyright © 2024 Dir.bg.